Flyt emhættens motor og få ro i køkkenet

En stille susen eller en flymotor i opstart? Der er stor forskel på emhætters lydniveau, og heldigvis kan du sagtens vælge både at have en effektiv emhætte tændt og føre en helt almindelig samtale. En løsning er at sende emhættens motor ud af køkkenet og op på loftet – eller helt ud i kulden.

Har du brug for mere sugekraft i din emhætte? Eller måske lidt mindre støj?

Så er løsningen oplagt: en emhætte med ekstern motor, der kan placeres på loftet, på ydermuren eller på taget.

Effektiv vs. støjende

Der er nemlig to modsatrettede ønsker til emhætten: Den skal være effektiv og skifte luften i køkkenet ud så hurtigt, at du slipper for stegeos i hele huset. Men samtidig er det irriterende, hvis den larmer så meget, at du ikke kan føre en normal samtale eller høre radio, mens du laver mad.

Løsningen kan være en emhætte, hvis motor ikke sidder lige i ørehøjde, men i stedet er placeret på loftet eller udendørs. Så kan du flytte støjen langt væk og samtidig få en langt kraftigere motor, fordi den kan fylde meget mere, når den ikke skal bygges ind i selve emhætten.

Men vurdér lige, om du reelt mangler kraft i din nuværende emhætte, og om støjniveauet er generende. Det er nemlig ikke hverken billigt at købe eller nemt at montere en ekstern motor, særligt ikke hvis den skal placeres på loftet eller på taget. Og en moderne emhætte med egen motor kan faktisk købes i en både effektiv og ganske støjsvag model.

En emhætte bør kunne udskifte luften i køkkenet (eller køkken-alrummet) minimum 10 gange i timen. Så du skal altså vide, hvor stort lokalet er i kubikmeter (længde x bredde x højde), og så gange med 10. Det mål, fx 500 m3, skal emhætten så minimum kunne leve op til.

LÆS OGSÅ: Sådan får du en støjsvag emhætte

4 forskellige placeringer af emhættens motor

1. Motor på taget – dyreste løsning

Det er ikke den mest sete løsning, men du kan faktisk købe en tagmotor til din emhætte. Så sidder selve motoren i en stor taghætte udvendigt på taget.

De mest almindelige tagmotorer er nogenlunde lige så effektive som motorer til loft og ydermur. Til gengæld flytter du støjen fra motoren helt op i taghøjde, hvor den kun kan genere fuglene.

 • Typisk sugeevne: 800-900 m3/time.
 • Støjniveau: Næppe hørbart.
 • Det kræver det: Omfattende installation, da der skal laves hul i loft og tag.

2. Indbygget motor – støjer mest

Den “traditionelle” emhætte har motoren siddende inde i selve enheden. Det gør det meget nemt at montere emhætten, fordi der ikke skal tages hensyn til placeringen af motoren.

Men skal emhætten være effektiv, stiller det krav til motoren, og derfor kan lydniveauet være generende, særligt når du indstiller emhætten på højeste trin. Men der findes emhætter, der er både relativt kraftige og forholdsvis støjsvage, fx 56 dB, som er godt under samtaleniveau.

Nogle emhætter kan desuden forsynes med et kulfilter, der fjerner madlugten. Det kan kompensere for manglende suge­evne, særligt hvis du laver stærkt krydret mad.

 • Typisk sugeevne: Op til 650 m3/time.
 • Støjniveau: Ned til ca. 56 dB(A).
 • Det kræver det: Nem installation, der kun kræver aftræk, fx gennem husmuren.

3. Motor på loftet – kun i etplanshuse

En motor, der er rykket op på loftet, kan være noget større og dermed kraftigere end en indbygget motor. Samtidig flytter du den støjende del af emhætten, og afhængigt af isolering og øvrige forhold på dit loft vil støjen blive dæmpet så meget, at den i mange tilfælde knap kan høres.

Men arbejdet er naturligvis mere omfattende, fordi du ud over at skulle montere selve emhætten skal lave hul i loftet (og en evt. dampspærre) og udbedre skaden (og tætne hullet i damp­spærren). Samtidig skal du lave hul i taget, hvor der skal placeres et aftræk til det fri.

Løsningen dur kun, hvis der er et loftsrum lige over køkkenet, altså typisk i etplanshuse.

 • Typisk sugeevne: 800-1.200 m3/time.
 • Støjniveau: Meget lavt (afhænger af motorens placering).
 • Det kræver det: Omfattende installation, da der skal laves hul i loft og tag.

4. Motor på ydermuren – mest synlig

Ved at flytte motoren ud på ydermuren kombinerer du det arbejde, du alligevel skal lave, når du etablerer aftræk til emhætten, nemlig et hul i muren, med de fordele, der er ved en ekstern motor: større sugeevne og lavt støjniveau i køkkenet.

Til gengæld skal du leve med, at motoren er synlig udefra (mange producenter leverer en kappe med, der skærmer), og at støjen nu er flyttet udendørs. Ender dit aftræk ude ved siden af hoveddøren, er det måske en ulempe. Andre steder på huset betyder det måske mindre.

Motorer til ydermure er typisk designet pænere end motorer til loftet, simpelthen fordi du næppe vil have en kæmpe klods af en motor hængende på muren.

 • Typisk sugeevne: 800-1.200 m3/time.
 • Støjniveau: Meget lavt, næppe hørbart fra køkkenet.
 • Det kræver det: Forholdsvis nem installation, der kun kræver et hul i muren og ophængning af motoren.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Emhætte