Slib dit køkkenbord og få et nyt

Vand og træbordplader er en udfordrende kombination. Derfor kommer en køkkenbordplade med tiden til at se meget træt og uappetitlig ud. Men på ganske få timer kan du med den rette slibning af køkkenbordet få det til at ligne et nyt.

Lad der gå et par dage, inden du sætter ting på pladen, så olien får lov til at hærde ordentligt af.

Intro

At slibe en bordplade og efterfølgende give den olie er en af de opgaver, langt de fleste kan mestre. Du kan i princippet klare dig med slibepapir på en klods, men har du mere end et par kvadratmeter bordplade, betaler det sig at have maskiner til hjælp.

Slibning af bordplade

Når bordpladen er vasket af og tørret, starter du excentersliberen. Når du skal slibe bordplade, er den en sand mester. Du kan også vælge en rystepudser, der dog tager knap så grundigt fat, eller en båndpudser, hvis du for alvor skal slibe i bund. Men excentersliberen er førstevalg, gerne suppleret med en trekantsliber eller en slibeklods til hjørnerne.

Det støver at slibe bordplade

Hvis du har mulighed for det, så slut en støvsuger til excentersliberen. Langt de fleste excenterslibere er enten født med en tilslutning eller med mulighed for at tilkøbe en tilslutning til værkstedsstøvsugeren. Har du ikke den mulighed, så dæk grundigt af, for ellers har du slibestøv i hele huset.

Olie beskytter køkkenbordet

Uanset hvilken bordplade, du skal slibe, skal den efterfølgende behandles, så den kan holde fedt, snavs og vand væk. I modsat fald suger træpladen alt til sig.

Du kan beskytte bordpladen med sæbe, lak, olie eller voks. Til køkkenbordet er olie en god løsning, og helst en, der er beregnet til køkkenborde. Det sikrer, at den ikke indeholder stoffer, du ikke vil have, at din mad kommer i kontakt med.

LÆS OGSÅ: Et lag olie til bordpladen er den bedste og nemmeste behandling

Fordelingen af olien er vigtig

Der er vigtigt, at du får fordelt olien jævnt på bordpladen. Uden den rette teknik, risikerer du at få skjolder eller en decideret klistret bordplade ud af anstrengelserne. Men både slibeteknik og fordelingen af olien er grundigt beskrevet i guiden her.

Materialer

• Bordpladeolie (Junckers rustik bordpladeolie, hvid)

Værktøj

• Excentersliber
• Trekantsliber
• Slibeklods
• Slibepapir, typisk korn 60-180
• Vådslibepapir eller slibesvamp
• Rene klude

Vejledning

01
Pladen vaskes og slibes helt ren 4 Trin

Før du går i gang med at slibe, gør du pladen ren for fedt og skidt og lader den få tid til at blive helt tør.

Arbejdet vil støve, så fjern alt unødigt, så det er lettere at gøre rent. For ikke at skabe fordybninger skal du hele tiden arbejde rundt på hele overfladen frem for at forsøge at lave et lille område.

Start med korn 120, og slib lidt over hele pladen, så ser du hurtigt, om du skal begynde med et grovere papir for at fjerne hak og lignende.

1

Fjern fedt og snavs grundigt. Om nødvendigt vasker du pladen grundigt dagen før. Er bordet rimelig rent, kan du bare tørre det af med en hårdt opvredet klud og lade det stå lidt, til det er tørt.

2

Slib fra groft til fint med en god excentersliber. Skal du fjerne hak og skader, begynder du med groft slibepapir, korn 60 eller måske 40. Det grove papir giver selv ridser, som så slibes væk med stadig finere papir op til korn 120 eller 180.

3

Op mod kanter og ud i hjørner skifter vi til en trekantsliber. Er pladen i god stand og uden skader, kan du klare dig med en slibeklods, men ellers bliver du glad for effektiv hjælp i hjørnerne. Også her går vi fra groft til fint og fjerner jævnligt støvet.

4

Forkanten på pladen sliber vi med slibeklodsen. Bruger du din excentersliber, skal du være meget forsigtig, da du nemt kan komme til at vippe den lidt, og så får du slebet forkanten skæv.

02
Olien skrubbes ind i flere omgange 5 Trin

Når bordpladen er slebet helt ren, fjerner du støvet, før du gnider olien ind i træet.
Overfladen bliver stærkest, hvis du giver olie flere gange. Først i et rigeligt lag, så træet suger mest muligt. Anden gang olie lukker de sidste sprækker.
Olien får træets fibre til at rejse sig, men ved at gnide den ind med en slibesvamp, før træet poleres med tørre klude, skaber du en helt glat overflade.

VIGTIGT! Klude med olie kan bryde i brand, mens olien hærder. Læg dem fx ude på jorden, til de er dampet af.

1

Slibestøvet fjernes omhyggeligt. Det bedste er at støvsuge og derefter tørre over med en hårdt opvredet klud, så du sikrer dig, at alt støv er fjernet, inden du går i gang med olien. Lad træet tørre lidt.

2

Olien røres grundigt igennem. Bordpladeolie er normalt tilsat forskellige stoffer, først og fremmest for at hjælpe den til at hærde, og de skal fordeles godt. Især olie med pigment skal røres godt igennem, så de hvide korn bliver helt jævnt fordelt.

3

Hæld nogle små søer af olie ud på pladen. På bøtten står, hvor mange kvadratmeter olien rækker til, men det afhænger naturligvis af, hvor tørstig pladen er. Bøtten her rummer rigeligt til også at friske pladen op igen om nogle måneder.

4

Olien fordeles med en bomulds-klud. Så vidt muligt i årernes retning, især når det er pigmenteret olie, hvor strøgene kan trække synlige spor. Lad olien ligge i 15-30 minutter, og tør så de blanke søer af.

5

Efter en time masserer du mere olie ind i træet, så det er helt mættet. Ved at slibe olien ned med en slibesvamp eller fint vådslibepapir fjerner du samtidig de fibre, der rejser sig. Igen tørres af til sidst.

TIPS: Slib helt let med svampen næste dag.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bordplader