Byg garderobeskabet perfekt på dine mål

Pladsen kan udnyttes optimalt, når du bygger dit garderobeskab selv. Det er på en gang rørende simpelt at bygge og giver dig samtidig mulighed for på millimeter at skræddersy det til dine ting.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
2.700 kr.

Garderobeskabet har plads til det hele: strygebræt, ski, støvler, støvsuger og en hel masse mere.

Intro

I denne byggevejledning bygger vi et garderobeskab, som på millimeter er tilpasset dine ønsker – både til rummet, det bygges i, og til de ting, garderobeskabet skal rumme.

Skabet er desuden udstyret med skydedøre, som optager et minimum af plads.

Det får du

Med byggevejledningen får du:

 • En grundig tegning, der viser detaljerne og giver et godt overblik
 • En detaljeret gennemgang af alle processer i tekst og billeder
 • En overskuelig inddeling i kapitler
 • En komplet materialliste

4 kapitler

Byggevejledningen er inddelt, så den er nem at overskue og gå til:

 • Planlægningen, så garderobeskabet passer til dine behov
 • Udsavning af alle delene til konstruktionen
 • Opsætningen af skabet
 • Montage af skinner og skydedøre

Planlæg

Med det skræddersyede hyldesystem bag skydedørene undgår du alle de dyre og pladskrævende elementer, som det færdigbyggede garderobeskab har med sine overflødige sider, sokkel og bagbeklædning. Vi bygger fra gulv til loft og fra væg til væg, så intet går til spilde.

Det kræver en smule planlægning og nok også, at du laver en tegning, hvis du vil udnytte pladsen optimalt. Der skal nemlig både tages hensyn til tingene, det skal skjule, og rummet, det bygges i, så du ikke kommer i karambolage med stikkontakter og lignende. Her udnytter vi en åben niche i entréen, men principperne kan benyttes i utallige situationer. Skabet er opbygget af en nedre sokkeldel med en øvre del oven på. Skillevæggene i den øvre del placeres lige over sokkelbenene, så vægten overføres til gulvet, og vinklerne i loftet derfor kun skal støtte skillevæggene - ikke holde dem oppe.

Rette vinkler i boliger er sjældne. Selv i nybyggerier. Tag derfor altid mål flere steder, og vær forberedt på, at du skal passe de enkelte dele til, kile op undervejs, skære ud til fodlister og så videre.

Vejledning

01
Sav ud 4 Trin

Til skabets indre bruger vi 19 mm MDF, men lågerne, som ikke skal bære noget, laves i 16 mm MDF. Det er en god idé at lave en skæreplan, hvor elementerne pusles rundt, så spild minimeres.

Vægge og elementer saves i skabets fulde dybde, mens bærelisterne skal være omkring 5 cm kortere.

Skydedørene skal dække hele skabets bredde med et overlap på 2-3 cm. Antallet af låger bestemmes af skabets størrelse. En bredde mellem 70 og 120 cm er meget passende. Højden på dørene er afstanden fra gulv til loft minus pladsen til skydedørssættet (som her er 52 mm).

1

Skydedørene og elementerne saves ud. Snittene skal være præcise. Brug derfor en dyksav eller rundsav med en føringsskinne.

2

De udvendige kanter rundes ganske let med slibepapir. De kanter, der skal stødes ind mod en plade, lader vi stå helt skarpe.

3

Bærelisterne saves ud. Her skal de være 40 cm lange. Det gøres nemmest på en kapsav, men mindre kan også gøre det.

4

Skydedørene males. Så kan malingen tørre, mens vi bygger resten af skabet. Slib let inden grundmaling og mellem hvert lag slutmaling. Regn med mindst to lag slutmaling.

02
Saml skabet 6 Trin

Skabets nedre sokkeldel samles, inden den flyttes på plads, klodses op og monteres. Bagefter bygges resten af skabet.

Samlingerne på de løse elementer forberedes mest muligt for at lette montagen af de til tider lange og lidt tunge elementer.

Hvor det er muligt, streger vi samlingerne op ved hjælp af de hylder eller vægge, der skal sidde parallelt med samlingen. På den måde mindsker vi risikoen for at måle forkert, og at hylder og skillevægge derfor kommer til at sidde en smule skævt.

1

Vi streger alle samlingerne op. Hvor det er muligt, anvendes hylder (E) og sokkelben (B), som skal flugte med samlingen. Alle andre steder bruges en tommestok.

2

Bærelisterne (H) fastgøres på sokkelbenene (B) med snedkerlim og tre dykkere. Over bærelisterne borer vi 4 mm huller til tre skruer, som skal holde hylden på plads og skabet sammen.

3

Møbelvinkler monteres på sokkeltoppen (A) med 3 x 15 mm skruer, hvor sokkelben og skillevæg skal være. En 19 mm MDF-plade bruges som midlertidig afstandsklods. Brug to sæt vinkler til hver samling.

4

Soklen samles. Sokkelbenene (B) skrues fast til møbelvinklerne med 3 x 15 mm skruer. Hylderne (E) lægges på plads og skrues fast med 4 x 40 mm skruer. Forinden er der boret for i hylderne med 3 mm bor.

5

Soklen løftes på plads og klodses op. Når den er helt i vater, monteres der bærelister (H) i siderne til at holde sokkeltoppen (A). Befæstelsen afhænger af væggen. Her bruger vi to 4 x 50 mm skruer og plugs.

6

Resten af elementerne samles efter samme princip som sokkeldelen. Alle overvejelserne er gjort, målene er taget, og hvert nyt element falder nærmest på plads af sig selv. Opstregning på væg og loft laves igen ved hjælp af elementerne, hvor det kan lade sig gøre. Mod loftet anvendes møbelvinkler, mens hylderne ved væggen hviler på bærelister.

03
Skydedøre og skinner 7 Trin

Da man ikke træder ind over skydedørene, benytter vi et system, hvor lågerne kører på skinnerne på gulvet, mens skinnerne i loftet blot holder dem på rette spor.

Når skydedørene er malet en sidste gang, udstyres de med greb og beslag. Dørene er ganske tunge at bakse på plads. Men derefter glider de fjerlet frem og tilbage.

Du skal naturligvis placere beslagene så præcist som muligt, men der er heldigvis noget elastik i systemet, som kan finjusteres til sidst.

1

I skydedørene (F) bores huller til bundrullerne efter producentens forskrifter. Her med et 35 mm forstnerbor til 12 mm’s dybde. Den krævende og præcise boring laves med overfræser.

2

Bundrullerne (K) monteres med de medfølgende skruer. I toppen monteres topstyrene (L) efter producentens forskrifter. De skrues nemt på indersiden af lågen uden krævende forarbejde.

3

Skydedørsskålene bankes på plads med hammer og slagklods. Hullerne bores hele vejen gennem dørene med et passende kopbor. Der monteres en skål i ca. 1 m’s højde på hver side af begge døre.

4

Topskinnen (L) gøres fast i loftet. Den kan i princippet stødes ind til skillevæggene (C), men for en sikkerheds skyld holder vi lidt afstand. I betonloftet her bruger vi plugs og 40 mm lange skruer, som vi sætter for hver 30 cm.

5

Bundskinnen (N) monteres lige under topskinnen. Placeringen findes med lodsnor eller krydslaser. Bundskinnen bankes fast i en montageskinne (M), der her er monteret med 3 x 15 mm skruer direkte i trægulvet.

6

Skydedørene (F) løftes på plads. De store døre kan godt bakses på plads ene mand, men det går en del nemmere, hvis man er to.

7

En kantliste (G) skrues på væggene i begge sider ud for dørene. Så kan dørene lukke tæt, selvom vi har ladet fodpanelerne sidde. Er væggen lidt skæv, kan listerne nemt klodses op, så de følger dørene.

Materialer

19 mm MDF-plade:

 • Sokkeltop (A)
 • Sokkelben (B)
 • Skillevægge (C)
 • Hylder (E)

16 mm MDF-plade:

 • Skydedøre (F)
 • Kantlister (G)

8 x 3 mm høvlet fyrretræ:

 • Bærelister (H)

Skydedørssæt (her Svalk KG50)

 • 4 topstyr (J)
 • 4 bundruller (K)
 • 1 topskinne (L)
 • 1 montageskinne (M)
 • 1 bundskinne (N)

Desuden:

 • Møbelvinkler
 • 4 skydedørsskåle
 • 3 x 15 mm, 4 x 40 mm, 4 x 50 mm skruer
 • 5 x 30 mm plugs
 • 1,2 x 15 mm dykkere
 • Snedkerlim
 • Grundmaling
 • Halvblank slutmaling

Tidsforbrug

En weekend, hvis du får timet tørretiden af hvert lag maling godt.

Pris

2.700 kr.

Sværhedsgrad

En opgave, de fleste kan kaste sig over. Får du skåret pladerne til i trælasten, er du allerede langt. Kun udfræsningerne i skydedørene kræver lidt ekstra af dit værktøj og håndværk.

Tegning

Video

Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Hjemmelavet gipshejs

Nem maling af kanter

Luk for varmen når du maler

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Skabe