Udnyt pladsen under sengen

Mangler du ekstra opbevaringsplads? Så kig under din seng. Her kan du få plads til meget andet end støvede nullermænd, hvis du bygger en ramme med indbyggede skuffer, som passer til pladsen under sengen. Skufferne kan du købe færdige, så projektet er hurtigt færdigt!

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
2.500 kroner

Skufferne har vi købt færdige i IKEA til 400 kr. for 2 stk. Det kan ikke betale sig at lave dem selv.

Intro

Hvis du er på jagt efter flere kvadratmeter til opbevaring, er pladsen under sengen oplagt. Under de fleste senge vil du kunne have store skuffer, der kan rumme en masse.

Den mest optimale måde at udnytte pladsen på er at bygge en ramme til sengen, som du tilpasser til skuffer, du køber færdige på hjul, så de er nemme at trække ud.

LÆS OGSÅ: Byg en skabsseng og få mere gulvplads

Sengeramme af krydsfiner

Sengerammen bygger vi af 21 mm krydsfiner, som er stærkt og nemt kan holde til vægten af både madras og personer. Her har vi brugt birkefiner, fordi den er stærkest og har en mere ensartet og pæn overflade. Det er den dyreste type finer. Men du kan sagtens vælge at bygge af en billigere type som fx Østen-finer, hvis du kan leve med en knapt så pæn overflade.

Vær omhyggelig med at måle op

Delene til sengerammen kan næsten saves ud af to hele plader på 122 x 244 cm. Det er mange lange snit at save, og det klares nemmest med en dyksav med føringsskinne. Har du ikke sådan en, kan du save efter et langt lige bræt fx med en stiksav.

Du kan evt. også få dem skåret til på mål i trælasten. Det er en god ide at skrive bogstaver på delene, når du saver ud, så du bedre kan holde styr på stumperne.

Vi samler med fisk

Både selve sengerammen og den ramme, der placeres ovenpå til madrassen, er samlet med fisk. Du kan også bruge dyvler. Uanset hvad du vælger, er det vigtigt, at du gør dig umage med at placere dem nøjagtigt. Ellers får du problemer med at samle delene.

1 SENG - 4 MULIGHEDER

2 X 2 SKUFFER
Hvis din seng står frit i rummet, kan du have to skuffer i hver side af sengen. Det kræver, at der er plads nok i begge sider til at trække skufferne ud.

DOBBELTSKUFFER
Står din seng i et hjørne, og der kun er plads til at trække skuffer ud i den ene side, kan du udnytte pladsen fuldt ud ved at samle skufferne med en holder. Konstruktionen bliver lidt svagere, fordi den ene støtte undlades.

2 SMÅ OG 1 STOR SKUFFE
Mangler du et opbevaringssted til lange ting, kan du bruge den ene halvdel under sengen til det. Du får nemmest adgang til rummet ved at lave en lem i endegavlen.

2 STORE RUM
Du kan også vælge kun at have adgang til rummet under senge via endegavlen. Det kan også være den løsning, du må vælge, hvis der ikke er plads nok til at trækker skuffer ud i siderne.

Vejledning

01
Sådan samler du sengen 6 Trin

Når du har savet delene ud og lavet huller til fisk eller dyvler, skal du samle sengen. Hvis den skal males, er det en god ide at gøre det, inden du samler den. Det går langt hurtigere end at male den bagefter. Selve samlearbejdet er forholdvist enkelt, hvis du har været grundig med at måle op og save præcist ud.

1

Saml bundkrydset (A og B), der giver en solid understøtning af sengen. Det er en helt enkel samling, hvor B-stykket blot presses ned i A-stykket, hvis din udsavning altså er præcis.

2

Monter hoved- og fodgærde (F og G). B-stykket fastgøres først med fisk, der sættes fast i hullerne i hovedgærdet (F), inden det skrues fast med vinkeljern og skruer til B-stykket, et på hver side.

3

Sæt støtterammen (D) og siden (E) fast i den ene side. Begge dele sættes fast med fisk i hullerne i hoved- og fodgærde, herefter fastgøres E med vinkelbeslag til G og F, og D skrues fast til A.

4

Sæt delene D og E fast i den anden side også. Start med at sætte delene fast i fodgærdet først med brikker i begge ender af både D og E. Bagefter skrues vinkelbeslag fast i hjørnerne.

5

Saml rammen af H og J, og læg den på plads. Rammen er samlet med fisk. Den placeres på de understøttende dele C og D og fastgøres til sengerammen med skruer og et par vinkelbeslag i siderne.

6

Skub skufferne på plads under sengen. Her har vi valgt at købe færdige skuffer, som målene er tilpasset efter. Det er den letteste løsning.

Materialer

21 mm krydsfiner (birkefiner):

 • 1 støtte (A), 29 x 184 cm
 • 1 støtte (B), 29 x 202 cm
 • 2 understøttere (C) a 7,5 x 179,8 cm
 • 2 understøttere (D) a 7,5 x 202 cm
 • 2 sider (E) a 14 x 202 cm
 • 1 hovedgærde (F), 85 x 188,2 cm
 • 1 fodgærde (G), 45 x 188,2 cm

21 x 43 mm forrammetræ:

 • 6 rammedele (H) a 85,6 cm
 • 3 rammeldele (J) a 202 cm

Desuden:

 • Fisk, her Festool Domino, 34 stk.
 • 2 x 2 MALM-sengeskuffer, IKEA
 • 10 vinkelbeslag, 6 x 6 mm
 • Skruer: 20 og 40 mm skruer
 • Grunder og maling

SPECIALVÆRKTØJ

 • Dyksav m. føringsskinne

Tidsforbrug

2-3 dage inkl. maling

Pris

Cirka 2500 kroner, ekskl. maling

Sværhedsgrad

Det er ikke svært. Men det er vigtigt, at du er omhyggelig med at måle op, save ud og lave huller til samlebrikker, så delene passer sammen.

Tegning

Video

TIPS: Præcis opmåling med tre kontrolpunkter

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...