Genialt skab under trappen

Sko. Masser af sko. Og støvler, jakker og frakker til fire personer. Foruden tasker, bøtter med maling, søm og skruer, værktøjskasser, hobbyting i bokse og et mindre lager af køkkenruller. Der er plads til det hele i smarte, specialbyggede trappeskabe, så du hurtigt kan gemme ting af vejen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En halv dag for et skab.
Pris
1.800 kroner

Familien her har udnyttet trappens bredde og dybde på 80 cm og monteret en bøjlestang til overtøj i det store skab. Her er der også blevet plads til tre hylder.

Intro

Pladsen under en trappe er oplagt til opbevaring, men det kan være svært at finde den optimale løsning. I et rækkehus i Farum har Line udtænkt og bygget en genial løsning til familiens pladsproblemer.

Hun var træt af, at sko, overtøj og mange andre ting fik entréen til at se rodet ud. Derfor blev det skrå rum under trappen til første sal udnyttet til et trappeskab med fire dybe skabe med masser af hylder. Og resultatet ser fantastisk godt ud.

Skabe med udtræk

Et trappeskab skal specialbygges, så det passer til trappens mål. Efter at have undersøgt, hvad det ville koste at få det bygget af håndværkere, valgte Line selv at måle op, skitsere og købe materialer, før hun fandt boremaskine, sav og værktøjskasse frem.

Løsningen består af fire udtræksskabe uden dørgreb. De to største moduler er monteret på hjul, så de kan lastes tungere.

Læs også: 25 ideer til smart opbevaring

De to mindre skabe har udtræksskinner i stedet for hjul. Denne metode er mere elegant, men knap så simpel. Der skal fx bygges en sokkel i bunden, og skinnerne skal fastgøres til lister, så skabene kan holde til vægten fra de fyldte hylder.

Vejledning

01
Mål op, og byg sokler og hylder 6 Trin

Der skal bygges en sokkel langs gulvet, så skabene med udtræksskinner får solid støtte i bunden. Soklen består af et par høvlede lister af fyrretræ (A og B), der fastgøres til gulvet med skruer igennem den inderste liste (B).

1

Mærk vinklen under trappen op med smigvinkel. Sav herefter listerne til soklen i vinklen, så soklen passer ind under trappevangen. Soklen skal fastgøres solidt og placeres i flugt med vangens forkant.

2

Sæt lasker af fx 12-15 mm krydsfiner på rammelister (C) med lim og 4 x 25 mm skruer. Herefter kan du fastgøre listerne (C) til sokkellisten (A) med 4 x 25 mm skruer.

3

Listerne (C) bringes i lod og skrues fast i top og bund. De skal flugte med trappevangen og soklens forside. Mål listernes placering op på soklens overkant. Hold dem i lod. Streg vinklen op mod vangen, og sav til.

4

Streg trappevinklen op på dækpladen. Understøt med et 4 cm højt listestykke og tjek, at pladen er i lod og stikker lige langt ud på begge sider af rammelisterne (C).

5

Nu kan skabet måles op of fremstilles. Gavlstykkerne (T) fastgøres til bagpladens (P) kanter med lim og 3,5 x 40 mm skruer. Gør det samme med bunden, toppladen og de to hylder (Q). Husk at bore for.

6

Støttesoklen samles af listerne (D) og (F). Listestykkerne (E) placeres indvendigt i rammen og fastgøres til gulvet. Støttesoklen skal ligge præcist i vater og flugte med soklens (A) overkant.

02
Fastgør de nederste udtræksskinner 4 Trin

Udtræksskinnerne i bunden er monteret til lister, der er samlet i vinkel. Den lodrette liste (G) fastgøres til den vandrette liste (H), som fastgøres ned i soklerne. Vinkellisterne (G) og (H) er her 65 cm lange. Udtræksskinnen fastgøres til den lodrette liste.

1

Skru udtræksskinnerne fast på vinkellisten, så de flugter præcist med listens (G) overkant og forkant. Udtræksskinnen har monteringshuller, så skabet kan fastgøres.

2

Vinkellisterne med udtræksskinner fastgøres til skabets bund med 4 stk. 4 x 16 mm skruer i begge sider. Skinnernes forkant ligger præcis i flugt med skabets forkant.

3

Skub skabet ind på plads på sokkel og støttesokkel, så forkant af skab/skinner/ lister er lig med forkant af soklen, og afstanden fra bagpladen til rammelisten er 10 cm.

4

Fastgør vinkellisterne til sokkel og støttesokkel med 4 x 50 mm skruer. Skab, skinner og lister skal ligge præcis i flugt med soklens (A) forkant. Skabets gavlplade (T) skal flugte med rammelisterne (C).

03
Gør skabet stabilt med en skinne i top 6 Trin

Vi monterer for en sikkerheds skyld en udtræksskinne i skabets top, der giver udtrækket ekstra styrke og stabilitet. Vi monterer desuden et vinkelbeslag. Det gør skinnen mere stabil.

Her kan du se, hvordan skabet fikseres med lister, der fastgøres i rammelisten (C) og i væggen.

1

Fastgør et listestykke (K) på skabets bagside, så det flugter med bagpladens (P) overkant. Brug lim og 4 x 35 mm skruer. Et par tvinger gør arbejdet nemmere.

2

Sørg for, at listen (L) er i vater. Tjek, at listerne (L) og (K) er parallelle, så afstanden er den samme hele vejen ind. Fastgør med små vinkeljern i væggen og skruer i fronten.

3

Fastgør midlertidigt udtræksskinnens vinkelskinne til listen (K) på skabet med et par skruer. Læg en stump 21 mm liste tæt mod udtræksskinnen, og kontrollér afstanden mellem denne hjælpeliste og listen (L).

4

Lav en vinkelliste bestående af liste (M) og (N). Fastgør skinnen til listen (N), så den flugter med undersiden, og metalvinkel-listen vender opad. Skinnens forkant skal flugte præcist med listens (N) forkant.

5

Læg udtræksskinnens vinkelflig midlertidigt (løst) oven på listen (K) på skabet. Fastgør de to vinkellister (M) og (N) til listen (L) med skruer. En tvinge hjælper med at holde listerne samlet under arbejdet.

6

Træk skabet ud, og fastgør vinkelskinnen til skabet oven på listen (K). Skub skabet ind på plads, og kontrollér, at skabsgavlen står i lod, og at den ligger i plan med rammelisternes (C) forkant - og hermed også i plan med trappevange og sokkel.

04
Montér lågen på skabet 3 Trin

Dækpladen (R) tjener som en skabslåge og er fremstillet af en 12 mm MDF-plade. Efter opstregning og udsavning kan den med fordel rundes let på alle udvendige kanter, fx med fasjern i overfræseren eller blot med slibepapir.

1

Der er godt styr på dækpladen (R), hvis du stiller den på en støtteliste som ved opstregningen. Den giver afstanden fra gulvet og støtter, mens du monterer pladen.

2

Dækpladen (R) fastgøres til reolgavlen (T) med skruer. Bor for, og undersænk skruehovederne, så de kan overspartles og være usynlige efter grunding og maling.

3

Det færdige skab glider nu let på robuste udtræksskinner. Hvis du vil male skabet, bør det gøres, inden det skubbes på plads og fastgøres.

Materialer

21 x 55 mm høvlet liste:

 • 1 sokkelliste, ca. 130 cm (A)
 • 1 lodret rammeliste, ca. 60 cm (C)
 • 1 lodret rammeliste, ca. 115 cm (C)
 • 2 lister a 50 cm (D) til støttesokkel
 • 2 lister a 16 cm (F) til støttesokkel
 • 2 vinkellister a 65 cm (G)

21 x 21 mm høvlet liste:

 • 1 sokkelliste, ca. 130 cm (B)
 • 2 lister a 50 cm (E) til støttesokkel

21 x 33 mm høvlet liste

 • 2 vinkellister a 65 cm (H)

21 x 43 mm høvlet liste:

 • 1 liste a 63,2 cm (K), monteres bag på skab
 • 1 liste (M) i en længde, der svarer til afstanden mellem (C) og væg

21 x 68 mm høvlet liste:

 • 1 liste (L) i en længde, der svarer til afstanden mellem (C) og væg
 • 1 liste (N) i samme længde

16 mm MDF-plader:

 • 2 gavle a 30 x 90 cm (T), afsaves skråt i toppen
 • 1 bagplade a 60 x 90 cm (P)
 • 4 plader a 28,4 x 60 cm (Q) til bund/hylder/top

12 mm MDF-plade:

 • 1 dækplade a 60 x 120 cm (R), afsaves skråt i toppen

Desuden:

 • 3 stk. udtræksskinne: Fulterer FR 5000 (bæreevne 45 kg)
 • 3 stk. vinkelskinne: Fulterer FR 5000 ASW
 • Skruer: 4 x 50 mm, 4 x 35 mm, 4 x 25 mm, 3,5 x 40 mm, 5 x 80 mm

Tidsforbrug

En halv dag for et skab.

Pris

1.500-1.800 kr. for et skab

Sværhedsgrad

Metoden er ret enkel, blot er det et krav, at alle lister placeres nøjagtigt i lod og vater.

Tegning

Solid sokkel i bunden

Skabet er opbygget traditionelt med en sokkel (A + B) og lodrette lister, der adskiller skabene, og som giver anslag til dækpladerne. En støttesokkel fungerer desuden som underlag for listerne med udtræksskinner.

De to mindste skabe er monteret på udtræksskinner.

Trappen i rækkehuset i Farum giver plads til fire sektioner med 60 cm fra midte til midte mellem de lodrette lister fra trappevangen.

Solid sokkel i bunden

Vinkler og mål på tegningen svarer til det viste udtræksskab. Du skal blot huske at tilpasse mål og vinkler til din trappe. Vi har anvendt høvlede lister i forskellige størrelser (tykkelse og bredde), der findes i de fleste byggemarkeder.

3D-model

3D-model

Skab under trappen

Specialbyggede trappeskabe til de skæve vinkler.

Åbn 3D-model

3D-model

Solid sokkel i bunden

Støttesoklen er samlet af lister.

Åbn 3D-model

3D-model

Skabet fremstilles efter mål

Gavlstykkerne er vinklet så de passer til trappen.

Åbn 3D-model

3D-model

Udtræksskinner

Udtræksskinnerne i bunden er monteret til lister.

Åbn 3D-model

3D-model

Låger på skabet

Dækplade i MDF tjener som en skabslåge.

Åbn 3D-model

Video

TIPS: Præcis opmåling med tre kontrolpunkter

TIPS: Luk for varmen når du maler

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du rundsaven

I videoen her lærer du alt om om rundsavens muligheder, klinger og funktioner. Rundsaven er bomstærk og kan med den rigtige indstilling klare alt fra grove til helt fine snit - både lige og forskellige vinkler. Og med den rigtige klinge kan du bruge saven i både træ, metal, gasbeton og kunststof.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...