Byg en skabsseng og få mere gulvplads

En skabsseng er en indbygget seng i et skab. Når du ikke bruger den, slår du sengen op, og på den måde frigør du en masse gulvplads.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
5.000 kroner

Intro

En skabsseng er genial

Når du vælger at indbygge din seng i et skab, får du et ekstra værelse i boligen, når skabssengen bliver gemt væk om dagen. På den måde er soveværelset ikke kun forbeholdt en seng, men kan også fungere som kontor, et børneværelse eller en lille ekstra stue.

Den skabsseng, du finder i vores vejledning, har en dybde på bare 43 cm og fylder derfor ikke meget i rummet. Vi har lavet vores skabsseng sådan, at skabets front også fungerer som sengens bund, praktisk og nemt.

Skabsseng med standard boksmadras

Vi har valgt at bruge en standard boksmadras til vores skabsseng, der måler 140x200 cm. Men du kan sagtens tilpasse din skabsseng til en større madras, i så fald skal du bare være opmærksom på, at de gasstøddæmpere, du skal bruge til din skabsseng, skal passe til vægten af din madras.

Få pladerne skåret til

For at gøre det nemmere at bygge din skabsseng, anbefaler vi, at du får pladerne skåret til i byggemarkedet, på den måde skal du bare sørge for at være omhyggelig, når du måler op. På den måde kræver projektet ikke den store erfaring.

Når man skal indbygge en seng i et skab, er det en god idé at bruge mdf-plader til projektet, da disse er meget stærke, og langt mere anvendelige til at bygge møbler af end for eksempel spånplader.

Inden vi samler vores skabsseng, har vi rundet alle kanterne på vores mdf-plader med en overfræser, det giver et flot udseende, og det er langt lettere at male runde kanter end skarpe kanter.

Beslag til skabssengen

Skabssengen kræver nogle specielle beslag og nogle gasstøddæmpere, der gør det muligt at åbne og lukke skabssengen uden det store besvær. Vi har fundet en producent, der sælger alt sammen i en pakke, så du er fri for at skulle ud og finde stumper flere forskellige steder.

I vores vejledning viser vi dig, hvordan du anvender beslagene, ligesom du også får at vide, hvordan du skal montere både beslag og gasstøddæmpere på skabssengen.

Genial detalje

Vores skabsseng har den geniale detalje, at vi også sørger for, at der er plads til sengetøjet, når skabssengen er slået op. Ved hjælpe af nogle remme, vi monterer, kan man pakke både seng og sengetøj ned på én gang.

Mangler du gulvplads og har du fået mod på at bygge din egen skabsseng, kan du hente byggevejledningen her på siden. Så får du både arbejdstegning og en udførlig trin for trin-guide til, hvordan du nemt bygger din egen skabsseng.

LÆS OGSÅ: Byg en vægseng

Sengen fylder godt op i rummet

Sengen er nem at klappe op, takket være de smarte gasstøddæmpere.

Sengen er klappet ind i skabet

Skabssengen er et fantastisk møbel. Du får et værelse ekstra i boligen, når sengen gemmes væk i et skab om dagen. Soveværelset er ikke længere forbeholdt seng i enkelt- eller dobbeltstørrelse. Nu kan der også blive god plads til hjemmekontoret, børneværelse eller til stue.

Udgangspunktet er her særlige hængsler med gasstøddæmpere, monteret på skab og seng. Gasstøddæmperne kan på det nærmeste få bokssengen til at blive let som et fnug, hvis de passer til bokssengens vægt. Med få modifikationer kan systemet nemt tilpasses til perfekt indbygning af en boksmadras i op til 160 centimeters bredde.

Skabssengen bliver rigtig smart og funktionel, når der også er plads til sengetøjet. Lad dyner og puder blive på sengen; sengetøjet spændes nemlig fast med remme eller et dækken med stropper. Så smutter sengetøjet elegant med op, når sengen vippes til lodret.

Vejledning

01
Mdf-plader 4 Trin

Skabssengen bygges af 19 mm mdf-plader, du kan købe på mål eller skære selv. Pladerne er skarpkantede, men de kan rundes med overfræser. Det giver et flot udseende, hvis alle udvendige og synlige kanter har en runding.

Du gør også skabsbyggeriet meget lettere, hvis du på forhånd rullemaler pladerne med grunder og to gange halvblank hvid akrylmaling (fx glans 40).

Den flotteste skabsløsning får du, hvis du også beklæder skabssengens forside (sengebunden) med mdf-plader. Det har vi gjort. Alternativt kan du montere forhæng eller låger.

1

Tjek, at alle plader er, som de skal være: Målene skal passe, og kanterne skal ikke være beskadiget.

2

Rund kanterne på alle mdf-pladerne. Vi har rundet med et fasfræsejern med diameteren 22,2 mm.

3

De rundede kanter er behagelige at røre ved, pæne at se på og langt lettere at male pænt end skarpe kanter. Tør pladerne af for støv, inden du maler dem.

Vil du have en større runding, vælger du et større fræsejern.

4

Mal alle pladerne. Først en gang grundmaling (akryl), så en mellemslibning med slibepapir korn 180 og endelig to gange topmaling. Rul malingen på med en skumrulle, så får du en pæn overflade på alle pladerne.

02
Beslagene 7 Trin

Nu er det en fordel at være to om opgaven. Først skal I beklæde boksmadrassen med en udvendig ramme af mdf-plader. De to vippebeslag monteres på de langsgående sideplader (B), helt ude i enderne ved de tværgående mdf-plader (A).

Der følger en skabelon med beslagene, så I nemt kan mærke op til alle skru-hullerne. Beslagene skruer I fast med de tilhørende skruer.

De to ben monteres herefter på boksmadrassens bundramme i sengens fodende. Vend først “splitten” (låsetappen) 90 grader i beslagene, da beslagene skal monteres “omvendt” for at kunne bære mest muligt.

1

Princippet for samlingen med de særlige beslag er enkelt: Den ene halvdel af et beslag monteres på en ramme på bokssengen, den anden halvdel på skabets side. Her er det godt at være to.

2

Læg hulskabelonen, der følger med beslagene, på en udvendig langside, og mærk huller op til boltene. Her er den lagt op til de forborede 7 mm huller.

3

Bor for med et 7 mm bor. Du skal bore nøjagtigt, så hullerne i rammen og hullerne i beslaget passer sammen.

4

Skru drejebeslaget fast til rammen indvendigt fra. Vent med de tre skruer i beslagets forside.

5

Stram alle bolte til med en unbrako-nøgle: Spænd til, men ikke så meget, at skruernes hoveder graver sig ned i pladen.

6

Understøt sengebenenes beslag med en lille klods. En del af beslaget er frithængende og skal understøttes. Bank klodsen, som du har savet nøjagtigt til, ind under beslaget, så det er understøttet.

7

Skru så beslaget fast. Skru det både ind i den tilpassede klods og i selve boks madrassens bundramme.

03
Ramme til seng 6 Trin

1

Mærk op på siderne (A) ud for benene, så der bliver plads til, at benene kan slås ud uden at ramme pladen.

2

Sav efter markeringen med en stiksav, så der kommer et lille hak, som benet kan stritte ud igennem.

3

Skru mdf-pladen fast med universalskruer 5,0 x 25 mm i hver af de to udtrækkelige benbeslag. Mål 8 cm ned fra madrassens underkant, så du kan skrue mdf-pladen fast i madrassens bundramme.

4

Bor igennem de korte sider (A) og sengens bundramme ud for dine markeringer med et 4,5 mm bor. Skru pladen fast med 5,0 x 60 mm spunskruer.

5

Sæt mdf-pladerne (B) på madrassens langsider. Hold dem fast med tvinger.

6

Skru igennem drejebeslagets tre huller i forsiden (hvor du under beslagenes montering ikke satte skruer i) med lange skruer, som når godt ind i boksmadrassens bundramme.

04
Sengens ben skal vendes om 4 Trin

1

Læg benet på sengebundens kant, og se, hvilken vej benet kan drejes mod gulvet.

2

Fjern låseringen på låsetappens bagside med en tang eller en skruetrækker.

3

Træk låsetappen ud, og drej benet 90 grader.

4

Tryk låsetappen tilbage i benet, og tryk låseringen tilbage på sin plads. Tjek, at benene kan drejes i ønsket retning.

05
Ramme til skab 5 Trin

Når boksmadrassen er forsynet med sider, skal du måle dens bredde: fra udvendigt af det drejelige beslag i den ene side til udvendigt af det tilsvarende beslag i den anden side. Er målet fx 149,6, er det lig med skabets indvendige bredde. Kontroller bredden, før du saver topplade, fodspark og midterbræt på mål og skruer sammen med de lodrette plader. Skabets indvendige bredde skal nemlig være nøjagtig, fordi boksmadrassen skal hægtes op i skabets sider. Der er skabelon til markering af otte skruehuller på hver skabsside til drejebeslaget. Skabets højde modsvarer madrassens længde inklusive mdf-beklædning og ben.

1

Saml skabets sider med lange møbelsamleskruer M 6,3 x 80 mm. Der skal bores for med et 5 mm bor, så pladerne ikke flækker. Møbel skruerne strammes efter med en unbrakonøgle.

2

Skru skabets front (E) (fodsparket) fast, så den er trukket 5 cm tilbage fra forkanten. Bor for med et 5 mm bor, og saml med møbelsamleskruer M 6,3 x 80 mm - sæt to skruer i hver side.

3

Rejs skabet op, og skru derefter midterbrættet (H) fast cirka en meter over gulvet. Bor for, og saml med møbel-samleskruer M 6,3 x 80 mm.

4

Ryk skabet ind på plads. Kontroller med et vaterpas, at skabet står lodret. Marker skabets placering på væggen, så du kan sætte plugs i væggen, afhængigt af hvad væggen er lavet af.

5

Skru skabets topplade (D) fast til væggen med to vinkelbeslag, indvendigt i skabet eller oven på toppladen. Anvend skruer efter vægtype.

06
Sengen i skabet 2 Trin

Et Häfele-beslag består af to dele: en del skruet på bokssengen og en del skruet på skabssiden. De to dele drejer om en “bolt”, der i vores tilfælde skal sidde 35 cm over gulvet, for at sengen står vandret, når den er udslået. Højden er baseret på benenes frie højde på 17 cm og Häfele-beslagets placering på en 23 cm høj sidebeklædning (18 cm fra pladens underkant). Beslagene er placeret 20 cm inde fra skabssidernes forkanter. Ændrer du på de mål, skal du beregne en ny højde for montering af beslaget i skabssiderne. Det samme gælder naturligvis, hvis du ændrer på pladetykkelsen.

1

Brug tegningens hulskabelon til at mærke beslagets placering op på skabets indvendige side. Mærk nøjagtigt op. Bor for i markeringerne med undersænker og 9 mm bor.

2

Løft boksmadrassen ind i skabet, og klods sengen op, så det lodrette beslag kommer i højde med de otte skruehuller. Skru samtlige 16 skruer i de to drejebeslag. Stram let med unbrakonøgle.

07
Gasstøddæmpere 3 Trin

1

Hægt en gasstøddæmper på det beslag, der er monteret på sengen.

VIGTIGT! Du må under ingen omstændigheder forsøge at fjerne stålbåndet, der holder gasstøddæmperen sammen.

2

Sæt den medfølgende skrue i gasstøddæmperen. Stram skruen godt, så dæmperen ikke kan komme på afveje, når stålbåndet løsnes om lidt.

3

Vip sengen, så gasstøddæmperen kan skubbes ind til sin placering på beslaget, der er skruet på skabssiden (C). Løft sengen lidt op, så stålbåndet slækkes. Fjern stålbåndet. Nu kan sengen frit bevæges op og ned i skabet.

08
Skabsfront på seng 6 Trin

1

Skabets front (F) monteres på sengebunden. Vi har valgt 19 mm tykke mdf-plader, savet på mål efter skabets indvendige bredde. Der beregnes cirka 8 mm luft langs skabssiderne.

2

Skru mdf-pladerne fast i top, bund og sider med spunskruer, 5,0 x 60 mm. Bor for og undersænk skruerne. Pladernes længde er tilpasset, så de går fri af fodsparket, når sengen vippes op og ned.

3

Sæt en stopklods foroven i skabet. Den lille mdf-klods sætter du 20 mm tilbage fra skabssidens front. Stoppet gør, at sengebundens beklædning i lodret position flugter med skabssiderne.

4

Hvis det er nødvendigt, kan du tilpasse et stykke mdf-plade til at sætte imellem de to store stykker. Her havde vi fx to plader a 60 cm og måtte tilsætte et stykke plade på 8 cm imellem de to for at få det til at passe.

5

Clips tre elastiske remme fast til sengen. De skal holde sengetøjet på plads, når sengen vippes til lodret. Remmene monteres på sidebeklædningen med små strimler læder.

6

Skabsfronten rager et par cm ud over madrassens sider. Her kan grebet monteres.

Materialer

Det indeholder häfele-beslagspakken

Her er det komplette indhold i Häfele-pakken, der får bokssengen til at vippe ind i skabet: 2 ben med udtræks- og drejefunktion, 2 drejelige beslag til seng/skab, 2 gasstøddæmpere, 3 sæt remme, 2 pk. skruer og 1 tegning med hulskabelon.

Beslag (pakke fra Häfele):

  • Bettlift-beslag til skabsseng, 2 stk.
  • Gasstøddæmpere til 70 kg, 2 stk.
  • Vinkelfødder, 2 stk.
  • “Dyneholdere” (gjorde), 3 stk.

19 mm mdf-plade:

  • 2 korte sider (A) a 23 x 140 cm
  • 2 langsider (B) a 23 x 203,8 cm
  • 2 skabssider (C) a 43 x 234 cm
  • Top (D), 43 x 149,6 cm
  • Bund/fodspark (E), 10 x 149,6 cm
  • 2 skabsfronter (F) a 70 x 214 cm og tilpasningsstykke mellem skabsfronterne (her 8 x 214 cm) - Skæres først til, når sengen er klappet op og målt efter!

20 mm fyrretræ:

  • Midterbræt (H), 10 x 149,6 cm

Fastgørelse til væg:

  • 2 vinkelbeslag a ca. 50 x 20 mm
  • Expandet sømpløk, 6 stk. a 6 x 60 mm
  • Spunskruer, 8 stk. a 5,0 x 25 mm

Skruer til samling af plader:

  • 28 møbelsamleskruer Ø15, 6,3 x 80 mm
  • 1 pk. spunskruer, 5,0 x 60 mm
  • 1 pk. universalskruer, 5,0 x 25 mm

Maling:

  • Grundmaling, hvid, 3 liter
  • Træmaling, akryl/hvid, 2,8 liter halvblank V40

Desuden:

  • 2 træklodser til montering af ben a 4 x 6,5 x 15 cm
  • 1 boksmadras, 140 x 200 cm

Specialværktøj

  • Overfræser

Tidsforbrug

To mand kan klare det på et par dage eksklusive malerarbejde.

Pris

Cirka 5000 kroner

Sværhedsgrad

Får du pladerne skåret til i byggemarkedet, skal du blot sørge for at være præcis i din opmåling. Så kræver det ikke den store erfaring.

Tegning

Sådansamler du skabssengen

Skabet er 2,34 meter højt (mindstehøjden er 2,25 meter) og 43 centimeter dybt (mindstedybde). Det er forankret solidt i en væg. Skabets front (“låger”) fungerer samtidig som sengens bund.

De fire mdf-plader A + B rundt om bokssengen flugter med benbeslagenes underkanter. Dermed “forsvinder” benbeslagene under sengebundens dækplade; kun de to drejelige ben stritter ud af mdf-pladen i fodenden.

Vores udgangspunkt er en standard-boksmadras, som “pakkes ind” i de viste plader. Tilpas målene efter dine egne behov, og mål madrassens længde, bredde og tykkelse for en sikkerheds skyld.

Benenes beslag er skjult, kun de tynde ben kan ses.

Boksmadrassen måler 140 x 200 cm og er 23 cm tyk.

De særlige vippebeslag gør det let at klappe sengen op.

Sådansamler du skabssengen

Video

TIPS: Præcis opmåling med tre kontrolpunkter

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

TIPS: Luk for varmen når du maler

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Senge