Arbejdsbord med perfekt højde

En donkraft kan bruges til andet end at skifte hjul på biler. Den er helt genial, hvis du vil bygge et arbejdsbord med hæve/sænke-funktion.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
750 kroner

Intro

Bordet her er både mobilt og stabilt – og blot ved at dreje på et håndtag får du præcis den højde, du ønsker. Arbejdsbordet består af en underdel med hjul, så det er nemt at flytte rundt på. Og en fleksibel overdel, som kan justeres, så arbejdshøjden bliver præcis, som du ønsker.

Når bordet er hævet maksimalt, har det en god højde til arbejde med mindre ting.

Vejledning

01
Byg kassen 5 Trin

Arbejdsbordet består af flere dele - en fast underdel, der samles som en kasse, samt en løs overdel, der fungerer som bordplade og kan køres op og ned. Mellem de to dele - på toppen af kassen - fastgøres en billig saksedonkraft, der gør det muligt at hæve og sænke bordet.

Her bruges en model, der hedder Raw-link, til 150 kr. Sammenklappet har den en højde på 10,5 cm, og maksimalt foldet ud har den en højde på 30 cm, så bordpladen kan hæves og sænkes med ca. 20 cm. Den har en stor fodplade, som der bores huller i, så den kan skrues fast.

Arbejdsbordet bygges af krydsfiner, der er robust og overkommelig i pris.

1

Tjek donkraftens højde, både minimum og maksimum, så du ved, hvad du har at rette dig efter, når du bygger. Ikke alle saksedonkrafte er ens.

2

Kassen samles. Pladerne (B og C) fastgøres i en U-form. Bor huller i pladerne (B) med ca. 20 cm’s afstand, så de kan skrues fast til pladen (C). Bor for med 4 mm bor. Der bores også to huller i pladerne (B) til montering af pladerne (E).

3

Mærk op, og bor for til hjulene i bundpladen (D). Det er lettest at bore for til hjulene, inden kassen monteres til bundpladen. Bagefter monteres toppladen (A) med lim og 4 x 45 mm skruer.

4

Monter listen (L) til bundpladen (D). Den sikrer, at bordet står meget stabilt. Listen placeres 1 cm fra bundpladens kant. Giv også samlingen snedkerlim. Hjulene fastgøres med 6 x 30 mm bræddebolte.

5

Arbejdsbordet har fået hjul og fødder, som det kan stå på. Nu skal donkraften fastgøres midt på toppladen, så den fleksible bordplade kan køres op og ned.

02
Sider og bordplade 7 Trin

Nu skal du til at lave overdelen på kassen. Den består af en bordplade med to sideplader (E). De er bevægelige og kan “køres” op og ned i fræsede slidser, så bordet står præcist i den højde, der passer til dig. Sidepladerne fastholdes i slidserne med bræddebolte.

Selv om donkraften løfter og sænker bordpladen på midten, kan siderne godt tilte lidt. Derfor monteres der to sæt styrelister (M og N) på kassens hjørner. Ud over at have styrefunktion er de to kraftige lister (M) forsynet med en række huller. Her kan der sættes små stykker rundstok i, som mindre plader kan støtte på, hvis de fx skal høvles.

1

Lav de to styrelister (M), som skal holde de udvendige sider på plads. Der bores huller med en diameter på 22 mm. De passer til små stykker af rundstokke, der kan bruges som støtte for mindre plader. Hullerne slibes med slibepapir.

2

Styrelisterne (M) fastgøres med lim og 4 x 60 mm skruer ind i pladekanten på siderne (B). På den anden side af “kassen” fastgøres listestykkerne (N).

3

Tjek, om der er plads nok til sidepladerne (E), når styrelisterne (M og N) er fastgjort. De skal stikke ca. 1 cm ud fra sidepladen (B), så de kan styre de bevægelige sideplader (E).

4

Fræs slidser i sidepladerne (E). Slidserne skal bruges til at holde bordet på plads i den rette position med bolte. Her bruges et 14 mm notjern, så boltene på 12 mm ikke går for stramt i slidserne.

5

Fastgør to anslagslister (G) til bordpladen (F) med lim og 4 x 30 mm skruer. Afstanden mellem dem er lig med toppladen (A) plus 1 mm i begge sider, så de yderste sideplader (E) glider let ned over de inderste (B).

6

Siderne (E) fastgøres til listerne (G). De skrues fast med 4 x 45 mm skruer. Både lister og sider er trukket 5 cm ind fra bordpladens langsider.

7

Sæt bordpladen (F) med siderne (E) på plads. Skru først donkraften ned i laveste position. Siderne (E) skal løftes ind over siderne (B), hvor der er boret to huller, som bræddeboltene skal igennem.

03
Den sidste finish 3 Trin

Bordpladen forstærkes med listestykker hele vejen rundt ved bordpladens yderside, såkaldte sarge. Her laves sargene med “halve” huller. Det gør det let at fastholde ting til bordet med skruetvinger.

Både de lange og korte sarge (H og J) laves efter den samme metode. I et listestykke, der har den dobbelte bredde af de færdige sarge, bores en række huller med en diameter på 7 cm med et kopbor midt på listen. Bagefter saves listen over på midten igennem hullerne, så du får to sarge med “halve” huller.

1

Lav sargene (H og J). Mærk først op til to huller midt på listestykket, og bor ud med et 70 mm kopbor. Sav derefter listestykket over på midten igennem hullerne, så der opstår to ens sargstykker.

2

Gør sargene (H og J) fast, så de flugter med ydersiden af bordpladen. De fastgøres med 4 x 30 mm skruer. Læg mærke til den lille slids i den ene korte sarg (J). Den giver plads til “håndsvinget”, når donkraften er i den laveste position.

3

Når du har drejet bordet op eller ned til den ønskede position, spændes møtrikkerne fast, så bordpladen er helt stabil.

Materialer

18 mm krydsfiner:
• 1 topplade (A), 50 x 55 cm
• 2 sideplader (B) a 50 x 45 cm
• 1 bagplade (C), 45 x 51,4 cm
• 1 bundplade (D), 60 x 65 cm
• 2 sideplader (E) a 49,8 x 57,5 cm
• 1 bordplade (F), 60 x 80 cm
• 2 anslagslister (G) a 49,8 x 57,5 cm
• 1 plade til sarge (H), 12,4 x 80 cm (skæres ud til to plader)
• 1 plade til sarge (J), 12,4 x 56,4 cm (skæres ud til to plader)
• 2 støtteben (K) a 10 x 13 cm
• 1 liste til ben (L), 10 x 58 cm

43 x 43 mm liste:
• 2 styrelister (M) a 46,8 cm

9 x 27 mm liste:
• 2 styrelister (N) a 46,8 cm

Desuden:
• 2 rundstokke (diameter 22 mm) a 10 cm
• Saksedonkraft (her af mærket Rawlink)
• 2 transporthjul
• 4 bræddebolte, 12 x 60 mm
• 4 fløjmøtrikker, 12 mm
• 4 skærmskiver, 12 mm
• 12 bræddebolte, 6 x 30 mm
• 12 møtrikker, 6 mm
• 12 spændskiver, 6 mm
• Skruer, 4 x 30, 4 x 45 og 4 x 60 mm
• Snedkerlim

Specialværktøj

• Boremaskine med borestander

Tidsforbrug

1-2 dage

Pris

Ca. 750 kroner

Sværhedsgrad

Det er vigtigt, at du er omhyggelig med opmåling af slidserne, så de kommer til at sidde præcist.

Tegning

Arbejdsbordet består af en underdel med hjul, så det er nemt at flytte rundt på. Og en fleksibel overdel, som kan justeres, så arbejdshøjden bliver præcis, som du ønsker.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Arbejdsbord