Fjern støvet uden bøvl med slangen

Når du hænger støvsugerslangen op under loftet, bliver det meget lettere at arbejde med sug på alt det elektriske værktøj. Og ikke alene slipper du for at arbejde i støv, dit arbejde bliver også bedre, og dit værktøj holder længere.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
250 kroner

Intro

Der er mange gode grunde til at hænge slangen til værkstedsstøvsugeren op under loftet, både praktiske og sikkerhedsmæssige. Støvsuget holder rummet rent, giver et bedre arbejdsmiljø, gør arbejdet bedre og giver værktøjet - og ikke mindst dig selv - et bedre liv.

Du kan selvfølgelig bruge støvsugeren til værktøjet uden at hænge slangen op under loftet, men det er en kæmpe fordel, at slangen bare følger med, når den er monteret på maskinen. Hvis slangen ligger på gulvet, sætter den sig nemt fast i et eller andet, mens du arbejder, og det kan give farlige situationer. Og du er mindre tilbøjelig til at bruge den, når du ved, den ligger i vejen. Derfor kan vi kun opfordre dig til at gøre som her og se at få hængt støvsugerslangen op. Det tager ingen tid.

Vejledning

01
Sådan gør du 7 Trin

Slangeophænget består i al sin enkelhed af en gardinstang skruet fast på et bræt i loftet. Har du rør i loftet som her, skal brættet sænkes under rørene, men det gør du meget let ved at skrue et bræt i loftet og nogle bræddestumper på siden heraf. Mellem bræddestumperne skruer du et andet bræt, som løber lige under rørene, og nu har du noget at fastgøre gardinstangen til.

Slangen hænges op i nogle slæder, som vi selv laver af en listestump og nogle gardinophæng. Her laver vi kun fire slæder, det passer til rummets størrelse - der er 470 cm fra væg til væg. Du kan lave flere eller færre ophæng efter forholdene i dit eget værksted.

1

Skru et bræt (A) fast i loftet. Om du skal bore og bruge dyvler, eller du bare kan skrue direkte op i loftet, afhænger helt af dit loft i værkstedet.

2

Skru afstandsstykker (B) på siderne af brættet (A) i loftet. Stumperne skal være lige nøjagtigt så lange, at ophængsbrættet (C) kan løbe under dine rør.

3

Lav et slangeophæng af en listestump (D) på ca. 8 cm, som du har savet en 2 mm bred rille i, og to gardinophæng (E), som du sætter i rillen og gør fast med to skruer (G). Lav tre ophæng mere.

4

Klip 50 cm elastisk line (F) af, og buk det på midten. Klem en kabelsamler (H) om enderne med en knibtang, og svid enderne med en lighter, så de ikke flosser.

5

Skru et øsken (K) i slangeophænget, og træk de elastiske liner igennem øjet. Skyd slangeophængene ind på gardinstangen, før du skruer den fast.

6

Skru ophængsbrættet (C) fast. Hold det på plads med klemtvinger, og skru det fast gennem de nedhængte bræddestumper (B). Gør slangen fast i slangeophængene.

7

Så er det slut med at skvatte over støvsugerslangen eller sparke den ind i hjørnet, hvorfra den aldrig skal vende tilbage.

Materialer

20 x 45 mm fyrretræsliste:
• 2 ophæng (A) og (C) a 470 cm

19 x 95 mm bræt:
• 8 afstandsstykker (B) a 19 cm

20 x 30 mm fyrretræsliste:
• 4 slangeophæng (D) a 8 cm

Desuden:
• 1 gardinstang
• 8 gardinophæng (E)
• 2 m elastisk line (F)
• 8 skruer (G)
• 4 kabelsamlere (H)
• 4 øskner (K)

Tidsforbrug

Et par timer

Pris

Cirka 250 kroner

Sværhedsgrad

Det eneste, du skal passe på, er, at du ikke ødelægger kanterne i gardinstangen, for så kan slangeophængene ikke køre frem og tilbage.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værksted