Mål sikkert op til nyt køkkenbord

VIDEO: Du skal holde tungen lige i munden, når du måler op til et nyt køkkenbord, da en fejl hurtig kan blive dyr. Vi viser, hvordan du måler sikkert op.

Håndværkeren starter med at løsne de beslag, der holder vasken på plads. Her skal du huske at lukke for vandet. Kan du ikke lukke for vandet på en kuglehane under vasken, skal du have fat i en vvs-mand. Vasken skal bruges igen, så derfor afmonterer håndværkeren også vandhanen.

Så kan han nemlig tegne omkredsen af vasken af på den nye bordplade. Alle de skruer, der holder de gamle plader på plads, skal skrues af. Det kan være svært at komme til, så her er en skruemaskine, hvor borepatronen kan vinkles, hvilket er en god idé.

Nu hvor alle skruerne er ude, kan pladerne – med besvær – løftes af. Der er nemlig brugt silikone mellem bordplade og køkkenelementerne, som selv efter 20 år har bevaret sin styrke.

Skær pladerne udendørs

De gamle køkkenbordplader er væk, og nu er køkkenet klart til de nye plader. Håndværkeren starter med at måle ud til den længste køkkenbordplade. Mellem væggene, hvor bordpladen skal ligge, er der 206 centimeter. Dette mål tages med ud, hvor den nye plade skal skæres ud.

Så slipper du for alt støvet indendørs. Pladen er 30 mm tyk og skåret af jatobatræ, som er noget af det hårdeste, der findes på markedet.

Den opmålte længde fra væg til væg var 206 centimeter, men det mål skal mindskes med en centimeter – til 205 centimeter. Derved bliver der en halv centimeter luft mellem pladen og væggene i begge ender.

Det er meget vigtigt, at der bliver dette lille mellemrum, så træet i den massive træplade har plads til at udvide sig.

Brug en dyksav for præcise snit

Bemærk, hvordan håndværkeren bruger tommestokken. Han markerer altid for enden af stokken. Det giver et helt præcist mål. Håndværkeren saver pladen over med en dyksav og bruger samtidig en føringsskinne så han er helt sikker på at savsnittet bliver helt lige.

Har man ikke en dyksav eller en rundsav, kan man godt bruge en stiksav eller en håndsav, men det er hårdt arbejde – især i dette 30 mm kraftige jatobatræ. Læg pladen på plads, og kontroller nøje, at den ligger korrekt og har en halv centimeters luft i begge ender.

Der skal også være lidt luft mellem væggen og den bageste del af pladen. Så der også er plads til, at træet kan give sig lidt denne vej. Mellemrummene mellem pladen og væggene bliver senere dækket af en afslutningsliste, der sikrer en flot finish.

Læs også: Test af afstandsmålere

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Køkkenbord