Lad der gå et par dage, inden du sætter ting på pladen, så olien får lov til at hærde ordentligt af.

At slibe en bordplade og efterfølgende give den olie er en af de opgaver, langt de fleste kan mestre. Du kan i princippet klare dig med slibepapir på en klods, men har du mere end et par kvadratmeter bordplade, betaler det sig at have maskiner til hjælp.

Slibning af bordplade

Når bordpladen er vasket af og tørret, starter du excentersliberen. Når du skal slibe bordplade, er den en sand mester. Du kan også vælge en rystepudser, der dog tager knap så grundigt fat, eller en båndpudser, hvis du for alvor skal slibe i bund. Men excentersliberen er førstevalg, gerne suppleret med en trekantsliber eller en slibeklods til hjørnerne.

Det støver at slibe bordplade

Hvis du har mulighed for det, så slut en støvsuger til excentersliberen. Langt de fleste excenterslibere er enten født med en tilslutning eller med mulighed for at tilkøbe en tilslutning til værkstedsstøvsugeren. Har du ikke den mulighed, så dæk grundigt af, for ellers har du slibestøv i hele huset.

Olie beskytter køkkenbordet

Uanset hvilken bordplade, du skal slibe, skal den efterfølgende behandles, så den kan holde fedt, snavs og vand væk. I modsat fald suger træpladen alt til sig.

Du kan beskytte bordpladen med sæbe, lak, olie eller voks. Til køkkenbordet er olie en god løsning, og helst en, der er beregnet til køkkenborde. Det sikrer, at den ikke indeholder stoffer, du ikke vil have, at din mad kommer i kontakt med.

Fordelingen af olien er vigtig

Der er vigtigt, at du får fordelt olien jævnt på bordpladen. Uden den rette teknik, risikerer du at få skjolder eller en decideret klistret bordplade ud af anstrengelserne. Men både slibeteknik og fordelingen af olien er grundigt beskrevet i guiden her.

Download hele artiklen og se hvordan du gør.