Sådan skærer du i en stenbordplade

Hvor pænt kan det egentlig gøres, hvis man selv skærer ud til håndvasken med en vinkelsliber og det rette tilbehør? Læs med, og se resultaterne. Vi blev selv overraskede.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En halv dag
Pris
1.700 kroner
Skær i stenbordplade

Du kan godt selv skære en granitplade over med en vinkelsliber og en diamantklinge.

Intro

Bordplader i sten kan være rasende dyre. Derfor kan det give god mening for mange at sende granitbordpladen til et stenhuggeri, når der skal skæres hul til vasken, eller hvis der skal kortes et stykke af i den ene ende. Men det koster. Og det kan være en dyr proces at få fragtet bordpladen til det nærmeste stenhuggeri.

Vi har derfor sat os for at se, hvor pænt det egentlig kan blive, hvis vi selv tager vinkelsliberen i hånden og skærer en vask i en bordplade af granit. Vi tester tre forskellige teknikker, nemlig afkortning, udskæring til vask og afretning af kant, og så borer vi huller i pladen med en hulsav.

Resultatet er overbevisende, og vi tør godt sige, at du selv kan skære din stenplade til, men det tager tid, og du skal købe de rigtige skiver til skæring og polering.

Vejledning

01
Lige snit 5 Trin

Det første, vi skal, er at skære en granitplade til i længden. Hvis pladen skæres over med en vinkelsliber, som holdes i frihånd, men styres ved hjælp af et bræt, så kan det sagtens lade sig gøre at lægge et snit, der er acceptabelt. Hvis snittet skal være synligt, så skal det renses op, men skal det skjules af en liste, behøver du ikke andet end at skære.

1

Markér tydeligt, hvor der skal skæres. Her kan en rød tusch eller lignende være at foretrække, da blyantsstreger kan være svære at se på en granitplade som denne.

2

Spænd et bræt fast med to tvinger, og brug det som land, når du skal skære. Hæld godt med vand på pladen, og skær dernæst en rille i granitpladen, så du har noget at skære efter, når brættet fjernes.

3

Når du har skåret en rille i granitpladen, er det tid til at fjerne brættet. Rillen vil typisk være 5-10 mm dyb, hvilket er nok til at “styre” vinkelsliberen, når du skal skære resten uden hjælp fra landet.

4

Fyld godt med vand i rillen, og skær herefter et par gange med vinkelsliberen, til du er igennem. For at kanten bliver så lige som muligt, er det vigtigt, at du holder vinkelsliberen i en vinkel på 90 grader.

5

Som du kan se, bliver snittet ikke helt rent. Der er både spor efter skæreskiven og enkelte grater, som vi ikke har fået med. Men det er der heldigvis råd for, hvilket vi kommer til i afsnittet om at lave glatte kanter.

02
Hul til vask 7 Trin

I anden omgang laver vi hul til en vask i granitpladen. Vi starter med at strege op, og så borer vi fire huller, et i hvert hjørne. Hullerne giver pænere hjørner og gør det nemmere at komme til med vinkelsliberen.

Bagefter lægger vi fire lige snit og løfter pladestykket ud.

Hvis du skal lave hul i pladen til et armatur, så er teknikken præcis den samme.

1

Mærk op med malertape, hvor hullet til vasken skal være. Det gælder om at være grundig. Bliver hullet for stort, er du på spanden. Og bliver det for småt, skal du skære endnu en gang.

2

Montér en diamanthulsav, Ø 35 mm, på vinkelsliberen. Hvis du har lidt ekstra stenplade at øve dig på, så er det en god idé at teste, hvor meget sliberen vrider. Skru ned for omdrejningerne, før du saver.

3

Hulsaven skal holdes vinkelret, så den færdige kant ikke hælder, fordi boret er gået skævt i. For at undgå at brænde boret af skal du bruge masser af vand og holde pauser undervejs. Vi brændte et bor af på tre huller, før vi forstod teknikken.

4

Det er vigtigt, at ydersiden af hullet flugter med begge sider af opmærkningen, da der efterfølgende skal skæres fra hul til hul. Er hullerne ikke præcis lige langt fra hinanden, bliver hullet til vasken skævt.

5

Skær de lige snit efter samme princip, som da vi afkortede bordpladen. Brug et bræt som land, skær en rille, og skær derefter igennem pladen ad flere omgange, når du har fjernet brættet. Køl med vand.

6

Da skæreskiven er rund, kan du ikke komme helt ind i hjørnerne uden at beskadige pladen. Vi løste det ved at vende pladen og skære lidt fra bagsiden.

7

Nu kan du fjerne den overskydende granit. Her er det igen vigtigt at understøtte det stykke granit, som skal skæres væk. Glemmer du det, kan vægten gøre, at stykket knækker af og ødelægger pladen.

03
Glatte kanter 4 Trin

Hvis du har gjort arbejdet nogenlunde grundigt, og vasken skal lægges i oppefra, så behøvede vi ikke gøre mere.

Men vi ønsker at underlime vasken, og den afkortede del af pladen skal være synlig, så vi tager os tid til at rense kanterne af med slibekop, huludvider og polerskiver skridt for skridt.

Med en grundig indsats lykkes det at lave kanterne flotte, men det tager lang tid.

1

For at rette kanten til og for at komme ujævnhederne til livs sliber vi kanten med en diamantslibeskive til sten og beton. Du skal holde godt fast i vinkelsliberen, da skiven virkelig tager fat.

2

Skift diamantslibeskiven ud med en huludvider, der, som navnet antyder, er beregnet til at udvide eksisterende huller med. Vi bruger den imidlertid som en slibesten til at glatte kanten endnu mere.

3

Skift til en diamantslibepude med korn 100, og skift efterfølgende til korn 200, 400, 800 og 1.500. Sørg for at holde slibepuden helt lodret på kanten. Her skruer vi ned for hastigheden på vinkelsliberen, så den kun kører på halv kraft.

4

Når først overkanten er blevet affaset med diamantslibepuden, og selve den lodrette kant er blevet slebet med korn 1.500, så er overfladen så glat som en splinterny plade.

Materialer

Værktøj, du får brug for

Der skal diamantbelagt specialværktøj til, når du skal skære i granit. Alle værktøjerne skal kunne sættes på en vinkelsliber. Derfor er det nødvendigt at købe en slibefod med velcro på, så polerskiverne kan sættes på vinkelsliberen.

Hulsav med diamanter

En Ø 35 mm hulsav til ca. 200 kroner.

Huludvider/flisefræser

En Ø 20 mm huludvider til ca. 180 kroner.

Slibekop med diamanter

En 125 mm slibekop til ca. 250 kroner.

Skæreskive med diamanter

En 125 mm skæreskive til ca. 200 kroner.

Polerskiver med diamanter

Et sæt 125 mm polerskiver + slibefod til vinkelsliberen til ca. 800 kroner.

Tidsforbrug

En halv dag.

Pris

Ca. 1.700 kr. for diverse diamantbelagte værktøjer.

Sværhedsgrad

Hvis du kan betjene en vinkelsliber, er det ikke så vanskeligt. Men det er ret svært at skære lige snit i 90 grader.

Video

Sådan bruger du vinkelsliberen

I videoen her kan du se, hvad vinkelsliberen kan, og hvordan du bruger den. Sliberen giver dig masser af power, når du skal skære i jern, beton og sten. Og med den rigtige skæreskive kan du skære præcise snit i alt fra aluminium og plast til hårdtbrændte klinker. Du lærer også alt om indstillinger og beskyttelsesudstyr, så du kan arbejde sikkert.

Sådan bruger du rundsaven

I videoen her lærer du alt om rundsavens muligheder, klinger og funktioner. Rundsaven er bomstærk og kan med den rigtige indstilling klare alt fra grove til helt fine snit - både lige og forskellige vinkler. Og med den rigtige klinge kan du bruge saven i både træ, metal, gasbeton, murværk og kunststof.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bordplader