Emhætte - opsætning og montering af emhætte
En emhætte og et emfang er to sider af samme sag og er efterhånden fast inventar i alle køkkener. Nogle er store og klodsede, mens andre er stilfulde og elegante – ja, nogen kan ligefrem gå for at være en lampe. Emhætter og emfang har det til fælles, at deres opgave er at suge damp og mados fra madlavningen til sig, så den ikke spredes til resten af huset.
To typer emhætter
Der findes mange forskellige slags emhætter på markedet, men grundlæggende findes der to typer emhætter: nemlig en emhætte, der har til formål at suge luften ud og en emhætte, der har til formål at recirkulere luften i rummet.
Udsugningsemhætten fungerer ved at suge luften ud i det fri via en aftrækskanal gennem ydermuren eller op gennem loftet.
Recirkulationsemhætten kræver ikke udtræk og er derfor væsentligt nemmere at montere. Den har til gengæld et kulfilter, der typisk skal skiftes 2-3 gange årligt. Denne type emhætte filtrerer mad- og stegeos men fjerner ikke damp, men den kan være praktisk på steder, hvor der ikke er plads til en udsugningsemhætte.
Montering af emhætte
Når du skal montere en emhætte, er det først og fremmest vigtigt, at du måler grundigt op. På den måde sikrer du dig, at emhætten kommer til at sidde præcist over dit komfur eller din induktionsplade.
Emhætte med ekstern motor
Fordelen ved en emhætte med ekstern motor er, at emhættens motor kan placeres væk fra emhætten og dermed gemmes på loftet, på taget eller på ydersiden af en mur, hvilket i sidste ende giver en mere
støjsvag emhætte.
Ved opsætning af en ekstern motor på ydersiden af en mur, er det nødvendigt med et såkaldt kernebor til at lave hullet. Kerneboret kan ikke nå hele vejen gennem muren, så det er nødvendigt at bore for med et langt murbor. Herefter kan der bores indefra med kerneboret, til man er halvvejs og, hvorefter den sidste halvdel af hullet bores udefra.