Vejen til et fedt værksted

Når du skal indrette et velfungerende værksted, skal du have styr på fire centrale ting: indretning, opbevaring, lys og arbejdsbord. Og du skal først og fremmest tænke over dine mest almindelige arbejdsopgaver.

Det kræver forberedelse at indrette et godt værksted. De maskiner, du bruger mest, skal fx være nemme at komme til. Nogle skal måske endda stå fremme hele tiden. Det samme gælder de materialer, du oftest har brug for.

Det kræver forberedelse at indrette et godt værksted. De maskiner, du bruger mest, skal fx være nemme at komme til. Nogle skal måske endda stå fremme hele tiden. Det samme gælder de materialer, du oftest har brug for.

For mange gør det selv’ere er det en drøm at kunne indrette sit eget værksted: at have plads til at stå med lange brædder og store plader og at have fuldt overblik over og styr på værktøjet.

For de heldige kan drømmen opfyldes i en kælder, en tidligere garage eller et tredje sted med god plads. Til de knap så heldige er der måske et hjørne i pulterkammeret eller en udvidelse af redskabsskuret, der kan fungere som værksted med opbevaring og et solidt arbejdsbord.

Uanset hvor værkstedet skal indrettes, skal du starte med at spørge dig selv, hvilke opgaver du typisk har. På den baggrund kan du afgøre, hvor meget plads der skal afsættes til arbejdsbord, reoler, værktøjstavle mv., og du kan sørge for ordentlig belysning.

Når det gælder opbevaring, kan du aldrig få plads nok – men du kan udnytte den plads, du har, optimalt.

De 4 vigtigste elementer

I denne gør det selv-vejledning kan du se, hvordan du indretter et velfungerende værksted. Vi gennemgår 4 helt centrale elementer:

Indretning:

Når du indretter dit værksted, skal du kunne overskue dit værktøj.

Opbevaring:

Overblik og udnyttelse af pladsen er kodeordene, når du skal finde plads til værktøj og materialer.

Lys:

Du skal kunne se, hvad du laver i værkstedet. Derfor har du brug for flere typer lys.

Arbejdsbord:

Arbejdsbordet er nok det allervigtigste i værkstedet.

Det gode værksted kræver en plan

Inden du går i gang med at indrette, skal du spørge dig selv: Hvad vil jeg bruge det til?

Er du glad for snedkerarbejde, eller skal du primært bruge dit værksted til store byggeplader og lange lægter til renoveringsopgaver? Det er helt afgørende for, hvordan du indretter værkstedet mest hensigtsmæssigt.

Snedkerarbejde kræver mange maskiner, men ikke nødvendigvis meget plads at bevæge sig selv og materialerne rundt på. Helt modsat arbejde med store byggeplader, der kræver meget plads, men ikke så mange stationære maskiner.

De maskiner, du bruger mest, skal være nemme at komme til. Nogle skal måske endda stå fremme hele tiden. Det samme gælder de materialer, du oftest har brug for.

Tegn en grundplan, så du kan danne dig et overblik over, hvordan de faste elementer som arbejdsbord og reoler kan placeres. Du kan måle elementerne op og klippe dem ud i det rette målestoks­ forhold, så du kan flytte rundt på dem, indtil du er tilfreds.

Indretning

Når du indretter dit værksted, skal du kunne overskue dit værktøj.

Det næste punkt i din indretningsplan er overblik. Der behøver ikke at være sirlig orden, men du skal let og hurtigt kunne finde det værktøj, du skal bruge til en opgave.

Det kan du gøre på mange måder, afhængigt af plads og temperament, men du skal have overblikket med fra første færd, når du vælger, hvordan arbejdsbord, reoler, hylder og værktøjsopbevaring skal stå i forhold til hinanden.

Sæt tingene i system. En værktøjstavle er én måde at organisere en masse værktøj på. Her har du altid fuldt overblik over, hvor de forskellige skruetrækkere, tænger og nøgler er. Det samme overblik kan du opnå med en værktøjsvogn på hjul eller velindrettede skuffer.

Arbejdsbord

Arbejdsbordet er nok det allervigtigste i værkstedet. Det kan laves på et utal af måder.

Hele pointen i at have et værksted er at have et sted at arbejde. Og her bliver et arbejdsbord helt centralt, uanset om det er stort eller lille. I mange tilfælde er det mest afgørende, at bordet er solidt; det skal kunne holde til, at du spænder ting fast, mens du saver i dem, eller vrider og slår på ting i skruetvingen.

ARBEJDSBORD

Arbejdsbordet skal være så stort, som pladsen tillader. Du kan aldrig få for meget bordplads.

Arbejdsbordet her har gode hylder med plads til værktøj. Arbejdsbordet på den modstående side har tre bordplader, hvoraf de to kan drejes ind under den tredje. Så har du masser af bordplads, når du har brug for det, og masser af gulvplads, når det er det, du skal bruge.

HOLD PÅ TINGENE

En skruetvinge er næsten uundværlig i et værksted, når du skal save, banke eller bukke materialer.

Hvis du bolter maskiner som bænksliber, søjleboremaskine og kapsav fast på plader, kan du nemt fæstne dem til arbejdsbordet, enten med tvinger eller ved at forsyne bordkanten med islagsmøtrikker som her.

Det kan være en god idé at beklæde en lille del af arbejdsbordet med en stålplade. Så kan du hamre og banke på metal, uden at det går ud over træbordselve bordpladen.

Lys

Du skal kunne se, hvad du laver i værkstedet. Derfor har du brug for flere typer lys.

Du skal have et generelt lys, der kan oplyse hele værkstedet. Det vil i praksis sige lys i loftet, gerne lysstofrør, spots eller lyspaneler.

Derudover er det smart at have lys, du kan målrette det projekt, du er i gang med. En god, gammeldags arkitektlampe er blot én mulighed.

LED-lyspaneler (her Ikea) giver (her Ikea) giver et godt lys i hele rummet og bruger meget lidt strøm.

En transportabel lampe, der kan hænge, er praktisk i mange sammenhænge. Og den kan tages med, fx hvis du skal fikse bilen eller arbejde i skuret.

Opbevaring

Overblik og udnyttelse af pladsen er kodeordene, når du skal finde plads til værktøj og materialer.

Det næstdummeste, du kan spilde tid på, er altid at skulle lede efter det værktøj, du har brug for, fordi du ikke har overblik over, hvor det er.

Det dummeste er at spilde både tid og penge på at køre i byggemarkedet efter materialer (eller værktøj), du allerede har liggende, men bare ikke kan huske, hvor du lagde.

Hvilke systemer der fungerer bedst for dig, afhænger både af dig og dit værksted, men hvis du husker, at det, der er “ude af øje, er ude af sind”, er du godt på vej. Synlighed er din redning, når du hurtigt skal kunne finde de ting, du skal bruge.

GENNEMSIGTIGHED

De klare plastkasser gør det muligt at se, hvad der er i kassen. Så slipper du for at tage fire kasser med skruer ned for at finde kassen med elmateriel.

Tvinger er nemme at sætte synligt. De kan jo holde sig selv, enten på en hyldeforkant eller en liste.

REOLER GIVER OVERBLIK

En reol giver et bedre overblik end skuffer og lukkede skabe. Det er ikke kønt, men det er praktisk, og det er målet i værkstedet. Det er rart at få tingene væk fra gulvet og op i en højde, hvor du kan se dem.

Udnyt loftspladsen

Din skruemaskine er lige ved hånden, hvis den hænger i et stykke tilpasset plastnedløbsrør i loftet.

Udnyt vægpladsen.

Der er masser af ting, der kan hænges på væggen i kroge eller andre typer ophæng. Fugepatroner kan du dog blot hænge på et tyndt søm, der er slået ind i væggen. Bor et lille hul i patronens nederste del, hvor der ikke er fugemasse eller lim. Så kan patronerne hænge side om side.

Brug flere typer holdere.

Redskaber uden hul i skaftet kan sættes på ophæng, der klemmer om skaftet.

Udnyt også bagsiden af døren ind til værkstedet, fx til at hænge en trappestige op på.

Sortimentskasser er geniale til skruer og dimser. Med transparente skuffer har du fuldt overblik.

Ophængskroge kan holde på et væld af ting - og så udnytter du vægpladsen.

Smålister kan hænge i et simpelt pakkerør skruet op i loftet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værksted