Byg dit eget snedkerkøkken

Et smart skuffesystem gør det forbløffende enkelt at bygge dit eget skræddersyede snedkerkøkken, der sagtens kan konkurrere med eksklusive, dyre specialbyggede køkkenskabe.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 uger
Pris
23.000 kroner

Intro

Et skræddersyet snedkerkøkken er det ypperste for de fleste, der drømmer om et nyt køkken. Hvor mål og materialer bliver, præcis som du ønsker det. Hvor pladsen udnyttes optimalt. Hvor resultatet bliver et unikt og personligt køkken.

For de fleste er det alt for dyrt at udleve drømmen. Medmindre du bygger det selv. Det er slet ikke så besværligt, som det måske umiddelbart kan virke. Især ikke, hvis du bruger det geniale skuffesystem fra Häfele, som gør det ret enkelt for dig at bygge skufferne.

Genial genvej til skufferne
Hvor standardkøkkeners skuffer samles over en metalvæg med faste mål, samles skuffesiderne fra Häfele om et bagstykke og en bund, som du selv skærer til i præcis den bredde, der passer ind i dit skab. Siderne passer sammen med skinner, der monteres i køkkenskabene, og skufferne kan trækkes ud i fuld dybde, som du kender det fra de bedste køkkener. Du har altså alle fordelene fra de moderne køkkenskuffer, samtidig med at du bevarer alle fordelene fra de håndbyggede snedkerkøkkener.

Der er en del at holde styr på, da du selv står for det hele - opmåling, udregning, udsavning, samling osv. Og der er ingen udførlig brugsvejledning, du kan vende tilbage til, hvis der er noget, der driller. Men hvis du arbejder systematisk, går det nok. Fx er det en god idé at give skuffefronterne et nummer, så du ved, præcis hvor hver enkelt skuffe skal placeres. Det er især vigtigt, hvis du skærer skuffefronterne ud af en stavlimet bordplade, som vi har valgt at gøre her. Når skufferne er placeret samme sted, som da pladen var hel, får du en flot ensartet og harmonisk flade.

Du skal selv save alle delene ud og sørge for, at de samles rigtigt - uden manual. Men du får det, PRÆCIS som du vil ha’ det - i de materialer, du allerbedst kan li’! — Bo Karlsen

Vejledning

01
Sokkel 3 Trin

Køkkenet bygges på en solid sokkel, som på mange måder er langt enklere end moderne justerbare plastfødder.

Soklen skrues sammen af et for- og bagstykke i fuld højde via lidt lavere mellemstykker. Fordelen ved at give mellemstykkerne lidt luft til gulvet er, at du så ikke risikerer at få besvær med eventuelle buler. Her er soklen bygget af krydsfiner, men MDF- eller limtræsplade kan også bruges.

Soklen placeres på gulvet, så fronten får den ønskede afstand til skabenes forkant. Den justeres på plads med afstandsklodser og fastgøres til gulvet.

1

Soklen samles. For- og bagstykke (A) skrues fast via mellemstykkerne (B) med 5 x 60-mm-skruer.

2

Klods soklen op til vandret Klods soklen op til vandret med afstands - klodser for hver 60 cm, gerne tættere. Vær flittig med vaterpasset, for det er helt afgørende, at soklen ligger helt lige.

3

Soklen skrues fast Soklen skrues fast til gulvet med møbelvinkler med passende skruer - korte i front- og bagside, så de ikke går igennem, og længere skruer i gulvet.

02
Bund og sider 5 Trin

Skabets “krop” består i første omgang af skabenes bund og sider. Her vælger vi at dele bunden op i stykker, et til hver sektion - ligesom det er almindeligt i moderne elementkøkkener, hvor hver sektion har sin egen “krop”. Det har den fordel, at det er nemmere at skrue delene sammen bid for bid oven på soklen. Det gør det også lettere at placere skabssiderne helt præcist.

Inden du skærer pladerne til, tegnes alle snittene op, så du udnytter pladerne optimalt.

1

Skabssider og bunde skæres ud. Her bruges dyksav med skinne, der gør det meget nemt at skære præcise, lange snit. Alternativt kan rundsav og et lige bræt bruges.

2

Første skabsside (D) og bund (E) skrues sammen gennem skabssiden, så den kan stå som gavlen i venstre side. Bor for, inden du skruer, så du ikke risikerer, at træet flækker. Her bruges tre 4,5 x 60-mm-skruer.

3

Den samlede side (D og E) skrues fast til soklen (A). Den placeres med en afstand til væggen på 1 cm, og bunden (E) fastgøres til soklen med 4,5 x 60-mm-skruer.

4

En ny bund (E) skrues fast, når du har skruet den næste side (D) fast til den allerede fastgjorte bund (E). Pres den nye bund hårdt ind mod siden, inden den fastgøres.

5

Den sidste skabsside og bund samles, inden den skrues fast til soklen gennem bunden. Du kan nemlig ikke komme til at skrue siden på udefra.

03
Bordplade 8 Trin

Bordpladen skal skæres til i længden, forsynes med bagkantlister og have skåret hul til vask og kogetop, inden den gøres fast oven på skabene.

Bagkantlisterne laver vi selv af en strimmel af bordpladen, som vi fræser med en kvart hulkel, så den får en runding. Listerne skrues og limes fast til bagkant og begge sider.

Her skal kogetop og vask nedsænkes i pladen, så der fræses en kant, som de kan ligge på, så overkanten på vask og kogeplade flugter med bordpladen.

1

Bagkantlisterne (G og H) fastgøres til bordpladen med lim og skruer, 4,5 x 40 mm, når de er skåret til med 45-graderssnit i enderne, så du får flotte hjørnesamlinger. Husk at bore for, så listerne ikke flækker.

2

Mål op til vasken på bordpladen (F). Vasken placeres, så den dybe del af vasken passer ned i fjerde sektion fra venstre, og 6 cm fra forkanten af bordpladen. Streg op hele vejen rundt om vasken.

3

Sæt en ny streg 1 cm inden for første opstregning. Det er her, hullet til vasken skal saves. Hullet skæres til med dyksav på de lange snit og med stiksav i hjørnerne, så resultatet bliver så præcist som muligt.

4

Der fræses en fals hele vejen rundt i kanten, så vasken kan sænkes ned i højde med bordpladens overflade. Du kan evt. undlade falsen og lade vasken hæve sig en smule over bordet. Lav også hul til kogetoppen.

5

Bordpladen (F) lægges på plads. Den skrues fast til skabssiderne (D) med møbelvinkler. Det er smart at fastgøre de inderste på alle sider, før pladen lægges op, så du bedre kan komme til.

6

Skru bordpladen (F) fast med 4 x 25mm-skruer gennem møbelvinklerne, to på hver side (D) ved for- og bagkanten. Det er smart at tillade pladen lidt bevægelse ved kun at låse den enten ved for- eller bagkant.

7

Her bores hul til blandingsbatteriet i vasken ved hjælp af et specialbor, som ofte kan bestilles sammen med vasken.

8

Afløb og blandingsbatteri monteres på vasken. Det er ofte lettere at gøre vasken fast i bordpladen med undersiden opad, men det turde vi ikke her med kun én mand til at tumle med bordpladen.

04
Skuffer 7 Trin

Skuffefronterne til de fem skabssektioner skæres ud af to limtræsplader med en dyksav. Først saves to plader, der er 36 og 40 cm høje. I den første plade saves 3 mm dybe, gennemgående spor med en afstand på 12 cm. I den anden plade skæres et tilsvarende spor 16 cm fra overkanten. Sporene camouflerer, at skufferne har forskellig størrelse, og gør køkkenskabsfronten ensartet og harmonisk at se på.

Skuffernes bund- og bagstykker saves ud og samles med metalskinnerne til skuffefronterne. De samlede skuffer monteres til skinner fastgjort i skabene.

1

Skuffefronterne saves ud af pladen, hvor der først er savet 3 mm spor med 12 cm’s afstand. Bagefter skæres pladen op på tværs, så fronterne får den rette bredde, og til sidst saves de til i den ønskede højde.

2

Greb i fronterne fræses ud efter en skabelon med et 10-mm-notjern i 18 mm’s dybde. For bedre at kunne få fat kan du slibe en fordybning i oversiden af grebet. En nemmere løsning er at montere møbelknopper.

3

Bundplader (J) og bagstykker (K og L) skæres til i krydsfiner. Pladens dybde skal svare til skuffens metalside, hellere for kort end for lang. Bredden skal svare til skabets åbning minus 62 mm.

4

Bagstykket (K) skrues fast til metalskinnerne, der er monteret på bundpladen (J). Metalsiderne fastgøres på undersiden af bundpladen med små skruer, der også bruges til fastgørelse af bagstykket.

5

Skinnerne skrues fast i skabets sider (D). Også her bruges skruer, der er bestilt sammen med skinnerne. Forinden er der boret huller til skinnerne ved hjælp af en borelære fra Häfele.

6

Skufferne sættes på plads i skinnerne, og de to opmålingsværktøjer, som følger med skufferne, placeres for enden af metalskinnerne. Opmålingsværktøjet bruges til at placere et beslag, så fronten kan monteres.

7

Placér fronten foran skuffen, og mærk op på bagsiden, hvor samlebeslaget skal placeres. Det gør du ved at slå på fronten, når den sidder, som du ønsker.

Materialer

27 mm stavlimet plade i ask

  • 1 plade, 362 cm
  • 4 plader, 302 cm
  • 1 plade, 202 cm

Ud af disse skæres:

  • 1 sokkelfront (C), 9 x 362 cm (samles af to)
  • 7 skabssider (D) a 62 x 76 cm
  • 6 skabsbunde (E) a 62 x 57,3 cm
  • 1 bordplade (F), 361 cm
  • 1 bagkantliste (G), 5 x 366 cm (samles af to)
  • 2 bagkantlister (H) a 5 x 65 cm
  • 2 fronter (M1) a 59,7 x 39,7 cm
  • 1 front (M2), 59,7 x 35,7 cm
  • 7 fronter (M3) a 59,7 x 23,7 cm
  • 3 fronter (M4) a 59,7 x 15,7 cm
  • 4 fronter (M5) a 59,7 x 11,7 cm
  • 1 front (M6), 59,7 x 10,5 cm

15 mm krydsfiner, Østen Prima

  • Sokkel for- og bagstykke (A) a 8 x 360 cm (samles af to)
  • 7 mellemstykker (B) a 6 x 34 cm
  • 18 skuffebunde (J) a 51 x 54,8 cm
  • 8 skuffebagstykker (K) a 7 x 51 cm
  • 10 skuffebagstykker (L) a 12-16 x 51 cm

Beslag til skufferne

  • 8 sæt udtræksbeslag, 92/550 mm
  • 7 sæt udtræksbeslag, 92/550 mm med ræling
  • 3 sæt udtræksbeslag, 115/550 mm med ræling

Desuden

  • Køkkenvask, Intra Primus D100
  • Armatur, Adora med udtræk
  • Induktionskogetop, 80 cm
  • Indbygningsovn, 60 cm
  • Selvskærende rustfri skruer, 4 x 25, 4,5 x 40 og 5 x 60 mm
  • Specialskruer til skuffesystemet bestilles sammen med skinnerne
  • Snedkerlim
  • Silikonefugemasse
  • Mørk træolie til bordpladen
  • Farveløs olie til det øvrige træ

Specialværktøj

  • Dyksav med føringsskinne

Tidsforbrug

1-2 uger.

Pris

23.000 kr.

Sværhedsgrad

Du skal arbejde præcist for at opnå et professionelt resultat, men alle trin er enkle at gå til.

Tegning

Sådan er køkkenet bygget op

Sådan er køkkenet bygget op

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

TEKNIK: Montering af køkkenvask

Grundig opmåling er opskriften på succes

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

TIPS: Præcis opmåling med tre kontrolpunkter

Tips & Tricks

Pladernes overflader

For at træet bliver så modstandsdygtigt som muligt, får det en god overfladebehandling. Det er smart at gøre, inden pladerne skæres op, da det er lettere at gøre på store flader.

Slib fx pladerne med korn 60 eller 80 eller direkte med korn 120, afhængigt af overfladen.

Pladerne olieres med et tyndt lag, der masseres og slibes ned med en særlig svamp til formålet. Efter 20 min. tørres den overskydende olie væk.

Borelære

Det kan godt betale sig at investere i borelæren fra Häfele, så hullerne til skuffernes skinner kan bores med stor præcision. Der følger et sæt specielle dybdestop med til borene.

1

Bor først hullet nærmest forreste kant til skinnen på den nederste skuffe. Bor derefter hul til de andre skuffers skinner ved den forreste kant i samme side.

2

Til sidst bores de bagerste huller gennem den vandrette borelære.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Nyt køkken