Byggevejledning
Let
Svær

Når værkstedet er blevet for lille, og du bruger det meste af tiden i det på at flytte rundt på dit rod, skaffe plads på bordene og finde på sindrige måder at understøtte halvstore plader og lange lister på – så er det på tide at rydde bulen og indrette rummet forfra.

Gør du det efter de enkle principper i artiklen her, kan det meste pludselig lade sig gøre i dit værksted – og du vil spare masser af tid og få mere glæde ved dit arbejde.

Historien her handler om de store linjer, de grundlæggende, faste elementer. Først og fremmest arbejdsbordene. Det væsentlige princip her er, at alle borde på én gang er faste og solide, er fleksible og har præcis samme arbejdshøjde.

LÆS OGSÅ: Sådan indretter du dit værksted overskueligt

Og det gælder borde i vid forstand, altså også bordet ved rundsaven og skæreplanet på vores kap/geringssav. Det betyder nemlig, at alle flader nemt får flere funktioner og kan arbejde sammen, så vi med ganske få greb får langt større arbejdsflader, end der normalt ville være plads til i det lille rum.

For at det skal fungere optimalt, er det vigtigt, at gulvet stort set er ryddet, og at bordene ikke bruges som opbevaringsplads. Derfor hænger vi alle materialer og redskaber op på væggene og op under loftet, før vi bygger arbejdsfladerne.

Bord, hylder og skabe følges op af godt lys, rigelige og kraftige el-udtag til maskinerne, mulighed for sug på maskinerne og god udluftning. Men det kan du altid tage fat på, når bordene er på plads. Det er dem, det hele står og falder med.