Byggevejledning
Let
Svær

Det ser godt ud, når en flot hylde på nærmest magisk vis sidder fast på væggen, uden at du kan se beslag eller hyldeknægte af nogen art. Det synes møbelhuse og designfirmaer også, så du kan finde masser af svævende hylder til billige penge. Desværre er der ikke ret mange af dem, der kan holde til at blive brugt.

Købehylder er ofte svage

Problemet med svævende hylder er, at de ikke er understøttet nedefra eller båret oppefra. Beslagene skal sidde i selve hylden, og det betyder, at der er et voldsomt vrid direkte på beslagene, der hvor hylde og væg mødes. Og hvis det kun er en skrue i en plug, der skal holde det hele, så skal der ikke meget mere end hyldens egen vægt til, før hylden bliver skæv. Og belaster du den med fx tallerkener eller en tung potteplante, ja så risikerer du at komme hjem til en bunke potteskår.

Sådan gør du svævende hylder stærke

I stedet for at forsøge at få hylderne til at svæve ved hjælp af et par små beslag og nogle skruer, skal du forlænge hyldens egen styrke ind i væggen. Det gør du ved at bore huller ind i væggen, hvori du støber lange gevindstænger. Så borer du huller ind i hylderne, og når du skubber hylderne ind over de solide gevindstænger, ender stængerne langt ind i hylderne. På den måde forlænger du hyldens styrke. Den bliver så at sige ét med væggen, og så undgår du, at det vrid, der er i kontakten mellem hylder og væg, ligger på et svagt beslag. Gevindstængerne er langt stærkere.

Kræver en smule teknik

Du skal udføre arbejdet omhyggeligt, så du sikrer præcision i mødet mellem hylder og gevindstænger. Og så skal du sikre dig, at du gør gevindstængerne fast efter alle kunstens regler. De regler får du i guiden her, sammen med et smart tip til, hvordan du udfører arbejdet helt præcist. Og så får du svævende hylder, der holder!