Familiekøkken med 5 meter lang bordplade

Man kan ikke få for meget bordplads i et køkken. Så her bygger vi et langt køkken, hvor der er over fem meter køkkenbordplade. Det kræver præcision i opbygningen af elementerne, som skal stå snorlige. Og det kommer de til, hvis du følger denne gør det selv-vejledning.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
21.500 kroner
Familiekøkken med 5 m lang køkkenbordplade

En 5 meter lang køkkenbordplade kræver præcision. Vi viser, hvordan du får alle elementer i køkkenet snorlige.

Intro

Det er meget enkelt at lægge en mere end fem meter lang bordplade på underskabene i sit køkken. Ikke mindst, når man har besluttet sig for, at det skal være en 12 mm tynd moderne kunststofplade.

Sådan en bordplade overlader man nemlig til eksperterne, som placerer pladen i to dele på skabene og svejser dem sammen med en usynlig samling.

Men det lykkes altså kun for eksperterne, hvis du inden da har stillet skabene så hamrende præcist, at bordpladen har perfekt støtte overalt, fra det sekund den lander på skabene.

LÆS MERE: Her har vi samlet alle vores artikler om køkkenbordplader.

Præcision er altafgørende

Derfor er køkkenet her et rigtig godt lærestykke i, hvordan du opbygger underskabe i et elementkøkken. Der er ikke plads til fejl, hverken når du samler elementerne, stiller dem op, forbinder dem eller gør dem fast.

I gør det selv-vejledning viser vi, hvordan du:

  • samler elementer med rette vinkler
  • stiller skabene på en gennemgående bagkantliste
  • samler elementerne til én enhed
  • sætter skuffer og låger på plads
  • sætter sokkelfronter fast
  • vælger den rette bordplade.

God fornøjelse!

OBS! Denne gør det selv-vejledning er en del af et stort køkkentema. Her kan du hente det 18 sider lange tema.

Vejledning

01
Elementer med rette vinkler 7 Trin

Du sparer mange penge ved selv at samle elementerne i dit nye køkken, og de mange specielle skruer og beslag gør det enkelt og sikkert at samle delene til solide skabe.

Alligevel går det ofte galt, når folk selv samler deres køkken. Det sker, fordi man i jagten på at blive færdig meget ofte glemmer at tjekke, om elementernes faste dele, det, fagfolk kalder korpus, bliver fuldstændig vinkelrette.

Og det er helt afgørende for, at resten af arbejdet ender som forventet.

1

Dyvler og samleskruer placeres i præcis den rækkefølge, som angives i samlevej­ ledningen. Det kan stort set aldrig betale sig at improvisere med rækkefølgen, slet ikke med skabe, du ikke har samlet før.

2

Delene trykkes helt tæt sammen undervejs for at undgå, at der opstår skæv heder, fx på grund af savsmuld, der ligger i klemme mellem to flader. Beskyt overfladerne ved at arbejde på blødt underlag.

3

Bagpladen skydes ned i noterne, inden sidste side føjes til. Pladen går så stramt, at den retter skabet op i en ret vinkel. I skabe, hvor bagpladen stiftes fast, skal du typisk rette vinklen til, mens du stifter pladen fast.

4

Et særligt plastbeslag skrues fast i toppen af siderne ved forkanten på nogle af skabene, fordi afstanden mellem siderne her fikseres med en smal metalskinne. Det sikrer stabiliteten på lang sigt.

5

Metalskinnen gøres fast i beslaget med sine specielle skruer - og her skal du være meget omhyggelig med at trykke delene helt tæt sammen, så tingene låses fast i rette vinkler.

6

Den sidste side trykkes ned på plads. Dyvlerne holder ikke alene, men de sidder så stramt, at ingenting skrider ud af posi tion, mens du sætter skruer i.

7

Siderne skrues endeligt sammen med de tværgående dele. Dyvlerne sikrer positionen i det ene plan, og skruerne sikrer, at delene sidder helt tæt - uanset om du skruer ind gennem pladen eller samler med andre beslag.

02
Skabene stilles på en bagkantliste 5 Trin

Når de enkelte elementer er samlet, er næste skridt at stille dem op.

Også her er det helt afgørende for den lange bordplade, at resultatet bliver meget præcist. Vi vælger derfor at bruge håndværkernes genvej med en gennemgående liste under skabenes bagkant: Når først listen er skruet fast på væggen, så den danner en plan og vandret flade, så har vi garanti for, at skabenes bagkant vil komme til at stå vandret og helt på linje.

Skabenes forkant hviler på de sokkel-ben, som køkkenet leveres med.

1

Placér listen under skabenes bagkant i den planlagte højde. For at have styr på den lange liste klodser vi den op, så den ligger helt vandret, og streger for en sikkerheds skyld højden af på væggen.

2

Gør sokkelbenene fast i hullerne bag skabenes forkant. Ved skabets gavl skal benet blive inde under skabet. Mellem skabene skal de sættes, så de bærer begge skabe.

3

Drej sokkelbenets løse del på plads, til det omtrent passer med den højde, listen har over gulvet. Benet kan justeres til sidst, men det sparer en masse bøvl, hvis det har cirka den rette højde fra starten.

4

Løft skabet ned på plads på listen. Det er en rigtig god idé at være to om arbejdet, især ved disse brede skabe, så man ikke risikerer at skade sokkelbenene.

5

Ret skabene op til vandret med sokkel­ benene. I første omgang justerer vi højden ved den side, der bliver gavlen på det sam­ lede skab. Sokkelbenet drejes med fingrene, og du skal tage vaterpasset til hjælp.

03
Elementerne samles til én enhed 4 Trin

Nu har vi første skabselement på plads, og så er det ligetil at føje resten til, fordi vi har den fælles liste under bagkanten.

Men der kan stadig nemt opstå skævheder, og det betaler sig at arbejde lige så omhyggeligt og systematisk, når de næste elementer føjes til.

Det gælder om hele tiden at sikre sig, at en del er helt på plads, inden du går videre - og det er stort set altid en dårlig idé at gå tilbage og rette på noget af det tidligere arbejde.

Alt rettes præcist til efter et vater pas, og skabene skrues tæt sammen.

1

Spænd skabssiderne tæt sammen med tvinger, inden de skrues sammen. Skruer­ ne alene kan næppe trække siderne helt tæt sammen, men de skal nok holde, når først siderne er samlet.

2

Fortsæt med forkanterne. De skal også spændes tæt sammen og fikseres med skruer. Det bagerste hjørne forneden er ikke til at spænde sammen; her må du satse på, at skruerne alene samler siderne tæt.

3

Ret sokkelbenene til undervejs, hver gang et nyt element føjes til, og siderne er skruet tæt sammen.

4

Tjek, at alt er snorlige. Når hele striben af elementer er samlet, og alt er perfekt, skrues skabene fast i væggen foroven. Pas på, at du ikke trækker skabet skævt undervejs.

04
Skuffer og låger sættes på plads 8 Trin

Hele det lange samlede køkkenskab er bygget med skuffer. De er enkle at samle efter vejledningen, og det virkelig smarte er, at du hurtigt og nemt kan rette skuffefronterne til, så de flugter i det samlede møbel.

Det er en detalje, som mange glemmer - og den betyder rigtig meget for, hvor godt møblet tager sig ud.

Opvaskemaskinens front kan tilsvarende rettes til i højden, så den flugter med skufferne. Med den mulighed er en front på opvaskemaskinen en detalje, der virkelig fuldender køkkenet.

1

Skru skydebeslag fast til skuffens bund og bagstykke. I denne type skuffer er dette fremgangsmåden, når skuffen er samlet med dyvler og skruer først.

2

Sæt fronten fast med det lille beslag. Fronterne på de meget brede skuffer skrues fast til bunden med et beslag på midten, efter at fronten er hægtet på skuffens sider med fjederbelastede beslag.

3

Skru skuffebeslagene på skabet. Den erfarne køkkenbygger vil nok gøre det, inden elementerne samles, men hvis du er bange for at miste overblikket, kan du vente, til skabet er oppe at stå.

4

Sæt skufferne ind i skinnerne. Vær opmærksom på, at de glider helt på plads.

5

Skufferne kan rettes til gennem hullerne i siderne. Inden du går i gang med at rette fronter og låger ind, så dan dig et godt overblik over, hvordan du kan rette på så få fronter som muligt.

6

Mål op på bagsiden af opvaskemaskinens front til de beslag, lågen skal hænges på maskinens låge med. Du skal kende afstanden fra skuffer til bordpladen.

7

Skru beslagene på fronten. Beslagene på denne model sørger for, at fronten skydes op og ned i forhold til lågen, når denne åbnes og lukkes på maskinen.

8

Hægt fronten på lågen i beslagene. Ved hjælp af forskellige skruer kan du justere fronten helt på plads.

05
Sokkelfronter i lange baner 4 Trin

Sokkelfronterne er lige til at klikke på sokkelbenene - når du ellers har forberedt dig lidt.

For først skal delene skæres til, og du skal have samlebeslagene placeret, så de ikke sidder i vejen for hinanden i hjørnerne.

Og så skal vi ved det ekstra lange møbel have skruet et par sokkelfronter sammen i forlængelse af hinanden.

1

Markér placeringen af sokkelbenene på sokkelfronterne, efter at fronterne er skåret til i længden.

2

To sokkelstykker samles der, hvor skabet er længere end fronterne. Med et par korte listestykker, der bliver skruet ned i fronterne, er det ret simpelt.

3

Slå den faste del af sokkelholderen fast i den rille, fronten har på sin bagside, ud for hvert af sokkelbenene.

4

Når du hører det sidste klik fra sokkelfronten, der kommer på plads, er du færdig med dit nye køkken.

Materialer

Kvik Køkken (Mano, højglans):

  • 2 stk. 120 cm brede skuffeskabe
  • 2 stk. 100 cm brede skuffeskabe
  • 1 stk. 60 cm bredt lågeskab

Tidsforbrug

2-4 dage afhængigt af erfaring, værktøj og forhindringer - plus venten på bordpladefirmaets folk, som selv samler og monterer den lange bordplade.

Pris

Ca. 21.500 kr. for det knap 6 meter lange skab, vi bygger i artiklen. Derudover ca. 34.000 kr. for bordplade med indbygget vask.

Sværhedsgrad

Det er faktisk ikke så svært, hvis du blot læser samlevejledningen nøje og tager vores tips med dig. Men du SKAL gøre dig umage.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Video

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Nyt køkken