Spisebord med lækre snedkerdetaljer

Det kan ikke betale sig at bygge Ikea-møbler selv, men er du ude efter kvalitet og klasse – og har du fingersnilde og er lidt af en træmand – så er bordet her lige noget for dig!

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 uge
Pris
3.000 kroner

Spisebordet har masser af lækre detaljer. Smigsamlinger og koniske og affasede ben gør bordet mere elegant.

Intro

Hvis du vil have kvalitet og klasse og har håndelag som en snedker, skal du bygge det her bord. I byggevejledningen får du en udførlig trin for trin-guide til hvordan du:

 • Saver bordplade, ben, sarg og sider til
 • Beklæder bordpladen med linoleum
 • Omkranser bordet med flotte egetræslister
 • Bygger og forstærker understellet
 • Laver udtrækslister, så du kan forlænge bordet

Vejledning

01
Sav bordplade, ben, sarg og sider til 8 Trin

Bordpladen er en kraftig krydsfiner-plade, der skal saves til, så den har de ønskede mål og er vinkelret.

De øvrige dele til bordet - ben, sarg, udtrækslister og kanterne rundt om bordpladen - saves her ud af én egeplanke. Inden du begynder at skære, er det en god idé at gå planken igennem og lægge en plan for, hvor de forskellige dele skal være, så du udnytter træet optimalt. Sav ikke træet helt præcist til i første omgang - der skal være lidt overskud at høvle af.

1

Bordpladen (A) saves til med en dyksav og en lang skinne. Skær først den ene langside til og bagefter den anden side. Pladen her skal have en bredde på 83 cm, så det færdige bord måler 90 cm, når listerne monteres.

2

Mål op, hvor bordpladen (A) skal saves til i enderne. Sørg for, at snittet er vinkelret på langsiden af pladen. Det sikrer du med en stor tømrervinkel. Pladen her skal have en længde på 193 cm. Sav den til.

3

Benene (C) rettes til med en elhøvl, når de er savet ud af planken. Når den første side er rettet til, tager du den næste side, så du har to sider med en ret vinkel. Ret de sidste to sider til, så de også er retvinklede.

4

Mål op på benene (C), så de bliver lidt smallere forneden. 10 cm fra toppen skal benet have en bredde på 5 cm. I bunden af benet skal bredden være 3,5 cm. Breddemålet sættes fra centrum af bordbenet.

5

Alle ben (C) er høvlet færdige. Læg mærke til, at det skrå snit på benene først starter 10 cm fra toppen. Det er vigtigt, da der skal være plads til sargen på den øverste del. Sav også udtrækslisterne (J) til.

6

Kontrollér, at sargstykkerne (F, G og H) er lige, når du har savet dem ud og rettet dem til. Det kan fx gøres ved at lægge en retholt oven på sargen. Sargdelene måler 3 x 7 cm. De to lange er 200 cm, de fire korte 90 cm.

7

Sav sidelisterne (D og E) til. Når de er rettet til på de to sider (en bred og en kort, som er i vinkel), skæres de i smig på bordrundsaven. Bagkanten af listerne skal være 2,5 cm tyk, forkanten 1,5 cm.

8

Slib listerne (D og E), fx med korn 120. Du må endelig ikke høvle eller slibe de kanter, der skal limes fast eller stødes op mod hinanden. Det er umuligt at få samlingerne pæne, hvis det er slibeflade mod slibeflade.

02
Bordpladen beklædes 8 Trin

Nu kan du finde krydsfinerpladen frem og lægge den på et solidt underlag, så du kan beklæde den med linoleum. Men før du gør det, skal du lime en membran af papir fast på bagsiden af pladen. Den sikrer, at pladen ikke slår sig, når du limer linoleum fast på forsiden.

Har linoleummet ligget sammenrullet i længere tid, er det en god idé at rulle det modsat, da det gør det lettere at arbejde med.

Bordpladen afsluttes med egetræslister, der limes fast i kanten.

1

Lim en membran fast på bagsiden af bordpladen (A). Støvsug først, så du er sikker på, at fladen er helt ren. Smør snedkerlim på hele fladen med en malerrulle, og rul membranen ud på pladen.

2

Skær membranen til langs kanterne, når limen er tør. Her med en god, kraftig saks. Det, der skæres fra, bruges til tillægsplader. Spænd et par brædder fast i kanten med tvinger, og lad det tørre i min. 20 min.

3

Sæt linoleummet fast på forsiden (A). Skær først stykket til; lidt for stort til at starte med. Smør et jævnt lag snedkerlim på den rene flade, og læg linoleummet på. Vær opmærksom på, at du kun har ét forsøg!

4

Pres linoleummet fast til pladen, fx med en kagerulle. Bagefter kan du spænde tømmer rundt i kanten med tvinger for at holde linoleummet på plads, mens limen tørrer. Eller du kan lægge en plade over med noget tungt på.

5

Fræs den overskydende linoleum af rundt i kanten, her på en tillægsplade (B). Fræseren kører langs kanten af krydsfiner-pladen. Sørg for, at pladen er spændt godt fast, imens du fræser.

6

Lim kanterne fast på bordpladens sider. Fortynd snedkerlimen med en sjat vand, og smør den på både liste og bordkant. Når første kant er sat på, spændes den fast og tørrer 20 min. inden den næste sættes på.

7

Spænd kanterne (D og E) fast, når de alle er limet på. Det er ikke nødvendigt at spænde dem særlig hårdt fast, men trykket skal være jævnt og ensartet.

8

Slib kanterne (D og E), så linoleum og kanter flugter. Uanset hvor præcis du har været, da kanterne blev sat på, vil der altid være lidt at slibe. Beskyt linoleummet med malertape, inden du sliber med korn 220.

03
Byg understellet, og saml bordet 10 Trin

Nu skal vi i gang med bordets understel. Det består af en sarg (F og G), der sættes fast som en ramme under bordpladen.

I sargens korte endestykker (G) skal der laves huller til udtrækslisterne, så der kan sættes tillægsplader i bordet. Du skal save to ekstra stykker (H) med samme mål som de korte sargstykker, der kan holde udtrækslisterne på plads.

For at gøre bordet ekstra stærkt monteres et stykke jern langs de to lange sargstykker (F). Der skal saves eller fræses en rille til jernet.

1

Skær jernstængerne til med en vinkelsliber. Vi bruger såkaldt T-jern, der har en vinkel, som kan ligge inde under sargen. T-jernet skal her være 185 cm langt. Fil enderne til, så de ikke “stikker”.

2

Bor huller i jernstængerne. I den side, der skal skrues fast til sargen, bores der huller pr. 20 cm, og de undersænkes. I den side, der skal skrues fast til bordpladen, laves tre huller. Giv jernet en gang metalmaling.

3

Så kan stellet samles. Der skal monteres to lange sargstykker (F) under bordets langside og to korte sargstykker (G) for enden. I hvert hjørne skal der monteres ben (C) med særlige bordbensbeslag.

4

Lav en prøveopstilling, så du kan se, hvad der bliver pænest. Her sætter vi benene (C), så de støder op til kantlisterne (D og E). Sargstykkerne (F og G) placeres, så de rammer midt på benet.

5

Mål op til beslagene til benene, når du har besluttet dig for, hvor ben og sarg skal placeres. Spænd sargen midlertidigt fast, så delene ikke rykker sig. Markér, hvor i sargen (F og G) der skal saves hak til beslagene.

6

Sargstykkerne (F og G) slibes, når du har savet hakker til beslagene. Hakkene saves på en gang ved at lægge delene helt tæt, så der kan saves i alle på en gang med dyk-saven. Slib fladerne helt jævne bagefter.

7

Benene (C) skal fastgøres med en skrue til beslaget. Skær først en lille trekant af den øverste del af benet, så der er plads til beslaget. Mål op, hvor skruen skal sidde, og bor for med et 6 mm bor.

8

Mål op til udtrækslisterne (J) i sargen (G). Skru først de lange sargstykker fast med 80 mm skruer, og læg listerne parallelt med den lange sarg (F). Streg op på den korte sarg (G), hvor hakkene til listerne skal være.

9

Sav hakker til udtrækslisterne (J) i de to sargstykker (H) samt to ekstra stykker, der kan holde listerne på plads. Sargstykkerne lægges tæt og spændes fast, så du kan save spor i dem alle på en gang med dyksaven.

10

Lav til sidst et stop på udtrækslisterne (J), når du har skubbet dem på plads i hakkene. Stoppet laver du ved at bore et hul på 6 mm, som du limer en dyvel fast i, så den stikker lidt op. Så kan listerne ikke trækkes helt ud. Bor også huller i tillægspladerne, hvor der limes to dyvler fast.

Materialer

 • Linoleum, her grå fra Forbo
 • Papirmembran til bagsiden fra Forbo

Krydsfinerplade, 22 mm, 120 x 300 cm

 • Bordplade (A), 83 x 193 cm
 • 2 tillægsplader (B), 83 x 38 cm

Egetræsplanke, 35 mm

 • 4 bordben (C), 35/48 x 35/48 mm, 69 cm lange
 • 2 lange sidelister (D) til bordpladen, 15/25 x 35 mm, 193 cm lange
 • 2 korte sidelister (E) til bordpladen, 15/25 x 35 mm, 83 cm
 • 2 lange sargstykker (F), 30 x 70 mm, 193 cm lange
 • 2 korte sargstykker (G), 30 x 70 mm, 73 cm lange
 • 2 sargstykker til tillægspladerne (H), 30 x 70 mm, 73 cm lange
 • 4 udtrækslister (J), 25 x 37 mm, 83 cm lange

Desuden

 • Snedkerlim, fx Casco
 • 4 beslag til bordben + skruer
 • Slibepapir, korn 220 og 600
 • 2 stykker T-jern, 40 x 40 mm, 168 cm lange
 • Dyvler, 8 mm
 • Skruer, 5 x 80 mm

Specialværktøj

 • Dyksav med føringsskinne
 • Elhøvl
 • Bordrundsav
 • Overfræser

Tidsforbrug

Ca. 1 uges tid.

Pris

Ca. 3.000 kr.

Sværhedsgrad

Bordet har mange lækre detaljer, der kræver lidt ekstra fingersnilde.

Tegning

Linoleumsplade får flotte trækanter

Linoleum giver en behagelig overflade og er nemt at vedligeholde. Derfor er det velegnet som bordplade. Det limes fast til en krydsfinerplade og omkranses af flotte egetræslister, der også limes fast. Hvis der kun limes noget på den ene side, kan pladen slå sig og blive vredet skæv. Det undgår du ved at lime en papirmembran på bagsiden af pladen.

Linoleumsplade får flotte trækanter

Understel styrkes med to stykker jern

Understellet består af bordets sarg, der er en ramme, som placeres lige bag ved egetræslisterne hele vejen rundt i kanten af bordpladen. Sargen forstærkes med to jernstænger, som der skal saves en rille til. Da bordet har tillægsplader, skal der også monteres udtrækslister.

Understel styrkes med to stykker jern

3D-model

Spisebord

3D-model

Konstruktionens opbygning

Sving 3D-modellen rundt, og læg mærke til, hvordan bordets dele sidder i forhold til hinanden.

Åbn 3D-model

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Møbler