Plads til mange sko

Et ubenyttet indhak i en lille entre kan blive til et stort skab med plads til alle familiens sko på to dage. Se her hvordan.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1.500 kroner

Intro

Tit gælder det om at have øjnene åbne for mulighederne. Der gemmer sig meget plads rundt om i vores hjem, som vi ikke ser.

I dette hus var der i entreen et indhak på 180 x 30 cm. Det blev ikke brugt – for der kunne ikke engang stå en kommode. Men da vi fik sat skydedøre op og monteret skohylder, så havde familien pludselig plads til over 40 par sko plus alle børnenes skoletasker.

Slut med rod i entreen – og så var skoskabet ikke engang særlig svært at lave, takket være de færdige skydedørsbeslag. Du kan købe lignende beslag i dit lokale byggemarked.

Mere om skydedøre

Vi har samlet en række links, hvor du kan få inspiration til hvor en skydedør kan bruges og hvordan du kan bygge med skydedøre. Læs mere på dette link: Skydedør

Vejledning

01
Start med hylden 3 Trin

Toppen af skabet udgøres af en hylde af hvid melamin. Du kan også vælge at lade skabet gå helt op til loftet, men på grund af nogle kabler i hjørnerne var det ikke den bedste løsning her.

Tophylden hviler på ganske almindelige hyldeknægte, som er skruet ind i væggen. Hyldeknægtene skal være 5 cm kortere end hyldens bredde, så der bliver plads til at gøre den skinne fast, som dørene skal køre i.

1

Start med at måle op. Hvor højt skal skabet være, og hvor dybt kan du tillade dig, at det bliver? Mærk så af, hvor skabets top - som er en hylde - skal sidde. Skær hylden til i længden.

2

Monter hyldeknægte til tophylden. Er bagvæggen en gipsvæg, skal du huske at skrue i lægterne inde bag gipsen, så skabet ikke river skruerne ud.

3

Læg tophylden (B) på plads, og skru den fast nedefra. Pas på, at skruerne ikke går igennem pladen; de skal kun gå 2/3 ind. Tjek, at hylden er 100 % vandret.

02
Monter skinnerne 6 Trin

Fordelen ved at købe et færdigt skyde-dørssæt er, at du ikke alene får alle de rigtige beslag, men også de skinner, som beslagene skal køre i. Og du får en borelære, så du kan placere alle beslag, nøjagtig hvor de skal sidde for at få dørene til at køre fuldstændig gnidningsløst.

Du kan skrue køreskinnerne fast, men en kraftig dobbeltklæbende skumtape er rigeligt stærk, og så slipper du for at bore huller i gulvet. Det er navnlig smart, hvis du har gulvvarme.

1

Monter lægter (A) i siderne, og sørg for, at de sidder nøjagtig i lod, ellers vil dørene ikke slutte til senere. Mål derefter 20 mm ind, og afmærk på tophylden, hvor topskinnen skal gøres fast. Så er der plads til dørene ude i siden.

2

Topskinnen (F) skæres til. En dobbeltskinne følger med dette monteringssæt og skal kun skæres til i længden med en nedstryger før opsætning.

3

Sæt dobbeltklæbende skumtape på bagsiden af skinnen. Du kan godt skrue skinnen op, men den stærke skumtape er nemmere - og da skinnen jo ikke skal bære noget, er det en god løsning.

4

Sæt topskinnen fast. Når du har fjernet beskyttelsespapiret fra tapen, er det bare at trykke skinnen fast efter afmærkningen. Vær omhyggelig, tapen “hugger” med det samme.

5

Mål 20 mm ind, og mærk op til placering af bundskinnen. Den består af en underdel, som gøres fast på gulvet med dobbeltklæbende skumtape, og en overdel, som klikkes på.

6

Klik den øverste bundskinne på plads. Nu er du klar til at montere ruller på dørene, så de kan køre.

03
Og nu til dørene 8 Trin

Når skinnerne sidder, skal dørene samles - af ganske almindelig krydsfiner, som pyntes med en bred kantliste. Du kan også lave rigtige fyldinger af tynde profillister eller vælge at lade pladerne stå malet med fx en højglans maling.

Alle beslag monteres efter borelæren - du kan dårligt gå fejl der. Vi har malet lågerne, før de blev beklædt med stof, for at undgå, at træet skinner igennem. Og for at undgå gennemslag fra knasterne.

1

Start med at save de to døre ud. Vi har lavet dørene af 13 mm krydsfiner, som vi savede ud med en dyksav med føringsskinne. Du kan også save dem ud med en almindelig rundsav.

2

Tjek beslagene. Til hver dør hører to beslag med ruller, som skal køre i bundskinnen, og to ruller, som skal styre dørene i toppen (ikke vist på billedet).

3

Mærk af på dørene, hvor de forskellige beslag skal sidde. Der skulle gerne følge en borelære med, når du køber et færdigt beslagsæt.

4

Bor ud til de nederste ruller. Her bruges et 35 mm bor som foreskrevet i samlevejledningen. Bor først for med et lille bor, inden du bruger det store. Og bor fra begge sider for at undgå splinter.

5

Slib udskæringerne med slibepapir, så der ikke er splinter, som kan genere rullernes løb. Monter toprullerne efter borelærens anvisninger (ikke vist på billedet).

6

Monter beslagene i bunden med så lange skruer som muligt, uden at de går igennem dørpladerne. Skru dem derefter af igen; de skal først monteres, når dørene er på plads. Skru topbeslagene på.

7

Pynt dørene med rammer. Krydsfinerplader er ikke så pæne, så giv dørpladerne en ramme af lister. I bunden skal de rage 15 mm ud over kanten, så de dækker bundskinnen. Limes på med trælim.

8

Pladerne grundes og males, men først skal du huske at give alle knaster knastlak, så harpiks ikke trækker ud gennem maling og tapet med tiden.

04
Op med dørene 3 Trin

1

Sæt bundbeslagene fast bag på dørene, når dørpladen er løftet på plads. Beslagene skal fange køreskinnen med en lille krog og vippes op, før de skrues fast til døren.

2

Tjek, at dørene løber let, og juster dem eventuelt med indstillingsskruerne på bundbeslagene.

3

Tapetser evt. dørfyldingerne. Her satte vi stof op med en hæftepistol, men tapet eller en anden farve maling kan også bruges. Til slut monteres skoreoler eller hylder efter behov.

Materialer

45 x 70 mm lægter:

 • 2 vægafslutninger (A) a 200 cm

13 mm hvid melaminhylde:

 • 1 tophylde (B), 30 x 180 cm

13 mm krydsfiner:

  • 2 dørplader (C) a 90 x 200 cm
 • 7 x 70 mm lister:
  • 4 stk. top og bund (D) a 90 cm4 sidelister (E) a 201,5 cm
 • Desuden
  • 1 topskinne (F)
 • 1 bundskinne (G) K-50 (www.habo.com)
 • 6 hyldeknægte a 25 cm, skruer, dobbeltklæbende tape, håndgreb, maling, stof

Tidsforbrug

2 dage eksklusive tørretid

Pris

Cirka 1500 kroner for plader, lister, beslag og maling

Sværhedsgrad

Hvis du har lavet gør det selv-arbejde før, så er der ingen ben i at lave dette skab. Men en nybegynder skal nok have lidt hjælp.

Tegning

Sådan fungerer dørene

Skydedøre tager ingen plads op i rummet. Det giver plads til skabe, hvor pladsen er trang.

De to døre kører i skinner, som er klæbet fast til en tophylde og på gulvet. Alternativt kunne skinnerne være monteret i loftet, og dørene være ført helt op. Sider og bagklædning udgøres af væggene i entreen, så der ikke er nogen spildplads.

Sådan fungerer dørene

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...