Laminat-bordplade

Laminat-bordplader er meget robuste og nemme at rengøre - og derfor et populært valg til køkkenbordet. Men der er dog også mindre ulemper, som det gælder om at kende til. Få overblikket her.

Specifikationer, dimensioner og priser

Beskrivelse: Laminat

En laminat-bordplade har en kerne af spånplade og et overfladelag af papir og melamin, der er presset sammen under opvarmning.

Bordplader af almindeligt laminat (melamin) er meget hårde og slidstærke, men dog modtagelige for ridser fra fx keramik og støbejern. I modsætning til træ, så er det svært at reparere skader på laminat. Men er prisen på almindelige laminatplader er forholdsvis lav, så bliver den for grim, er det relativt billigt at skifte den ud.

Højtrykslaminatbordplader har et tykkere overfladelag af højtrykslaminat (bedst kendt som Formica), der både er stærkere, tykkere, mere holdbart og dyrere end almindelig laminat.

Priseksempel

  • Laminat (360 x 61 x 2,8 cm): 1.000-1.400 kroner.
  • Højtrykslaminat (360 x 61 x 2,8 cm): Ca. 4.500 kroner

Opdateret januar 2025

Priserne svinger meget fra producent til producent. Byggemarkederne har ofte nogle meget billige plader, andre steder kan du komme til at betale det samme for den billige laminatplade som for en træplade.

Bemærk at den hårdere variant af laminat, højtrykslaminat, er væsentligt dyrere end almindelig laminat.

Hvor bruges: Laminat

Laminatbordplader anvendes i køkken, bryggers og bad.

Evt. samlinger kan være fugtfølsomme, derfor skal du være påpasselig med vand og kondens fra fx kaffemaskine. Dette gælder også i vådrum, hvor laminaten kan begynde at bule, hvis spånpladekernen fugtes op.

Undgå at stille varme ting på laminat og højtrykslaminat. En gryde kogende vand vil være omkring 100 grader varm og det går en kort stund, men en rygende varm pande kan sagtens være over 200 grader varm, og vil hurtigt misfarve pladen eller få laminaten til at bule op.

Fordele

  • Overfladen modstår fugt og svag syre
  • Let at holde ren
  • Kræver ingen vedligeholdelse
  • Meget billig (almindelig laminat)
  • Mange farver og mønstre

Ulemper

  • Ensfarvede og lyse plader kan let misfarves
  • Tåler ikke høj varme
  • Skader kan ikke repareres

Styrke

Hård

Laminat-bordplader kan få ridser, men ikke så let som træ. Undgå at trække tunge køkkenting hen over bordpladen. Skader kan ofte ikke repareres, men det er billigt at skifte pladen.

Højtrykslaminat er meget hårdere og mere robuste, men de er stadig ikke til at reparere.

Der findes dog reparationsmasser som fx ColorFill, der kan bruges til små reparationer.

Holdbarhed

Kræver ingen vedligeholdelse

En laminat-bordplade kræver ingen anden vedligeholdelse end aftørring med varmt vand og almindeligt rengøringsmiddel.

Dimensioner

  • Tykkelse: 2-4 cm
  • Dybde: 60-130 cm
  • Længde: 250-700 cm

Der er forskel på, hvilke tykkelser og længder de enkelte firmaer har på programmet. Nogle sælger kun 28 mm tykke plader, andre har flere tykkelser at vælge imellem.

Se alternativer til laminat-bordplade

Vi har samlet byggematerialer i grupper. Her kan du sammenligne flere lignende materialer i et overskueligt skema og få inspiration til og overblik over dine muligheder.

Du kan blandt andet se priser, fordele og ulemper på tværs, så du kan vælge det materiale, der passer bedst til dit projekt.

Princip

En laminat-bordplade skal skrues fast til køkkenskabene nedefra, op igennem forreste og bagerste ramme. Alternativt kan man fastgøre pladen vha. vinkelbeslag.

Montering

Har du ikke købt den nye laminatbordplade på skræddersyede mål, skal den tilpasses. Det bedste er at gøre det med en rundsav eller en dyksav med en føringsskinne, så bliver snittet snorlige. Klingen skal være fintandet og beregnet til at save i linoleum. Sav fra bagsiden, så bliver snittet pænest.

Den tilskårne spånpladekant skal dækkes, både af kosmetiske grunde, og fordi ubeskyttet spånplade kan suge fugt. Det gøres ved at lime laminatstrimler, der er magen til pladen, på.

Pladen skrues normalt fast til køkkenskabene nedefra, op igennem forreste og bagerste ramme.

Hvis bordpladen fastgøres med vinkelbeslag, skal de sidde et par mm fra toppen, så pladen trækkes helt ned til skabene, når skruerne spændes til.

Hul til vasken saves ud med en stiksav. Men først bores huller i alle 4 hjørner, så savklingen kan gå i. Hjørnerne må ikke være knivskarpe, da laminaten eller risikerer at revne.

En spånplade er meget sårbar overfor vand, så det er vigtigt at forsegle kanten ved vasken med silikone. Det gøres ved at lægge en tyk pølse hele vejen rundt, som derefter fordeles over hele snitfladen.

Skal køkkenbordet samles af flere plader, er det vigtigt, at de flugter. Derfor samler man dem med lim og fladdyvler (fisk). De holder de to pladedele fast i samme højde.

Her er princippet vist på en træbordplade, men det gælder også i en plade med laminat.

På undersiden spændes de to plader sammen med særlige samlebeslag i huller, der fræses ud i pladen.

Her er princippet vist på en træbordplade, men det gælder også i en plade med laminat.

Varianter

Farver og mønstre: Laminat fås i et væld af farver - ensfarvet og mønstret. Og de fås også, så de ligner træ og forskellige slags sten som marmor og granit.

Højtrykslaminat: Har en tykkere og hårdere laminatoverflade uden på spånpladekernen. Det gør pladen mere robust, men også væsentligt dyrere. Fås ligesom den almindelige laminat-plade i en masse forskellige farver og mønstre.

Redaktionen anbefaler

Redaktionens anbefalinger til dig, der skal montere eller skifte en laminat-bordplade.

FAQ