Materialer, der ikke skal vedligeholdes for at holde i lang tid, vinder frem. Ofte som erstatning for træ, der i årtier har været det foretrukne byggemateriale til rigtig mange ting. Men træ har en begrænset levetid, også selvom det er trykimprægneret og malet efter alle kunstens regler.
Der findes mange alternativer, hvis du er en af dem, der sagtens kan finde på andet at lave i din sommerferie end at male udendørs træværk. Ud over at materialerne stort set er vedligeholdelsesfri, har de også en lang levetid, så du ikke skal tænke på, at de skal udskiftes, når først du har bygget med dem.
LÆS OGSÅ: Fibercement: Brædder der ALDRIG rådner
Gør dit hus vedligeholdelsesfrit
I denne gør det selv-vejledning ser vi nærmere på de 10 nedenstående vedligeholdelsesfri materialer.
Klik på overskrifterne for at komme direkte til afsnittet i artiklen.
Læs mere om:
- hvad materialerne består af
- levetid
- pris
- anvendelsesmuligheder.
1. Fibercement
Fibercement fås både som plader og “brædder” og kan derfor bruges mange steder. Det er oplagt til husets udsatte steder, hvor der er størst påvirkning af vind og vejr, da materialet er meget stærkt trods det tynde og lette ydre. Det kan hverken rådne eller brænde og kræver ingen vedligeholdelse. Alger, mos og skidt kan dog godt sætte sig fast, men det fjernes hurtigt ved afvaskning.
Et helt hus med en facade af fibercement kan godt virke ret bastant og industrielt, men hvis du vælger det til mindre områder på et træhus eller et murstenshus, giver det en god kontrast. Det kunne fx være som beklædning til en tilbygning, gavl eller kvist.
Fibercement fås i flere farver og med forskellige typer af overflader, fx trælook. Det sælges bl.a. under navne som HardiePlank og Ivarplank.
BESTÅR AF
Cement, kalk, vand og fibre, som typisk er plast eller cellulosefibre. Fibrene gør pladerne stærke. De kan ikke revne, rådne eller brænde. I de ældre fibercementplader var fibrene sundhedsskadelig asbest, men de blev forbudt i 1987. Der er ingen sundhedsskadelige stoffer i fibercement i dag.
VELEGNET TIL
Facader, skure, garage, tilbygninger, kviste, gavle, højbede. Brædderne bruges typisk til vindskeder, sternbrædder og udhæng. Derudover findes der sålbænke og tagplader, der minder om naturskifer.
PRIS
Ca. 90 kr. for et bræt (8 x 180 mm, 360 cm langt). Til sammenligning koster et trykimprægneret bræt (25 x 125 mm, 360 cm langt) ca. 50 kr., men holder kun 10-15 år på husets udsatte steder.
LEVETID
Ca. 50 år.
SÅDAN ARBEJDER DU MED DET
Pladerne er hårde at skære i, så brug fx en diamantklinge. Støvet er meget fint; derfor bør du bruge støvmaske og gerne en sav med opsamlingsfunktion. Pladerne monteres typisk med udendørs skruer eller særlige clips.
Fibercementpladerne skæres til med fx en dyksav. Du skal bruge en klinge, der kan klare det hårde materiale, og regn med, at klingen er kaput, når du er færdig.
2. Naturskifer
Taget på dit hus er noget af det allermest udsatte og skal modstå både sne, regn, sol og blæst. Det er ikke ligetil at komme derop, og fladen er stor, hvilket gør det til en dyr post. Derfor giver det rigtig god mening at vælge et tagmateriale, der har en lang levetid og kræver så lidt vedligeholdelse som muligt, nemlig naturskifer. Det er langtfra et materiale, men det er blevet afløst af mere “lette” former for tag, fx tegl og eternit. Men med den lange holdbarhed, den minimale vedligeholdelse og det tidløse look er det klart umagen værd.
BESTÅR AF
Er en blågrå stenart dannet af leraflejringer. Den kan “kløves”, så den deler sig lige ned gennem lagene, helt ned til 3-5 mm tynde plader. Naturskifer kommer primært fra Spanien, som står for 75-80 pct. af verdensproduktionen. Der findes også asiatisk skifer, men den er ikke så stærk som den spanske, der tåler koldt klima.
VELEGNET TIL
Typisk tag, facader, belægninger eller sålbænke.
PRIS
Ca. 360.000 kr. for et nyt skifertag til et standard-enfamilieshus, mens et tilsvarende tag i fx røde teglsten typisk koster 300.000 kr. og har en levetid på ca. 50-70 år.
LEVETID
Ca. 70-90 år.
SÅDAN ARBEJDER DU MED DET
Det er typisk en opgave for professionelle, da der er særlige krav til undertaget. Det skal være ekstra stærkt, da taget er tungt, fordi stenene lægges med et stort overlap. Fastgørelsen sker med kobbersøm, da stenene ellers kan revne.
3. Beton
Stolper af beton tager ikke skade af fugtig jordkontakt, som træstolper gør. Derfor er det værd at overveje betonstolper, hvis du fx skal have et nyt hegn. Ud over at holdbarheden er betydeligt længere, kræver de heller ingen vedligeholdelse som træstolper, der jævnligt skal have maling/træbe-skyttelse for at have en så lang levetid som muligt.
BESTÅR AF
En blanding af grus, cement og sten, som blandes med vand - et stærkt materiale, der kan formstøbes til stolper. De tåler fugt og nedbrydes ikke af fugtig jordkontakt, som træstolper gør.
VELEGNET TIL
Stolper, men også belægninger med betonsten har en lang levetid, hvis de er lavet rigtigt på et solidt underlag.
PRIS
Ca. 420 kr. for en 10 x 12 cm H-stolpe på 250 cm i beton. Til sammenligning er prisen ca. 75 kr. for en 97 x 97 mm trykimprægneret stolpe på 240 cm med en levetid på ca. 10-15 år. Ca. 95 kr. for en 90 x 90 mm trykimprægneret stolpe på 240 cm mærket NTR-klasse A - en grundigere imprægnering med en levetid på ca. 20 år.
LEVETID
Ca. 40-50 år.
SÅDAN ARBEJDER DU MED DET
Betonstolper og -sten købes færdige. De kan evt. skæres til med en vinkelsliber.
4. Rustfrit stål
Rustfrit stål er solidt, har en lang holdbarhed og kræver ikke vedligeholdelse. Det er fx et oplagt valg som gelænder rundt om en terrasse eller trappe. Stolper til gelændere købes færdige, men det fås også som plader, der fx kan bruges til højbede eller kantsikring. Pladerne fås typisk i et par standardstørrelser, men kan også leveres på mål.
BESTÅR AF
Rustfrit stål er en fællesbetegnelse for stål, der indeholder mindst 11 pct. krom. Når jern legeres med mindst 11 pct. krom, vil kromet reagere med ilten i luften, så der dannes en beskyttende hinde på stålet. Det gør det modstandsdygtigt over for vind og vejr, så det ikke ruster.
VELEGNET TIL
Gelænder og rækværk.
PRIS
Ca. 2.450 kr. pr. kvm for 3 mm tyk plade i rustfrit stål.
Til sammenligning er prisen ca. 135 kr. pr. kvm, hvis der bruges 28 mm høvlede terrassebrædder, som sandsynligvis kun har en levetid på ca. 10-12 år som fx højbed.
LEVETID
Ca. 50-100 år for rustfrit stål.
SÅDAN ARBEJDER DU MED DET
Plader i rustfrit stål skæres til med en vinkelsliber eller en stiksav med metalklinge. Tynde plader kan skæres med en pladesaks.
5. Komposit
Brædder af komposit er efterhånden ret udbredte til både terrasse og hegn, men også andre bygningsdele kan erstattes med kompositdele, fx stolper og strøer. Og der er mange gode grunde til, at komposit vinder frem som erstatning for træ: Det er lettere, stærkere og mere modstandsdygtigt over for råd og svamp, så levetiden er lang. Det revner ikke under tørke, og du risikerer heller ikke at få splinter i fødderne, hvis du vælger det som terrasse. Og så kræver det stort set ingen vedligeholdelse. Det er dog en god idé at rengøre komposit jævnligt.
Kompositbrædder kan falme en smule med årene pga. solens uv-stråler, men det problem bliver mindre, i takt med at kompositprodukterne forbedres. De fås i flere farver og dimensioner som almindelige brædder.
Kompositbrædder er hule, så dækbrædder er vigtige for at få pæne afslutninger.
Brædderne her fastgøres med såkaldte T-klemmer, der griber ind i en not i siden og skrues fast med en rustfri skrue.
BESTÅR AF
Typisk 60 pct. træ, 30 pct. plastik og 10 pct. bindemiddel. Denne sammensætning gør, at kompositbrædder på overfladen ser ud som træ og føles som træ, når du fx går på dem, mens plastikken gør, at brædderne ikke rådner. Indvendigt har brædderne et hulrum, så de ikke er kompakte som traditionelle brædder.
VELEGNET TIL
Terrasser, hegn, strøer, stolper og højbede, men også fx afdækningslister vinduer fås i komposit.
PRIS
Ca. 300 kr. pr. kvm for en kompositterrasse. Prisen er ca. 140 kr. pr. kvm for en terrasse i trykimprægneret træ, men levetiden er sandsynligvis kun halvt så lang som for en kompositterrasse.
LEVETID
Ca. 20-25 år.
SÅDAN ARBEJDER DU MED DET
Vil du fx bygge en terrasse med brædder af komposit, findes der flere forskellige systemer til at samle brædderne, og de kan både lægges på strøer af træ og komposit. Kompositbrædder udvider sig og trækker sig sammen ligesom træbrædder, så de skal lægges med lidt afstand (6-8 mm), også i længderetningen.
6. Hærdet glas
Glas lyder umiddelbart skrøbeligt, men hærdet glas er stærkt, har en lang holdbarhed og er vedligeholdelsesfrit. Det er derfor et godt alternativ til almindeligt glas i fx et vindfang. Det kan også bruges til rækværk ved en terrasse i stedet for træ eller som tag i stedet for plastplader.
BESTÅR AF
Hærdet glas er varmebehandlet ved meget høje temperaturer, der gør det syv gange stærkere end almindeligt glas. Lamineres glasset, vil det, hvis det går i stykker, splintres i bittesmå stykker, der klæber til en folie. Så er det ikke farligt.
VELEGNET TIL
Drivhus, vindfang, rækværk, tag til fx carport.
PRIS
Ca. 1.000 kr. pr. kvm (for hærdet/lamineret glas). Til sammenligning er prisen ca. 30 kr. pr. kvm for PVC-plastplade uden uv-filter (til tag), som har en levetid på ca. 5 år. Ca. 120 kr. pr. kvm for plastplade med uv-filter (til tag), som har en levetid på ca. 10-15 år. Ca. 80 kr. pr. kvm for trykimprægnerede brædder (til rækværk), der har en levetid på ca. 10-15 år.
LEVETID
Ca. 20-30 år.
SÅDAN ARBEJDER DU MED DET
Du kan ikke skære i hærdet/lamine-ret glas. Det skal bestilles på mål.
7. Rockpanel plader
Rockpanel plader er et stenprodukt, der tåler vind og vejr utrolig godt, så levetiden er lang, og vedligeholdelsen minimal. Det gør pladerne yderst velegnede til husets mest udsatte steder. De findes i forskellige farver og med mønster, der fx minder om træ. Eneste vedligeholdelse er en vask, hvis de bliver beskidte.
BESTÅR AF
Stenfibre fra råstoffet basalt, som er en lettilgængelig vulkansk klippeart. Stenfibrene samles med det organiske bindemiddel bakelit. Det gør pladerne fleksible, så de kan bøjes. De er desuden brandhæmmende og isolerende, “arbejder” meget lidt under skiftende temperaturer, optager ikke fugt og kan ikke rådne.
VELEGNET TIL
Facader, men der findes også paneler til fx stern, vindskede, udhæng, kviste og gavle.
PRIS
Ca. 1.250 kr. for en plade, 6 mm tyk, der måler 120 x 250 cm. Pris for en tilsvarende fibercementplade er ca. 800 kr.
LEVETID
Ca. 60 år.
SÅDAN ARBEJDER DU MED DET
Trods stenmaterialet er pladerne lette, og du bruger blot standardværktøj, når du arbejder med dem, fx sav, rundsav, stiksav og skruemaskine. Pladerne kan fastgøres på forskellige måder: med skruer, bolte, nitter, ringsøm, clips og lim, alt efter om du vælger at fastgøre dem til et træskelet eller aluskinner.
Husk at bruge briller og støvmaske, når du skærer i pladerne, og brug gerne værktøj, hvor der kan kobles støvsuger på.
8. Træ

Superwood

ThermoWood

Accoya

Jatoba

Ipé

Cedertræ
Der findes “ægte” træ, der tåler det barske nordiske klima godt, fordi det enten er ekstra hårdt, indeholder naturlige stoffer, der gør det ekstra modstandsdygtigt, eller har fået en særlig behandling som Superwood, ThermoWood og Accoya.
Det er typisk fyr eller gran, som efter behandlingen er blevet ekstra modstandsdygtigt over for råd og svamp. Stærkest er Accoya-træ, som er yderst velegnet til ikke bare facader og terrasser, men også som stolper og til broer, hvor der er direkte vandkontakt. Selvom de behandlede trætyper er ekstra stærke, holder de dog længere, hvis du behandler dem med olie/træbeskyttelse som almindeligt træ.
Af naturligt modstandsdygtigt træ findes fx cedertræ. Det er dog ret blødt, så det egner sig kun på facader og ikke på vandrette flader som terrasser. Her er flere eksotiske hårdttræstyper derimod velegnede, fx jatoba og ipé, der både er stærke, formstabile og har en lang levetid. Hvis du vælger en mørk, eksotisk træsort, skal du være opmærksom på, at den kræver hårdttræsolie, hvis den skal beholde den mørke glød. Det forlænger også levetiden yderligere.
BESTÅR AF
Superwood er typisk førsteklasses gran, som gennemimprægneres vha. en særlig teknologi, så imprægneringen trænger ind i alle træceller - uden brug af vand. Al harpiksen trænges samtidig ud, så træet er tørt efter behandlingen.
ThermoWood er typisk fyr eller gran, der er varmebehandlet. Det gør træet formstabilt og hårdere, så det optager mindre fugt, og risikoen for råd og svamp mindskes.
Accoya er typisk lyst fyrretræ, som behandles med eddike, en såkaldt acetylering. Det gør træet meget hårdt, så det blokerer for fugt og ikke kan angribes af råd eller svamp.
Cedertræ er en lys træsort, der typisk stammer fra Nordamerika. Jatoba og ipé er mørke træsorter fra Sydamerika.
VELEGNET TIL
De behandlede og naturligt stærke træsorter bruges typisk i stedet for traditionelt trykimprægneret træ. Fx til terrasser, hegn, stolper og facader.
PRIS
Superwood: ca. 500 kr. pr. kvm.
ThermoWood: ca. 330 kr. pr. kvm.
Accoya: ca. 800 kr. pr. kvm.
Jatoba: ca. 480 kr. pr. kvm.
Ipé: ca. 770 kr. pr. kvm.
Cedertræ: ca. 600 kr. pr. kvm.
LEVETID
Ca. 30-40 år for Superwood (testresultater, da produktet endnu er så nyt). Ca. 30 år for ThermoWood. Ca. 50 år for Accoya (over jord, 25 år i jord eller vand). Ca. 30-40 år for jatoba og ipé. Ca. 15-20 år for cedertræ.
SÅDAN ARBEJDER DU MED DET
Superwood og ThermoWood kan behandles som almindeligt træ. Hårde træsorter som fx Accoya, jatoba og ipé kræver en savklinge til hårdt træ. Forboring er typisk nødvendigt i de hårde, eksotiske træsorter.
9. Plast
Et hegn af træ kræver en del vedligeholdelse, men vælger du et af plast, skal du ikke røre en finger - højst vaske det en gang imellem. Det hverken rådner, ruster eller revner, så levetiden er lang. Hegn fås i forskellige typer og farver med alle tilhørende dele i plast også - låger, stolper, stolpehatte, beslag osv.
BESTÅR AF
Typisk plasttypen PVC, der er uv-behandlet, så det bedre tåler solens stråler.
VELEGNET TIL
Hegn (inkl. alle tilhørende dele), delvist vinduer og døre. Flere profiler findes også i plastvarianter.
PRIS
Ca. 800 kr. pr. modul skagenshegn i PVC (80 x 180 cm), mens prisen er ca. 470 kr. pr. modul skagenshegn i fungicidbehandlet og hvidmalet træ (80 x 150 cm) med en levetid på ca. 10-15 år.
LEVETID
Ca. 20-30 år.
SÅDAN ARBEJDER DU MED DET
Plasthegn limes sammen med special-PVC-lim. Stolperne sættes i jord som træstolper.