Støb selv en betonbordplade til køkkenbordet

Er du træt af træ, laminat og granit i køkkenet, så kan du tage sagen i egen hånd og støbe en betonbordplade. Det er et billigt materiale, der er let at forme. Men hærdetiden er lang, så der går en måneds tid, inden betonbordpladen kan tages i brug.

Betonbordplade til køkkenet

Se her, hvordan du støber din egen betonbordplade.

Intro

Beton er et unikt materiale. Det er en blanding af cement og sand – og derfor et billigt materiale. Det er nemt at forme, som du ønsker.

Beton har en helt speciel overfladestruktur, der også er velegnet til køkkenborde. Det føles varmt og blødt at røre ved, men en betonbordplade er tung.

Blandingsforholdet mellem cement og sand i traditionel beton er 1:3. Sandet har en kornstørrelse mellem 0 og 4 mm. Hvis du støber en betonbordplade i traditionel beton, skal der også indstøbes armering i form af jern, for at betonbordpladen kan holde. Pladetykkelsen bliver derfor 5-6 cm tyk – og meget tung og svær at håndtere.

Fiberbeton er derfor et fornuftigt alternativ til den traditionelle beton. Fiberbeton er nemlig født med kunstfibre som effektiv armering. Det betyder, at en betonbordplade i fiberbeton kan støbes i en lagtykkelse fra kun 1,5 cm. Vægten bliver reduceret, og betonbordpladen er meget nemmere at lægge på plads.

LÆS OGSÅ: Hvad kan microcement bruges til?

Hent vejledningen og se, hvordan du støber din egen betonbordplade

I denne gør det selv-vejledning viser vi, hvordan du støber en betonbordplade. Du kan se, hvordan du:

  • bygger en støbeform til betonbordpladen
  • blander betonen og støber betonbordpladen

Vejledning

01
Byg først en støbeform 5 Trin

Hvis betonbordpladen skal have en helt glat overflade, skal den støbes i en form med bordpladens bagside opad. Du er din egen designer, når der bygges skabelon med 18 mm tyk støbekrydsfiner og trælister. Bruger du fx BE-listernr. 189 med en bredde på 10 mm og en højde på 27 mm, får bordpladen en tykkelse på 27 mm. Det svarer til standardtykkelsen på de fleste massive bordplader i træ.

Ønsker du et afrundet hjørne, kan det formes med en strimmel akrylplade i samme højde som listerne. Snit et hak ind i listen til akrylpladen, så der bliver en “usynlig” overgang mellem listen og akrylstrimlen. Den holdes på plads med små listestykker og evt. silikone.

1

En alu-retskinne på støbepladen - spændt fast med et par skruetvinger - letter arbejdet, når listerne skal skrues på pladen. Skruernes længde er afpasset efter lister og støbeplade.

2

Støbepladen er købt på mål og savet i vinkel. Så er det nemt at få listerne i vinkel. Skru først lister på de to længste sider, så på de korte. Tjek bordpladens mål.

3

Pladens ene hjørne skal være rundt. Som skabelon bruges en strimmel akrylplade. For at pladestrimlen skal flugte med listen, snittes der et hak ind i listen.

4

Akrylpladestrimlen sidder fast i listerne. Akrylstrimlen sikres desuden med små stykker lister samt silikone, så den kan holde til presset, når betonen fyldes i formen.

5

Støbeformen smøres indvendigt med olie (formolie/plejeolie) for at sikre, at bordpladen vil slippe støbekrydsfineren, når pladen er gennemhærdet.

02
Bland så betonen og støb pladen 7 Trin

Pladen her er støbt i fiberbeton, der indeholder kunstfibre. De fungerer som armering og betyder, at bordpladen kan laves meget tyndere, end hvis du havde brugt traditionel beton. Fiberbetonens konsistens skal være lidt “våd”, så den er let at komprimere til en tæt masse.

Når betonen fyldes i støbeformen, er det vigtigt, at den fordeles grundigt og kommer ud i alle kanter af formen. Og så skal den vibreres, så der ikke er nogle lufthuller i betonen. Hvis der er lufthuller, bliver den færdige bordplade ikke så flot - og heller ikke så stærk.

Tag bordpladen ud af formen efter en uges tid, og lad den så tørre i ca. 3 uger, inden du lægger den på plads.

1

En sæk fiberbeton røres op i en balje med 3,6 liter vand med kraftig boremaskine og piskeris. Blandetiden er 10 min. Betonkonsistensen skal helst være lidt “våd”.

2

Spandeskeen er god at fordele fiber-betonen med. Tryk og pres betonen godt, så lufthuller forsvinder, og støbeformen fyldes.

Vigtigt! Er betonblandingen for tør, kan den ikke vibreres og komprimeres til en helt tæt masse.

3

Betonen skal arbejdes godt igennem, så du kommer ud til alle kanter og hjørner. Overskydende beton skrabes væk med en spandeske eller trækkes af med et lige bræt.

4

Vibrer betonen, så lufthuller forsvinder. Det gør du med små hammerslag på støbeformen eller et “rystebord”. Betonen skal tørre mindst en uge, før den tages ud af formen.

5

Skruer i støbeformens kantlister fjernes. Med en hammer får kantlisterne et lille slag, så de slipper fiberbetonen.

6

Betonpladen slipper let støbeformen. For at undgå skader i overflade, hjørner og kanter håndteres betonpladen bedst lodret.

7

Læg først pladen på plads, når den er tør. Selv om den ser tør ud, når den kommer ud af formen, kan det give fugtskader på køkkenskabene, hvis den alligevel er våd.

Materialer

TIL STØBEFORMEN:

• 18 mm støbekrydsfi ner
• Lister a 10 x 27 mm, 270 cm
• Akrylpladestrimmel, 2,7 x 60 cm

Desuden:
• Spånpladeskruer, 4 x 40 mm

TIL STØBNINGEN:

• Fiberbeton 0-4 mm, 40 kg

Pris

Cirka 700 kroner

Video

TIPS: Beton uden lufthuller

TIPS: Lap huller i beton

TIPS: Mæt støbeformen med olie

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Køkkenbord