Byggevejledning
Let
Svær
En “sommerfugl” forhindrer revnen i at løbe.

En “sommerfugl” forhindrer revnen i at løbe.

Jo længere tid en træplanke får lov at hvile og tørre indendørs i stuetemperatur, desto større er risikoen for, at den slår revner, og at revnerne løber.

Ja, du kan slå nogle søm i eller skruer på skrå gennem revnen fra bagsiden af planken eller give den en (grim og klodset) sømplade. Men du kan også tage udfordringen op og løse problemet med en “sommerfugl”.

En sommerfugl er kort fortalt en lille klods, der fældes ned over revnen og holder fast, så planken ikke kan vride sig, og revnen stopper med at løbe.

Ud over at en nedfældet sommerfugl er en ekstremt flot og lækker løsning, er det gode, at den heller ikke kræver det store arsenal af værktøj at udføre. De eneste værktøjer, du behøver, er en sav, et par stemmejern, boremaskine, file og en høvl.

Og til den sidste helt præcise tilpasning skal du bruge en såkaldt ziehklinge (afskrabningsklinge). Den kan fås fra beskedne 50 kroner og opefter i dit lokale byggemarked.

Valgfrie former og flotte farver

Du kan forme din sommerfugl, som du vil. Sommerfuglen i dette eksempel er den klassiske type, som ligner to trekanter, der støder ind i hinanden. Men du kan praktisk talt lave alverdens kreative udgaver, så længe de er smallere på midten end i siderne, hvor planken skal holdes på begge sider af revnen.

Og når du alligevel vælger at kaste dig ud i et snedkerprojekt som dette, kan du også frit vælge en flot træsort. Vi inkarnerede snedkerfans synes eksempelvis, at en sort ibenholtsommerfugl er et flot valg til en bordplanke i hvideg fra år 1860.

Red plankebordet

I denne gør det selv-vejledning kan du se, hvordan du laver den flotte snedkerdetalje. Det er svært at udføre i praksis, og det kræver håndelag at stemme helt præcist ud. Men det er bestemt ikke umuligt. Vi viser, hvordan du:

  • vælger en klods i passende størrelse
  • tegner sommerfuglen
  • saver sommerfuglen ud
  • tegner op på bordpladen
  • stemmer ud i planken og limer sommerfuglen fast

Rigtig god fornøjelse!