Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ekstra stærke svævende hylder med skjulte beslag

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Vil du have svævende hylder, der faktisk kan holde til at blive brugt? Så skal du bygge dem selv. Langt de fleste af de færdigkøbte løsninger er for svage til at blive belastet; ja ofte kan de ikke engang bære deres egen vægt, uden at blive skæve. Men hylderne, vi bygger her, holder.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
200 kroner

Intro

Det ser godt ud, når en flot hylde på nærmest magisk vis sidder fast på væggen, uden at du kan se beslag eller hyldeknægte af nogen art. Det synes møbelhuse og designfirmaer også, så du kan finde masser af svævende hylder til billige penge. Desværre er der ikke ret mange af dem, der kan holde til at blive brugt.

Købehylder er ofte svage

Problemet med svævende hylder er, at de ikke er understøttet nedefra eller båret oppefra. Beslagene skal sidde i selve hylden, og det betyder, at der er et voldsomt vrid direkte på beslagene, der hvor hylde og væg mødes. Og hvis det kun er en skrue i en plug, der skal holde det hele, så skal der ikke meget mere end hyldens egen vægt til, før hylden bliver skæv. Og belaster du den med fx tallerkener eller en tung potteplante, ja så risikerer du at komme hjem til en bunke potteskår.

Sådan gør du svævende hylder stærke

I stedet for at forsøge at få hylderne til at svæve ved hjælp af et par små beslag og nogle skruer, skal du forlænge hyldens egen styrke ind i væggen. Det gør du ved at bore huller ind i væggen, hvori du støber lange gevindstænger. Så borer du huller ind i hylderne, og når du skubber hylderne ind over de solide gevindstænger, ender stængerne langt ind i hylderne. På den måde forlænger du hyldens styrke. Den bliver så at sige ét med væggen, og så undgår du, at det vrid, der er i kontakten mellem hylder og væg, ligger på et svagt beslag. Gevindstængerne er langt stærkere.

Kræver en smule teknik

Du skal udføre arbejdet omhyggeligt, så du sikrer præcision i mødet mellem hylder og gevindstænger. Og så skal du sikre dig, at du gør gevindstængerne fast efter alle kunstens regler. De regler får du i guiden her, sammen med et smart tip til, hvordan du udfører arbejdet helt præcist. Og så får du svævende hylder, der holder!

Vejledning

Sådan gør du

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

I hyldens bagkant bores huller til de gevindstænger, der skal bære hylden, gennem et bræt (X). Brættet har vi skruet fast, for det skal bruges som boreskabelon på væggen. De
10 cm dybe huller skal gå ret ind.

2

Gevindstængerne saves til og stikkes ind i hylden, så du kan se, om hullerne er præcis i ret vinkel. Hvis ikke, så er det bedste at bore et nyt hul tæt på det, der er gået galt.

3

Boreskabelonen (X) fikseres på væggen, hvor hylden skal hænge. Vi taper den fast i enderne og understøtter med skruetvinger og stivere, så den ikke kan skride ned.

4

Hullerne i væggen bores gennem hullerne i vores boreskabelon (X). Det er vigtigt, at de bores vandret og vinkelret ind i væggen. Tømrervinkelen hjælper os her med at holde styr

5

Rens hullerne grundigt for støv. Støvsugeren tager det meste, men det er bedst også at blæse dem rene for det sidste støv. En fodboldpumpe er velegnet til formålet.

6

Byg en støtte til gevindstængerne, der kan holde dem helt vandret, mens limen hærder. Stik alle stængerne ind i hullerne, og se, hvordan du får dem til at sidde helt rigtigt - og tag dem ud.

7

Gevindstængerne støbes fast. Limen sprøjtes ind i hullerne med fugepistolen, og straks efter drejes stængerne ind limen. Limen hærder hurtigt, så du skal arbejde hurtigt, for at den ikke hærder i pistolen.

8

Hylden skubbes ind over gevindstængerne og bankes på plads med en mellemlægsklods. Normalt behøver du ikke lime den fast på stængerne, modstanden i gevindet er nok til at holde den.

Materialer

• 1 hylde. Her en planke i asketræ.
• 6 gevindstænger, 12 mm, a 20 cm. Vi skærer 2 lange gevindstænger op med nedstryger.
• Limankermasse. Her 1 patron fra Expandet.

Tidsforbrug

Et par timer

Pris

Cirka 200 kroner plus hylden

Sværhedsgrad

Enkelt og ligetil, når du bruger teknikken her.

Video

TIPS: Genopret gevindet

TIPS: Opsamlingspose til borestøv

TIPS: Beskyt gevindet

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Ekstra stærke svævende hylder med skjulte beslag
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage