Skift vasken og frisk bordpladen op

Du kan sagtens selv skifte din køkkenvask ud, når bare du vælger en vask, der er et nummer større. Sliber du samtidig den massive bordplade ned, bliver den som ny.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1-2 dage
Pris
5000

Intro

Køkkenvasken er ridset, bulet og tæret i bunden. Blandingsbatteriet er utæt, og den massive træbordplade er medtaget efter mange års daglig brug med mærker i overfladen og mørke fugtskjolder ved vasken. Gummifugen ind mod væggen er også revnet, så det hele skal udskiftes - både vask, blandingsbatteri og gummifuge, og bordpladen skal slibes helt i bund og have en ny overfladebehandling med olie. Det lyder måske af meget, men er en overkommelig opgave.

Først og fremmest gælder det om at finde den rigtige vask. Den skal være mindst et nummer større end den eksisterende, og er der skjolder i bordpladen, er det smart, hvis vasken dækker dem, så køkkenet med ny vask, vandhane og nyslebet bord virker nyt.

Vejledning

01
Klargøring 3 Trin

1

Fjern den gamle vask og lågerne under vasken. Løsn alle skruer og beslag, der holder vasken fast. Luk for ventiler, og demonter rørene fra afløb og blandingsbatteri. Løsn nu vasken, og løft den op. Bank evt. på den for at løsne den.

2

Fjern gummifugen, hvis den skal skiftes. Skær den fri med en hobbykniv. Første snit over bordpladen. Andet snit langs væggen. Nu kan fugen fjernes. Skær evt. rester væk med kniven, og rens sprækken med en skruetrækker.

3

Rens også hulkelen. Træet skal være helt rent for at sikre vedhæftning. Vend et stemmejern som vist, og træk. Hvis der er rester af fugemasse på fliserne, fernes de nemmest med en vinduesskraber med en skarp klinge.

02
Mål op til vasken 5 Trin

Det er vigtigt, at du er grundig, når du måler op til den nye vask, så hullet ikke bliver for stort. Den letteste metode er at lægge vasken med bunden i vejret over det eksisterende hul og tegne op rundt om kanten. Bagefter måler du på vasken, hvor meget hullet i pladen skal være mindre end kanten, og streger den afstand op på bordpladen. Dermed får du to streger på pladen - det er den inderste, du skal save efter.

Hullet saver du ud med en stiksav. Det kan være nødvendigt med en ekstra lang klinge til saven, hvis du skal save igennem toppen af køkkenskabene også.

1

Læg den nye vask over hullet med bunden i vejret. Her skal vasken placeres, så den dækker over nogle skjolder i bordpladen. Streg op rundt om kanten.

2

Lav en ny streg, som du skal save hullet efter. Mål på vasken, hvor meget hullet i bordpladen skal være mindre end kanten, og streg op til hullet.

3

Sav hullet ud. Sæt en frisk klinge i stiksaven, og skær i stregen hele vejen rundt. Hvis du også skal save igennem toppen af skabene, skal du sætte en ekstra lang klinge i stiksaven.

4

Mærk op til vaskens beslag. Prøv først, om vasken passer i hullet. Måske skal der tages lidt mere af nogle steder. Når du er sikker på, at hullet passer, løfter du vasken og markerer med streger på bordet, hvor beslagene er placeret.

5

Stem træet væk, så der bliver plads til beslagene. De kan som regel kun “gabe” over plader på 40 mm, og her, hvor der er skåret igennem skabet, er det derfor nødvendigt, at spånpladen stemmes væk.

03
Slib bordpladen 5 Trin

Den 20 år gamle bordplade af massiv bøg skal have den store tur, da der er hak i den, og overfladen trænger til en ny behandling med bordpladeolie. Den er blevet vedligeholdt med rå linolie, men det er ikke velegnet til en køkkenbordsplade, fordi det ikke beskytter så godt, og overfladen er lettere klæbrig.

Problemet med linolie er, at det ikke kan slibes væk. Slibepapiret begynder at “pakke” med det samme. Så har du et bord med linolie, betaler det sig at skrabe linolien af, inden du begynder at slibe.

Husk at fjerne alt slibestøv, inden du begynder at oliere, og sørg for, at træet bliver mættet godt. Især kanterne ved udskæringen til vasken.

1

Den gamle linolie skal skrabes af. En bred tohåndsskraber er meget effektiv. Her med vendbar klinge med fire skær. Et andet effektivt værktøj er en siklinge, som holdes på skrå og trækkes hen mod en selv.

Det er svært at skrabe hulkelen. Du kan evt. bruge en spændskive.

2

Så skal bordpladen slibes. En båndsliber er god til grovslibning med korn 80. En rystepudser er fin til næste trin, og den kan komme helt ind i hjørner. Brug korn 100-120. Slib på langs ad årerne, og bevæg maskinen hele tiden.

3

Til slut skal det hele håndslibes med korn 150-200. Her er det en fordel med en stor slibeklods. Støvsug bagefter. Til slibning af hulkelen er det en fordel med en gummislibeklods. Vikl slibepapir om kanten, og tryk den mod hulningen.

4

Nu skal bordpladen mættes med olie. Hæld olie ud på pladen, og arbejd den ned i træet med en særlig skrubbe, evt. en grydesvamp. Gentag påføring af olie på endetræet, til træet er mættet. Endetræet suger ekstra godt.

Det er især vigtigt at mætte kanten på bordpladen ved udskæringen til vasken.

5

Lad pladen suge olien til sig en halv times tid. Fjern nu al overskydende olie med bomuldsklude, og poler til slut med helt tørre klude.

04
Ny gummifuge 2 Trin

Hvis gummifugen ind mod væggen er revnet, kan det skyldes tre ting: Bordpladen arbejder og trækker fugen i stykker, fugen er lavet forkert, eller der er brugt en forkert fugemasse. I langt de fleste tilfælde opstår problemet som en kombination af de tre ting.

Lad være med at lappe på den eksisterende fuge. Det kommer der ikke noget godt ud af. Fjern i stedet den gamle, ødelagte helt, og lav en ny, flot gummifuge.

Her er brugt en allround fugemasse, som kan give sig en smule og derfor tåler, at træet arbejder, uden at fugen trækker sig fri, og der kommer revner ved væggen, hvor der kan trænge fugt ned.

1

Dæk af med afdækningstape til den nye gummifuge. Fjern først alt støv og skidt i fugen med en støvsuger, så du sikrer god vedhæftning. Tryk tapen godt fast på bordpladen og væggens fliser.

2

Påfør rigeligt med fugemasse i sprækken. Når fugen er fyldt, skal den glattes. Den bedste måde at få en flot, buet overflade på er ved at bruge en finger. Den overskydende fugemasse havner på tapen, som fjernes, så snart du er færdig.

Hvis sprækken er stor, kan det være en fordel at lukke den i enden, så fugemassen holdes på plads.

05
Monter vasken 5 Trin

1

Læg vasken med bunden i vejret over hullet på et par lister. Monter bundventiler og afløbsrør på vasken.

Det sorte kabel på vasken her går til en “knap” på kanten, der åbner ventilen.

2

Monter en ekstra plade til blandingsbatteriet, så det ikke vrikker. Det vil det gøre, hvis det kun gøres fast i bordpladens kant. Skær derfor et stykke vandfast krydsfiner til med et hul, der passer, og monter det på vasken.

Den ekstra plade monteres med samme fugemasse, som bruges til bordpladens gummifuge.

3

Blandingsbatteriet monteres i hullet oven på den ekstra plade af krydsfiner og spændes fast.

4

Vasken skal slutte tæt til bordpladen. Her er den forsynet med en pakning af silikonegummi under kanten. Det er en ideel tætning mod en træplade, der arbejder.

5

Spænd vasken fast til bordpladen ved at stramme beslagene. Monter blandingsbatteriets flexslanger til kuglehanerne, og forbind afløbet til vandlåsen.

Materialer

 • Stålvask
 • Blandingsbatteri
 • Evt. sanitetskit
 • Fugemasse (fx Sikaflex 11 FC)
 • Bordpladeolie
 • Bordpladeolie

Specialværktøj

 • Evt. skrabejern
 • Evt. båndpudser

Tidsforbrug

1-2 dage

Pris

Fra 2000 til 10.000 kroner, afhænger af vaskens pris.

Sværhedsgrad

Det er ikke svært at skifte vasken selv. Vær omhyggelig, når du måler op til vasken, så du ikke saver forkert.

Tips & Tricks

Sådan bruger du sanitetskit

I dag er mange vaske produceret med en tætningsliste af silikonegummi, så vasken slutter tæt til bordpladen. Har din vask ikke denne tætningsliste, må du bruge sanitetskit. Det rulles på som en pølse og trykkes fast hele vejen rundt på vaskens kant. Når vasken spændes fast, presses der overskydende kit ud mellem vask og bord. Det skal du fjerne uden at ridse bordet.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Køkkenvask