Ekstra stærke svævende hylder med skjulte beslag

Vil du have svævende hylder, der faktisk kan holde til at blive brugt? Så skal du bygge dem selv. Langt de fleste af de færdigkøbte løsninger er for svage til at blive belastet; ja ofte kan de ikke engang bære deres egen vægt, uden at blive skæve. Men hylderne, vi bygger her, holder.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
200 kroner

Intro

Det ser godt ud, når en flot hylde på nærmest magisk vis sidder fast på væggen, uden at du kan se beslag eller hyldeknægte af nogen art. Det synes møbelhuse og designfirmaer også, så du kan finde masser af svævende hylder til billige penge. Desværre er der ikke ret mange af dem, der kan holde til at blive brugt.

Købehylder er ofte svage

Problemet med svævende hylder er, at de ikke er understøttet nedefra eller båret oppefra. Beslagene skal sidde i selve hylden, og det betyder, at der er et voldsomt vrid direkte på beslagene, der hvor hylde og væg mødes. Og hvis det kun er en skrue i en plug, der skal holde det hele, så skal der ikke meget mere end hyldens egen vægt til, før hylden bliver skæv. Og belaster du den med fx tallerkener eller en tung potteplante, ja så risikerer du at komme hjem til en bunke potteskår.

Sådan gør du svævende hylder stærke

I stedet for at forsøge at få hylderne til at svæve ved hjælp af et par små beslag og nogle skruer, skal du forlænge hyldens egen styrke ind i væggen. Det gør du ved at bore huller ind i væggen, hvori du støber lange gevindstænger. Så borer du huller ind i hylderne, og når du skubber hylderne ind over de solide gevindstænger, ender stængerne langt ind i hylderne. På den måde forlænger du hyldens styrke. Den bliver så at sige ét med væggen, og så undgår du, at det vrid, der er i kontakten mellem hylder og væg, ligger på et svagt beslag. Gevindstængerne er langt stærkere.

Kræver en smule teknik

Du skal udføre arbejdet omhyggeligt, så du sikrer præcision i mødet mellem hylder og gevindstænger. Og så skal du sikre dig, at du gør gevindstængerne fast efter alle kunstens regler. De regler får du i guiden her, sammen med et smart tip til, hvordan du udfører arbejdet helt præcist. Og så får du svævende hylder, der holder!

Vejledning

01
Sådan gør du 8 Trin

1

I hyldens bagkant bores huller til de gevindstænger, der skal bære hylden, gennem et bræt (X). Brættet har vi skruet fast, for det skal bruges som boreskabelon på væggen. De
10 cm dybe huller skal gå ret ind.

2

Gevindstængerne saves til og stikkes ind i hylden, så du kan se, om hullerne er præcis i ret vinkel. Hvis ikke, så er det bedste at bore et nyt hul tæt på det, der er gået galt.

3

Boreskabelonen (X) fikseres på væggen, hvor hylden skal hænge. Vi taper den fast i enderne og understøtter med skruetvinger og stivere, så den ikke kan skride ned.

4

Hullerne i væggen bores gennem hullerne i vores boreskabelon (X). Det er vigtigt, at de bores vandret og vinkelret ind i væggen. Tømrervinkelen hjælper os her med at holde styr

5

Rens hullerne grundigt for støv. Støvsugeren tager det meste, men det er bedst også at blæse dem rene for det sidste støv. En fodboldpumpe er velegnet til formålet.

6

Byg en støtte til gevindstængerne, der kan holde dem helt vandret, mens limen hærder. Stik alle stængerne ind i hullerne, og se, hvordan du får dem til at sidde helt rigtigt - og tag dem ud.

7

Gevindstængerne støbes fast. Limen sprøjtes ind i hullerne med fugepistolen, og straks efter drejes stængerne ind limen. Limen hærder hurtigt, så du skal arbejde hurtigt, for at den ikke hærder i pistolen.

8

Hylden skubbes ind over gevindstængerne og bankes på plads med en mellemlægsklods. Normalt behøver du ikke lime den fast på stængerne, modstanden i gevindet er nok til at holde den.

Materialer

• 1 hylde. Her en planke i asketræ.
• 6 gevindstænger, 12 mm, a 20 cm. Vi skærer 2 lange gevindstænger op med nedstryger.
• Limankermasse. Her 1 patron fra Expandet.

Tidsforbrug

Et par timer

Pris

Cirka 200 kroner plus hylden

Sværhedsgrad

Enkelt og ligetil, når du bruger teknikken her.

Video

TIPS: Genopret gevindet

TIPS: Opsamlingspose til borestøv

TIPS: Beskyt gevindet

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...