Intro
Bukke med mange funktioner
Når du selv bygger dine arbejdsbukke af træ, har du masser af muligheder for at indrette dem efter dine projekter. Her har vi med ganske enkle midler lettet en lang række typiske arbejdsopgaver, men du kan fortsætte selv. Det er fx oplagt at udnytte den ene bom som skærekasse.
Vejledning
01
Skær alle delene ud på længde
3
Trin
Vi begynder med at skære alle stykkerne af både lægter og planker ud i rette længder.
Du kan klare dig med en fukssvans, men kapsaven er en kæmpe hjælp.
Dels skærer du med en stopklods i rette afstand lynhurtigt flere dele ud i præcis samme længde.
Dels skærer du i meget præcise vinkler - både de mange rette snit og de 16 snit med 20 graders smig, som du bruger på de otte ben.
Skær alt træ op. En kap/ geringssav sparer megen tid, men du kan klare dig med en fukssvans eller en stiksav. Mærk alt som på tegning. TIPS: Sæt eventuelt tape om skære stedet, så det ikke flosser.
De små hak i benene (A) til den øverste vandrette stiver (B) skæres med stiksaven. Ligesom i bunden af benene er snittene vinklet 20 grader. TIPS: Gem alle skrå stumper, de kan lette limearbejdet senere.
02
Skær og stem slidserne ud
6
Trin
Alle bomsiderne (F1 og F2) forsynes med slidser, så de kan samles hak i hak med tværgående brædder. Vi giver dem også halvrunde huller, som kan støtte runde emner som rørtvinger.
Slidserne er 19 mm brede, så et bræt passer ned i dem, og 37 mm dybe. De brædder, vi sætter ned i dem, får så en slids på 57 mm, så de glider helt ind i hinanden.
Alle brædder (F) mærkes op samlet, så slidserne vil sidde helt ens. Vi spænder dem sammen og markerer derefter midterlinjerne til de 19 mm brede slidser hhv. 5 og 30 cm inde fra begge ender.
Siderne og bunden af slidserne tegnes op ved hjælp af en skabelon. Det er meget lettere og mere præcist end at måle 9,5 mm ud til begge sider. Slidserne skal være 19 mm brede og 37 mm dybe.
Siderne af slidserne skæres ud. Du kan gøre det med en håndsav, men en rundsav stillet i den rette dybde er meget bedre. Brædderne stilles på højkant og spændes sammen, så alle skæres ens.
De runde snit øverst i slidserne skal vi bore, før slidserne stemmes ud. Vi spænder fire brædder sammen i to lag, så de vender slidserne ind mod hinanden.
Nu kan vi bore de halve huller ved at bore midt i samlingen mellem slidserne med et 30 mm bor. Hullet bliver finest med et forstnerbor, men et sneglebor går også an.
03
De fire benpar samles først
3
Trin
Du behøver ikke at slibe træet til bukkene, men det bliver pænt, og det er meget lettere at gøre, før du samler dem. Så hvis du vil slibe, så gør det nu, hvor alle delene er skåret til.
Kanterne er gode at runde, så de ikke flosser og giver splinter. Især på undersiden af benene er det en god idé at runde kanterne godt, så de ikke ridser gulvet senere.
Og derefter samler du de fire bensæt, bukkenes gavle.
Giv alle stumperne en tur med slibepapiret. Spænd dem sammen, så går det kvikt med excentersliberen. Kanterne retter du hurtigt af med slibepapir på en klods.
Og så samler du de fire gavle enkeltvis. I første omgang samler du kun benene (A) med tværstiveren (C) med lim og 90 mm skruer, foroven sættes lægten kun løst ind for at sikre den rette afstand.
04
Tid til at samle bukke og bomme
7
Trin
Inden vi samler bukkene helt, begynder vi med bommene hver for sig.
Mens den øverste bom limes sammen med de lodrette elevatorben, skal den nederste bom, den, der sidder fast på bukkene, i stedet have tilsvarende huller, som de to elevatorben kører op og ned i.
Begge samles de, ved at delene til bommen (G og H) placeres mellem de lodrette sider (F1 og F2), som de limes og skrues sammen med.
Læg alle dele til nederste bom op på arbejdsbordet (2 stk. F2, 2 stk. G og 1 stk. H). Sæt en stump lægte (X) op, hvor elevatorbenene skal køre op og ned. Sæt madpapir om de ekstra lægter (X), så de er til at få ud.
Smør lim på, og skru bommen sammen. Pas på, at alt flugter i bunden, og at G og H sidder tæt ind mod klodsen X. Hold det hele sammen med tvinger, før du skruer, så tingene ikke skrider.
De løse lægtestumper (X) fjernes, inden limen begynder at tørre. Sæt igen tvinger om bommen, hvis siderne slipper i enderne.
Lim gavlene op i bommen. Udskæringerne forneden i siderne (F2) vil holde så godt på benene, at du kan undlade skruerne her.
Gør de vandrette tværstivere (B) fast med lim og skruer. De øverste er der gjort plads til med udskæringerne, de nederste sættes 2 cm fra gulvet. Øverste tværstiver (D) gøres fast.
Nu samler vi den øverste bom med lim og skruer, så de lodrette elevatorben (E) stikker 15 mm op over bomstykkerne (G og H).
05
En ekstra bom til sarte emner
3
Trin
Hvis du skal færdiggøre eller reparere ting, der ikke tåler at blive ridsede, får du med dine nye arbejdsbukke en særlig ridsesikker hjælper ved at tilføje ekstra bom med en tæppestump pålimet.
Alle delene til den har du allerede skåret, så den luksus tager dig kun få minutter.
Lægtestykkerne til bommen lægges løst ned i hævebommen på din nye arbejdsbuk - det er 2 stk. G og 1 stk. H. De passer omkring toppen af elevatorbenene. Går de stramt, sliber du dem lidt.
Tæppebrættet (J) skrues på lægtestykkerne. Marker midten af G-stykkerne og midten af brættet, så kan du flugte de to mærker og lime og skrue planken på stykkerne (og altså ikke på bommen).
Materialer
38 x 57 mm høvlet fyrretræ (lægte):
• 8 ben (A) a 50,4 cm
• 6 vandrette stivere (B) a 70 cm
• 4 lave tværstivere (C) a 26,5 cm
• 4 høje tværstivere (D) a 26,3 cm
• 4 elevatorben (E) a 60 cm
• 12 yderstykker (G) af bomme a 16 cm
• 6 midterstykker (H) af bomme a 46,6 cm
19 x 94 mm høvlet fyr:
• 8 bomsider (F1 og F2) a 90 cm
• 2 tæppebrædder (J) a 90 cm
Desuden:
• 4 bærepinde (K) af 10 mm rundstok
• 2 tæpperester a 9 x 90 cm
• Lim
• Skruer
• 8 møbelhjul (evt.) m. 100 mm karmskruer
Specialværktøj
• Kap/geringssav
Tidsforbrug
En weekend
Pris
600-700 kroner med det hele, bortset fra hjulene. Vil du have hjul, bør du ofre 700 kroner ekstra på gode gummihjul.
Sværhedsgrad
Du afgør faktisk selv, hvor avancerede dine bukke skal være - og rigtig svært bliver det såmænd aldrig.
Tegning
Bomme med flere muligheder
De høje sider (F1 og F2) på de to nederste bomme skærer vi slidser i. De gør det lettere at spænde små ting fast, fordi tvingerne kan sidde i slidserne, og de gør det muligt at forbinde to bukke med tværgående støtter, som sættes hak i hak. F2 har desuden to hak nederst (ikke vist her), så de kan samles med tværstiverne (D).Samlingerne skal være stramme, og derfor skæres slidserne 1,9 cm brede. Vi tegner dem op med en skabelon, der placeres efter centerlinjer 5 og 30 cm fra ender ne. Øverst udvides slidsen med et 30 mm bor, så du lettere kan holde rør fast.

Tips & Tricks
Arbejdsbord som samlesæt
De mange slidser i bommene er en hjælp, når du arbejder på bommene - men de får virkelig mening, når du skærer et eller flere sæt bordstøtter. Ved at flette bomme, bordstøtter og eventuelt ekstra støtter på langs af bommene får du virkelig god støtte, når du arbejder på store plader.
Du kan skære støtterne af 19 x 94 mm fyrretræ efter målene på tegningen her, men hvis du i stedet skærer samme mål ud af en 19 mm krydsfinerplade, er risikoen for at miste en klods mellem to slidser meget mindre.