Samling af runde kanter

Det er umiddelbart bøvlet at samle bordplader med afrundede kanter i 90 graders vinkel. Men det kan lade sig gøre. Her viser eksperten dig, hvordan du får en tæt og flot samling af pladerne.

Intro

Køkkenbordsplader sidder meget ofte i en vinkel, hvor to plader skal føjes sammen. Med rette kanter på bordpladen er det ikke så svært, men når forkanten er afrundet, er det en anden sag. Samler du en runding og en skarp kant, får du nemlig en “kløft”, som alskens krummer og snask kan samle sig i. Det duer ikke.

I stedet skal du fjerne forkantens afrunding få millimeter ind i bordpladen, så kanten bliver lodret og vinkelret. Rundingen fjernes kun i en længde svarende til det modsatte pladestykkes bredde. Sav og retskinne kan løse opgaven, men med en overfræser kan du gøre det lidt lettere og millimeterpræcist. Det sidste hjørne på den tilstødende plade må du dog tilpasse i hånden.

Vejledning

01
Opmåling og opmærkning 3 Trin

1

Mål rundingens start. Her går den over i plan bordplade 8 mm fra forkanten. Vi skal altså fjerne eksakt 8 mm af forkanten med overfræseren.

2

Afsæt den tilstødende plades bredde. Her er den 62 cm, som vi afsætter ind på forkanten.

3

Mål 8 mm ind fra forkanten, og streg op i hele længden til det afsatte mål på 62 cm. Vi har nu opmærket det stykke forkant, der skal fræses væk.

02
Bordplade 1 3 Trin

1

Læg en retskinne eller et vaterpas, som fræseren kan køre op ad og netop fjerne 8 mm af pladeforkanten. En klods sikrer, at der fræses til 62 cm mærket.

2

Fræs i flere omgange med et 16 mm notjern, øg fræsedybden 3-5 mm ad gangen. Hold fræsesålen plant mod pladen, så kanten bliver lod- og vinkelret.

3

Sådan skal fræsningen se ud. Den er afsluttet med en kvartcirkelformet kant med radius 8 mm, som er rundet ved hjælp af fræsejernet.

03
Bordplade 2 3 Trin

1

Nu skal forreste hjørne i den modsvarende bordplade afrundes og tilpasses fræsningen. Det er hånd-og tålmodighedsarbejde.

2

Fjern de første “grove” bidder med en rasp. Buen er streget op efter udfræsningen. Tag ikke for meget af, men tjek pasningen undervejs.

3

Sådan! Tilpasningen er færdig, og de to bordplader kan presses helt tæt sammen. Nu kan de samles med lim, fladdyvler og bordsamlebeslag.

Video

TIPS: Helt skarpe snit i melamin

Video

TIPS: Sæt tape på stiksavens sål

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bordplader