Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bryggers: Bord med zinkbeklædning

Print Gem artikel

Træ er for almindeligt og rustfrit stål for klinisk. Zink er derimod det helt rigtige materiale. Det blev brugt flittigt i grovkøkkener tilbage i 1800-tallet og passer derfor perfekt til skabene og gulvet i den gamle stil.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
300 kr/m

Intro

Til et bryggers, der skal bygges efter gamle traditioner, er zink et helt oplagt valg. Zinkbordet lever op til familiens krav om at være praktisk, det ser rustikt ud, og så står det flot til gulvet af teglsten og skabene med de grove hængsler.

Både flot, praktisk og billigt

Som ekstra gevinst kan de glæde sig over, at materialet er både billigt - 300 kr. pr. løbende meter - og nemt at arbejde med.

I modsætning til stål, der er hårdt, stift og bør overlades til fagfolk, er zinken blød og let at bukke. Den bløde overflade betyder dog også, at pladen ret let får ridser, men det betragter de som naturlig patina – et bevis på, at bryggerset bliver brugt.

Hele processen er grundigt og instruktivt beskrevet, så du kan tage fat hjemme i dit eget bryggers.

Vejledning

Bordpladen: underlaget gøres parat

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Den bløde og tynde zinkplade har brug for et fast og plant underlag, der kan mindske risikoen for, at pladen bliver bulet af stød og slag. Underlaget bliver ikke at se, når først pladen er monteret, så Torben vælger den billigste løsning: en 19 mm spånplade, der forstærkes langs kanterne med høvlede lister.

Standardbredden på spånplader er 122 cm - og zinkpladen er 68 cm bred. Derfor skal spånpladen blot halveres med en rundsav, så bordpladen bliver 61 cm bred, og zinken kan få et ombuk på 7 cm langs forkanten.

Torben og Jannas bryggersbord er så langt, at de må forlænge spånpladen med et ekstra stykke plade. Forlænger-pladen placerer de i den modsatte ende af vasken for at undgå, at monteringen af vasken kommer til at kolidere med samlelisten.

Underlaget samles af spånplade og kantlister. Kantlisterne (C ) i hele bordpladens længde limes og skrues fast under kanterne af pladen (A) - her bruges 4 x 35 mm skruer. Herefter skubbes samlelisten (E) halvt ind under pladekanten og limes og skrues fast.

Forlængerpladen (B) limes og skrues fast - skruerne undersænkes, og der skal godt med lim på de to pladekanter, der mødes. Herefter monteres endelisterne (D).

Pladens forkant afrundes både foroven og forneden. Torben bruger en overfræser med rundingsjern, men du kan også bruge først groft og så fint slibepapir på en klods.

Zinkpladen limes på

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Det er mest almindeligt at købe zink i stykker på 1 x 1 eller 1 x 2 meter. Men til opgaver som denne er der heldigvis en anden løsning: Hos den lokale smed kan Torben bestille en 68 cm bred bane zink, der skæres af en stor rulle og derfor fås i netop den længde, der er brug for. Prisen er cirka 200 kr. pr. meter, så med underlag og kantlister kommer hele bryggers-bordet kun til at koste omkring 300 kr. pr. løbende meter.

Den bløde zink er ret nem at bukke rundt om underlagets forkant, men først skal hele pladen limes fast, og limen skal have lov at tørre natten over.

Først limes zinken fast. Torben starter med at sætte afdækningstape lige over forkantens afrunding og kommer så monteringslim på pladen. Der skal være en pølse lim for hver 5 cm plade, og limen trækkes herefter ud med en fintandet tandspartel.

Zinkpladen (F) rulles ud, så zinkens bagkant flugter med spånpladens bagkant. Herefter lægger Torben pladen ned på gulvet og går hen over den med små skridt.

Zinken spændes ned mod spånpladen langs forkanten og enderne. Torben lægger lister mellem tvingerne og zinkpladen for at beskytte mod trykmærker.

Næste dag skæres den overskydende zink af langs enderne. Torben vender bordpladen og skærer med stiksaven fra undersiden, så zinken ikke flosser.

Zinken bankes ned om forkanten ved hjælp af en lang slagklods og en hammer. Oven på bordet er spændt en hjælpeliste, som holder resten af zinkpladen på plads.

Torben kommer monteringslim ned mellem zinkplade og bordkant. Herefter spænder han hjælpelisten mod bordkanten og bukker zinken rundt om kantlisten (C).

Zinken sømmes fast til kantlisten, mens hjælpelisten stadig er spændt fast - den må først fjernes næste dag. Til slut files zinkens bagkant og ender fri for ujævnheder.

Vasken: nem montering med sanitetskit

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Det bliver mere og mere almindeligt at bruge en stribe fugemasse, når vasken i køkkenet eller bryggerset skal monteres - måske fordi de fleste har fugepistolen lige ved hånden, når de er i gang med at bygge om. Men faktisk er fugemasse en dårlig løsning - og derfor går den heller ikke hos Torben og Janna.

De monterer vasken på traditionel vis - i sanitetskit, der i modsætning til fugemasse er nemt at fjerne fra bordet, når vasken lægges ned i hullet og overskydende kit trænger ud under kanten.

Sammenlignet med fugemassen har sanitetskittet desuden den fordel, at det ikke hærder op. Det betyder i praksis, at Janna og Torben altid kan udskifte vasken, hvis den skulle blive for medtaget af livet i bryggerset. Vel at mærke uden at ødelægge den flotte zinkplade.

Torben taper skabelonen, der følger med vasken, fast, så hullet er placeret midt over et skab. Herefter borer han fire huller til stiksaven inden for stregen. Har du ingen skabelon, tegner du vaskens omrids op på bordet, måler 1-2 cm ind og saver efter den inderste streg.

Hullet til vasken saves efter stregen. Torben bruger en stiksav med bimetalklinge og saver nedefra, så zinken ikke skubbes opad. Herefter prøver han vasken i hullet.

Sanitetskittet rulles mellem hænderne til en 1 cm tyk pølse - og lægges på undersiden af vaskens kant. Torben sparer ikke, for det er bedre at bruge for meget end for lidt kit.

Vasken trykkes ned i hullet, og spænde-beslagene nedenunder monteres. Det kit, der trænger ud under vasken, fjernes nemt med en plastspartel eller et stykke pap.

Så kan bordpladen lægges på

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Endelig er bordpladen klar til at blive løftet på plads - zinken er lagt på, og vasken er monteret ud for et skab.

Selve monteringen tager ikke lang tid, men Torben er alligevel nødt til at strække arbejdet over to dage. Senest dagen før, at bordpladen lægges på, skal man nemlig lime plasticbrikker fast på vangernes bagkant for at få et helt plant underlag. Og denne lim skal nå at tørre, inden pladen skubbes på plads.

Torben starter med at gøre bordpladens underlag plant. Han vager fra forrammen og ind til nogle plasticbrikker, der placeres på vangernes bagkant. Brikkerne limes fast med monteringslim eller fugemasse, som skal have lov at tørre natten over.

Næste dag kan bordpladen monteres. Torben kommer monteringslim oven på brikkerne, lægger pladen på og monterer den med 5 x 60 mm skruer op gennem for-rammens forreste liste. Så lægger han tunge bøger langs bordets bagkant i et par dage.

En skureliste klæbes på bordets kant langs væggen og hen foran vinduet. Det klares nemt med monteringslim. Hullet til blandingsbatteriet laver Torben med en almindelig hulsav.

Materialer

19 mm spånplade:
• Bordplade (A), 61 x L cm
• Evt. forlængerplade (B)

21 x 43 mm høvlet fyr:
• 2 kantlister (C) a L cm
• 2 endelister (D) a 52,4 cm
• Evt. samleliste (E), 52,4 cm

0,7 mm zinkplade, 68 cm bred:
• Zinkplade (F), L + 10 cm

Længden af bordpladen = L

Desuden:
• Skureliste af ædeltræ
• Snedkerlim
• 4 x 35 og 5 x 60 mm skruer
• Monteringslim
• 20 mm lange søm, almindelige eller til sømpistol
• Sanitetskit
• Plasticbrikker i forskellige tykkelser

Tidsforbrug

2 dage

Pris

Cirka 300 kroner pr. meter

Tegning

Log ind eller køb adgang for at se arbejdstegning

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Bryggers: Bord med zinkbeklædning
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage