Mobilt arbejdsbord

Har du en trailer, kan du nemt lave et arbejdsbord til at montere på den. Det er praktisk, hvis du fx har et sommerhus. Og klar til brug på få minutter.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
275 kroner

Intro

Har du prøvet at fylde bilen med værktøj, fordi du skulle arbejde et andet sted end hjemme på værkstedet? Og stået i dårlige arbejdsstillinger ved improviserede borde på bukke, der vakler? Det er irriterende. Men du kan nemt få et rullende værksted, hvis du bygger et arbejdsbord til en trailer.

Det er en lille investering - arbejdsbordet kan bygges for under 300 kroner. Selve bordet er simpelt opbygget med en plade af fire brædder, der lægges oven på traileren. De to støtteben skrues fast til traileren, så højden kan justeres, og bordet er i vater. Når traileren sidder fastspændt til trækkrogen på bilen, er bordet sikkert nok at arbejde ved. Men hvis den er koblet fra anhængertrækket og hviler på næsehjulet, kan du ikke lægge ret meget vægt i bagenden af traileren, før den løfter næsehjulet og tipper. Derfor er det nødvendigt med støtteben.

Vejledning

01
Bordplade 5 Trin

Arbejdsbordet kan bygges til alle trailere, uanset størrelse, men du skal selvfølgelig tilpasse målene efter din egen trailer. Bordet her er fremstillet af fire 28 x 125 mm terrassebrædder (A). De er fastgjort til to sarge (B) og en midterrevle (C). Sarge og revle er også lavet af samme type terrassebrædder, men de er flækket på langs, så de får et færdigmål på 28 x 60 mm. Afstanden mellem brædderne på bordpladen er 1,5 cm, så den totale bredde bliver 54,5 cm.

Sarge og revle er trukket lidt ind fra bræddernes langside, så bordpladen ikke bare hviler på siderne, men også på bagsmækken og dermed bliver mere stabil.

1

Tag mål til arbejdsbordet. Det indvendige mål mellem siderne på denne trailer er 125 cm. Tjek, om der er beslag, reflekser, lys eller andet, som kan være i vejen for montering af bordet.

2

Bor i alt fire huller i bordpladen. Så kan du sætte ting fast med skruetvinger. Spænd to af brædderne sammen. Placer centerboret fra en 60 mm hulsav i samlingen 20 cm fra enderne. Bor for til skruer til sargene med 4 mm bor.

3

Sav sargene (B) og revlen (C) til. Pladen skal monteres med skruer gennem sarge og trailerens sider. Tjek på traileren, hvor hullerne skal være. Bor så to huller i hver sarg med 12 mm bor. Bor for til skruer i revlen med 4 mm bor.

4

Fastgør hvert bræt til sargene med to skruer i de forborede huller. Afstanden mellem brædderne er 1,5 cm, og de halve huller i bræddekanten er præcis over for hinanden. Brug en vinkel, når du lægger brædderne op.

5

Skru revlen fast på bordpladens bagside. Når sarge og revler trækkes 2,5 cm ind fra langsiden, kommer pladen også til at hvile på det yderste bræt.

02
Støtteben 6 Trin

1

Stil traileren på en plan grund, og mål op til støttebenene. Sørg for, at den er i vater ved at justere næsehjulet. Mål så den totale højde over jordplan og højden på trailerens sider. Tjek, om der er beslag e.l., som kan være i vejen for benene.

2

Sav støttebenene ud. Hvert ben består af tre stykker træ. Det øverste stykke (D) er 70 cm langt og skal spændes fast til trailerens yderside. Det nederste stykke (E) med riller kan justeres op og ned. Foden (F) hindrer, at benet synker.

3

Lav to riller i brædderne (E). Hvis du bruger en stiksav, skal du først bore fire 13 mm huller i brættets midte. Der skal være 15 cm’s afstand mellem hvert “par” huller. Streg op langs hullernes ydersider, og sav ud mellem hullerne med stiksaven.

4

Sæt foden (F) fast under støttebenene. Så undgår du, at støttebenene synker ned i underlaget. Gør foden fast med PU-lim og to 5 x 100 mm skruer. Bor for i listestykket med et 5 mm bor, og undersænk hullerne.

5

Læg bordpladen på traileren med sargen på udvendig side. Mærk op, hvor hullerne til bordpladen skal være. Bor hullerne med et 13 mm bor. Sørg for, at der er plads til støttebenene mellem de vingemøtrikker, som pladen skal skrues fast med.

6

Bor hullerne til støttebenene. Hold dem på plads, og brug de øverste huller som borelære. Mærk op med spidsen af boret, fjern benet, og bor hullerne. Gør det samme i modsatte side. Nu kan støttebenene sættes fast.

03
Montering 3 Trin

1

Sæt den øverste del af støttebenene fast. Bring traileren i vater ved at justere næsehjulet og den nederste del af de to støtteben. Stram så vingeskruerne i rillerne.

2

Brug spændskiver, når du skruer vingemøtrikkerne fast, så du ikke laver mærker i trailerens sider. Her er det den øverste del af støttebenene, der sættes fast på trailerens indvendige side.

3

Fastgør arbejdsbordet igennem sargene. Så er du klar til at arbejde! De fire huller i pladen giver dig mulighed for at spænde ting fast med skruetvinger.

Materialer

28 x 125 mm terrassebrædder i lærk:
• 4 brædder til bordplade (A) a 135 cm
• 2 brædder til støtteben (D) a 70 cm
• 2 brædder til støtteben (E) a 50 cm

28 x 125 mm terrassebrædder i lærk – flækket til 28 x 60 mm lister:
• 2 sarge (B) a 49,5 cm
• 1 revle (C), 49,5 cm
• 2 fødder (F) a 20 cm

Desuden:
• Skruer, 5 x 50 mm
• Skruer, 5 x 100 mm
• 4 bræddebolte, 12 x 70 mm
• 8 bræddebolte, 12 x 50 mm
• 12 spændskiver, 12 mm
• 12 vingemøtrikker, 12 mm

Tidsforbrug

En halv dag.

Pris

Cirka 275 kroner.

Sværhedsgrad

Nem og overskuelig opgave. Du skal selvfølgelig være grundig med opmålingen for at få et godt resultat.

Tegning

Alle dele er lavet af terrassebrædder

Både bordplade og støtteben er lavet af 28 x 125 mm terrassebrædder med en længde på 135 cm. De er ideelle, fordi de er høvlede og pænt rundet på alle kanter. De tværgående sarge og revlen til bordpladen er også lavet af samme type terrassebrædder, der dog er flækket på langs til 28 x 60 mm lister - 49,5 cm lange.

Når du samler arbejdsbordet, skal du placere de tværgående sarge i flugt med trailerens indvendige kant. Så sidder bordpladen bedre fast. Sørg også for, at sarge og revlen er trukket 2,5 cm tilbage fra kanten, så bordpladens langside også hviler på trailerens bagsmæk. Både bordplade og støtteben monteres med vingemøtrikker til traileren. Støttebenene har fod, så de ikke synker ned i blødt underlag.

Alle dele er lavet af terrassebrædder

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Arbejdsbord