Montering af emhætte i plan med loftet

Se med her, hvor vi monterer et moderne emfang i plan med loftet. Vi viser, hvordan du skærer hul til det og monterer det til to kraftige planker, der er solidt forankret oppe på loftet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
23.150 kroner

Intro

Et emfang skal der være i køkkenet, så damp og stegeos fjernes effektivt fra rummet. Men behøver det være en stor kasse, der hænger ned fra loftet?

Nej, sådan er det ikke længere. Nu kan du få smarte, meget diskrete emfang, som gemmes op i loftet, og som derfor kun kan betjenes via fjernbetjening.

Her viser Gør Det Selv for første gang, hvordan du monterer denne nye type emfang. Og det er faktisk imponerende let. Det eneste svære er, at emfanget er ret tungt at løfte på plads, så du får brug for hjælp, mens du bolter emfanget på plads i de to solide planker, som skal hvile på to loftsbjælker.

Her monterer vi en model fra tyske Gutmann. Den er ret dyr, men der findes tilsvarende modeller fra andre firmaer.

Uanset hvilken model du vælger, bør den placeres lige over dine kogeplader, så damp og os får den korteste vej.

Vejledning

01
Gør klar til emfang 3 Trin

Det gamle emfang skal fjernes, og bordet med kogeplade skal beskyttes, så du senere kan stå oppe på bordet - både når du måler op, og når du saver hul i loftet til det nye emfang.

Til denne del af arbejdet får du brug for en hjælpende hånd. Det gamle emfang kan være så tungt, at I bør være to om at løfte det ned.

Hvis det gamle emfang ikke er tilsluttet en stikkontakt, men har en lukket elinstallation, må du også hente hjælp fra en elektriker - for du må ikke selv pille ved en lukket installation.

1

Kogeøen dækkes effektivt af, så den ikke får skader, mens du arbejder med at skifte udsugningen oppe i loftet. Læg afdækningspap og gerne også et stykke flamingo eller træplade over.

2

På loftet fjernes isoleringen, så du kan komme til at arbejde. Her er det gamle emfang tilsluttet en stikkontakt på loftet, så det er nemt at afbryde den. VIGTIGT! Hvis det er en lukket installation, skal en installatør afmontere det elektriske.

3

Nu kan du løsne det gamle emfang og forsigtigt løfte det ned. TIPS: Det er tungt. Få en person til at hjælpe dig med at løfte det ned.

02
Skær hullet i loftet 6 Trin

At skære et stort hul i loftet er nok en opgave, der virker skræmmende på mange. Men det behøver den ikke være. For hvis du ved, hvordan du skal gøre, og indarbejder et par kontrolfunktioner, er det faktisk en ret nem opgave.

Først og fremmest skal du have det rigtige værktøj. En lodsnor er vigtig, fordi det er den, der kan få hullet i loftet placeret korrekt. Desuden skal du bruge et træbor, der er så langt, at det kan bore hele vejen gennem etageadskillelsen.

Når du har boret et hul præcis over midten af din kogeplade, skal du op på loftet og se, hvordan emfangets ideelle placering passer i forhold til loftsbjælkerne. Resten er uproblematisk.

1

Det nye emfang bør centreres over kogepladen. På et stykke pap tegnes et kryds. Du finder midten af kogepladen ved at tegne diagonalt fra hjørne til hjørne.

2

Midtpunktet på kogepladen overføres til loftet. Det nemmeste er at bruge en lodsnor.

3

Bor hul i loftet med et såkaldt søgebor - det vil sige et bor, der er langt nok til at bore gennem hele etageadskillelsen, fx et 40 cm sneglebor. Gå derefter op på loftet og tjek, at emfanget kan være mellem loftsbjælkerne.

4

Læg det nye emfang med bunden i vejret på kogepladen. Det skal flugte med forkanten på kogeøen. Med loddesnoren overfører du de fire hjørner til loftet. Streg op, så hullet er 1 cm større end kassen på emfanget på begge ledder.

5

Sav hullet ud med en stiksav. I første omgang saves nogle centimeter inden for stregerne hele vejen rundt, så hullet bliver for lille.

6

I anden omgang saver du hullet rent med stiksaven. TIPS: Det er en god idé at sætte malertape på loftet. Det kan du strege på og save i. Så undgår du at beskadige den del af loftet, der skal blive siddende.

03
Gør emfanget klar 6 Trin

På frontpladen til det nye emfang sidder en lang teleskopstang (se foto til trin 1), der senere kan holde fronten åben. Stangen har ingen betydning for selve monteringen - du skal blot frigøre den fra metalkassen, så emfanget kan åbnes.

Metalkassen skal fastgøres til to solide planker, der skal ligge oven på to loftsbjælker. Skruerne til monteringen er lidt specielle med gevind i begge ender - de følger med, når du køber emfanget.

Når metalkassen skal fastgøres til de to solide planker, får du brug for hjælp - en person skal stå oppe på loftet og holde plankerne på plads. Og en skal hjælpe med at løfte metalkassen og holde den på plads, mens du skruer.

1

Nu skal emfanget åbnes. På emfanget sidder der en teleskopstang. Den frigør du fra kassen, men lad den sidde på frontpladens glasdel. Skru så de fire skruer ud, der holder fronten fast på kassen. Herefter kan front og kasse skilles ad.

2

Frontpladen løftes af og stilles et sikkert sted, hvor den er beskyttet, indtil du skal bruge den igen.

3

Skær to solide planker til. Det er dem, emfanget skal hænges op i mellem to loftsbjælker. Her er det to stykker af 45 x 90 mm fyr. Marker i begge ender, hvor de skal ligge på loftsbjælkerne.

4

Mål op til skruerne. I emfangets topplade finder du de fire huller, du skal bruge, når emfanget skal fastgøres i plankerne. Mål afstanden mellem hullerne. Denne afstand markerer du på dine planker - afstanden skal centreres på plankerne.

5

Skru skruer i de mærker, du har sat på plankerne. Her skal du bruge de skruer, der fulgte med emfanget. Skruerne er formet som en fransk skrue i den ene ende - i den anden er der maskingevind og en skruekærv.

6

Læg plankerne på plads. Bed en hjælper om at gå op på loftet, så han/hun kan lægge plankerne på plads, inden du - og endnu en hjælper - løfter emfangets kasse op i hullet.

04
Emfang på plads 5 Trin

Når emfanget er skubbet på plads i hullet i loftet, vil de fire skruer på undersiden af plankerne stikke ud gennem fire huller i metalkassen. Og så skal de blot spændes fast med de medfølgende møtrikker.

Når frontpladen er sat på metalkassen, er det nye emfang næsten klar til brug. Men også kun næsten. Der er stadig lidt at lave oppe på loftet : De to plankestykker skal spændes fast til loftsbjælkerne, den gamle aftrækskanal skal sluttes til emfanget, og hvis du har dampspærre i loftet, skal den tætnes omkring det nye emfang. Sæt strømmen til, og så kan du teste, hvor effektivt det nye emfang er.

1

Skru de medfølgende møtrikker på skruernes maskingevind, der stikker ned gennem hullerne i metalkassen. Husk at bruge spændskiver. Kontroller, at emfanget sidder korrekt, inden du spænder alle fire bolte. Nu sidder emfanget fast.

2

De to plankestykker skrues fast på loftsbjælkerne af sikkerhedsmæssige hensyn, så de ikke senere væltes eller skubbes. Brug et vinkelbeslag på hver side af planken - fire i alt til hver planke - og fastgør dem med montageskruer.

3

Den gamle aftrækskanal sluttes til igen - er den i god stand, er det ikke nødvendigt at skifte den. Den isoleres grundigt, inden det hele spændes sammen med de gamle spændebånd.

4

Dampspærren lukkes forsvarligt med dampspærretape mod emfangets sider. Bagefter isoleres igen med mineraluld - lige så meget, som du har på resten af dit loft.

Hvis du senere skal skifte en pære eller gøre emfanget rent, vippes glaspladen ned. Teleskopstangen holder glasset på plads, indtil du er færdig.

Det nye emfang suger fugt og mados op til loftet og ud gennem aftrækskanalen. Det betjenes med den medfølgende fjernbetjening. Smart og næsten usynligt.

Materialer

• 1 emfang (her Gutmann Campo II)
• 2 planker, her 45 x 90 mm fyr
• Vinkelbeslag, 45 x 75 mm
• 5 x 40 mm montageskruer
• Dampspærretape
• Mineraluld

Specialværktøj

• Langt bor (her et 12 mm sneglebor)
• Lodsnor

Tidsforbrug

En lidt lang arbejdsdag

Pris

Cirka 23.150 kroner med dette emfang, som alene koster 23.000 kroner. Billigere modeller til indbygning kan fås til 12.000-14.000 kroner.

Sværhedsgrad

Det er forbavsende let at sætte denne nye type emfang op i loftet. Men emfanget er tungt, så du skal have en hjælpende hånd, når du har savet hullet i loftet.

Tegning

Emfanget skilles ad i to dele

Det nye emfang består af en frontplade og en metalkasse. De skal skilles ad. Og det er lige så enkelt, som det ser ud. Du skal blot løsne fire skruer og frigøre strømstikket.

Emfanget skilles ad i to dele

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Emhætte