Gem rodet af vejen: forlæng skabet

Tag den overskydende plads mellem skab og loft ordentligt i brug, og få samtidig styr på rod og støv.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
450 kroner

En ramme med skydelåger er en effektiv måde at bruge pladsen over skabet på. Lågerne glider i fræsede spor og er nemme at sætte op.

Intro

Toppen af skabene - det stykke, hvor man skal op på tæerne eller have fat i en stol for at nå - bliver tit brugt som opbevaringsplads til de ting, man ikke skal have fat i dagligt. Ting, som der kan gå uger, hvis ikke måneder eller år, uden at man skal bruge, og i den tid ligger de der bare og samler støv.

Da det er de færreste, som vælger at deponere et kunstværk på toppen af et skab, er det sjældent videre klædelige genstande, der står deroppe. Det er mere gamle malerspande, en kasse med julepynt eller de sko, man købte og aldrig fik brugt, fordi de gnavede i hælen. Sådanne ting pynter ikke på toppen af et skab, og de samler støv i store mængder. Men opbevaringspladsen er som sådan fin - og hvem har ikke følt, at de kunne bruge mere plads til ting i hjemmet?

Vi viser, hvordan du kan skjule rodet bag skydelåger, der glider i lister med fræsede spor.

Vejledning

01
Rammen 5 Trin

Først skal vi have lavet en ramme af høvlede lister, hvis mål skal passe med det skab, den skal stå oven på.

Rammen fremstilles af 55 mm brede høvlede fyrrelister. Den øverste liste (A) er 30 mm tyk, og rammens øvrige lister (B og C) er 21 mm tykke. I den øverste liste fræses to parallelle spor 18 mm dybe, og med samme fræseafstand skal der også fræses to 8 mm dybe parallelle spor i den nederste liste.

Når denne metode følges, kan skydelågerne (E) løftes op i de øverste spor og skubbes ind på plads i den nederste liste. Listerne (C) i rammens sider har kun et fræset spor 8 mm dybt, hvor de bageste skydelåger kan skubbes ind.

1

Højden mellem skabet og loftet måles. Selv nyt byggeri kan være upræcist, så mål op tre-f re forskellige steder for at være på den sikre side. Her tages mål, som sammen med skabets dybde anvendes til gavlpladen (D).

2

Sporene fræses med et 11 mm notjern. Der fræses efter parallel anslaget. Sporene ligger 11 mm inde fra hver side af listerne A og B. Begge listesider fræses med samme indstillinger.

3

Nu skal listestykkerne til rammens sider (C) fræses. De har kun ét spor, hvor skydelågerne kan skubbes ind.

4

Når du fræser, er det vigtigt, at du har styr på målene. Den øverste liste (A) måler 30 x 55 mm, og heri er sporene 18 mm dybe. Den nederste liste (B) måler 21 x 55 mm, og spordybden er 8 mm.

5

Rammen samles med lim og 3,5 x 50 mm skruer. Sørg for at bore for, så skruerne rammer ind, hvor der er gods, og altså ikke ind i de fræsede spor.

02
Låger og gavl 2 Trin

Skydelågerne og gavlen skæres af en 9 mm mdf-plade. Der skal bruges tre låger i alt, hvor to glider i det bageste spor, og den sidste kører i det forreste.

Når du måler lågerne op, bør du huske at lægge et par centimeter til, så de overlapper hinanden. Vores låger måler 26,5 x 85 cm, så den midterste låge overlapper lågerne bagved med 5 cm i begge sider. Gavlpladens mål (D) findes ved at måle højden mellem skabets top og loftet samt dybden af skabet fra front til væg.

1

Mål op til låger og gavl. Gavlpladen (D) saves ud af 9 mm mdf-plade. Tegn dine mål op på pladen, og skær den herefter ud.

2

Lågerne skal tilpasses på højden - her 26,5 cm - så de kan skubbes ind på plads. Det er en god idé lige at teste lågerne, både før og efter at de er malet, så eventuelle problemer fanges i opløbet.

03
Opsætning 5 Trin

Når skabet sættes sammen, er det en god idé at gøre det i det rum, som skydelågerne skal op i. På den måde undgår man også at skulle transportere konstruktionen igennem hele huset. Det kan også godt betale sig at sørge for, at fx skygge lister eller ledninger ikke kommer i klemme, før overskabet sættes op.

1

Rammen stilles oven på skabet og trækkes ud, så den flugter med forkanten. Gør fast gennem de forborede huller i den nederste liste.

2

Tjek, at rammen står præcist i lod, inden den fastgøres i loftet. Det er vigtigt, at rammens øverste og nederste liste er helt parallelle, så skydelågerne kan skubbes ind og glide ubesværet i sporene.

3

Brug eventuelt bræddestykker som afstandsklodser for at sikre, at afstanden mellem den øverste og nederste liste er den samme hele vejen. Skru nu rammen fast med skruer i loftet.

4

Skub lågerne på plads i sporene. Skub først op i det øverste, dybe spor, og lad herefter lågen falde ned i det nederste spor.

5

Skru et listestykke på skabets top og et på loftet, trukket 9 mm ind fra skabets side. Gavlpladen limes til rammesiden og listerne med snedkerlim og holdes i spænd, til limen tørrer.

Materialer

30 x 55 mm høvlet fyrreliste:

 • Øverste rammeliste (A), 244,9 cm

21 x 55 mm høvlet fyrreliste:

 • Nederste rammeliste (B), 244,9 cm
 • 2 sider i rammen (C) a 30 cm

9 mm mdf-plade:

 • Gavlplade (D), 30 x 60 cm
 • 3 skydelåger (E) a 26,5 x 85 cm

21 x 21 mm liste:

 • 2 lister til montering af gavlplade

Desuden:

 • 4 greb
 • Snedkerlim
 • Skruer
 • Grunder
 • Maling

Specialværktøj

 • Overfræser

Tidsforbrug

En lille dags tid + tørretid.

Pris

Alt efter valg af greb i omegnen af 450 kroner.

Sværhedsgrad

Opgaven stiller krav til præcis opmåling, og nøjagtighed ved fræsning af spor.

Tegning

Rammens konstruktion

Rammens højde er præcis den samme som højden mellem skabets top og loftet. Rammens bredde svarer til skabets bredde minus tykkelsen af pladestykket (D), der lukker gavlen.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Skabe