Skydedøre

Søger du inspiration til at få opbevaringsplads med skydelåger foran - under skråvæggen, i kælderen eller fra gulv til loft i bryggerset? Eller vil du bygge en skydedør ind i skillevæggen eller udenpå en eksisterende væg? Her finder du grundige byggevejledninger til det hele.

  Skydedør og skydelåger – når pladsen skal udnyttes

  Skydedøre er populære, og det er der flere årsager til. En skydedør er bl.a. smart, fordi den er pladsbesparende, da den ikke skal åbnes som en almindelig dør. Skydedøren er ”gemt” i væggen og optager dermed ikke hele den flade, som en almindelig dør åbner op imod.

  Skydedøre er også populære, fordi de på meget lidt plads kan dele et rum op, uanset om der er tale om et børneværelse eller kæmpe spisestue.

  Skydedøre - indendørs og udendørs

  Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvor man kan etablere skydedøre. Der findes indendørs skydedøre, udendørs skydedøre, skydedøre til garderober og skydedøre til skure og garager. Du kan montere skydedøre i badeværelset eller på børneværelset, men det mest almindelige er at montere skydedøre i rum, hvor der allerede er ved at blive etableret en skillevæg.

  Skydedør indendørs som rumopdeler

  Har du en stor stue, som du gerne vil dele op i to mindre rum, er en skydedør genial. Eftersom en opdeling ofte kræver, at du etablerer en skillevæg, er det nærliggende at bygge en skydedør ind i skillevæggen i samme ombæring. Hvis skydedøren for eksempel placeres mellem en stue og en spisestue, kan du nemt tilpasse lokalet alt efter, om du har to eller tyve personer til middag.

  REDAKTIONEN ANBEFALER: Se også vores artikler om tætningslister

  Skinner til skydedøre

  Når du skal bygge en skydedør, skal du bruger skinner til skydedøre og beslag til skydedøre. Der findes mange forskellige systemer og størrelser af skinner til skydedøre. Du kan købe det hele hos store byggemarkeder og velassorterede tømmerhandlere.

  Skydedøre – gør det selv

  At sætte skydedøre op er et oplagt gør det selv-projekt. Når du alligevel er i gang med at bygge din nye skillevæg, er det oplagt at bygge en skydedør ind i væggen. På den måde slipper du for at tage stilling til om døren skal åbne ind i det ene rum eller ind i det andet.

  Det kræver dog noget snilde at bygge en skydedør ind i en skillevæg. Døren skal sidde præcist, og væggen som omkranser døren skal forstærkes, så døren har noget at hænge i.

  En anden fidus er at bygge skillevæggen ved hjælp af et stålskelet i stedet for traditionelle trælægter – de er stærke, snorlige og helt ens hver gang. Se vores artikel: Indbygget skydedør i skillevæg

  Skydelåger - gør det selv

  Skydelåger er geniale, når du fx skal udnytte pladsen i garderoben. Du slipper for at træde et skridt tilbage for at åbne en eller flere låger i garderobeskabet – det er praktisk, hvis skabet står i et lille soveværelse. Og så kan du som en bonus sætte dit helt eget præg på skydedørslågerne, så de passer perfekt ind rummets stil. Du kan med den rette tapet få skydedørslågerne til at gå i ét med rummets øvrige vægge og opnå et helt stilrent design.

  Skydelåger kører på skinner, og det er helt op til dig, hvor mange skydelåger du vælger til dit skab. Det kan være rart med en låge pr. skinne, så du ikke behøver trække en meget stor låge til siden for at komme ind til dine sokker i den bagerste skabssektion. En tommelfingerregel er derfor, at jo flere skinner, jo nemmere kommer du til dit tøj.