Vådrumsgips
Ligesom almindelige gipsplader er vådrumsgips opbygget med en kerne af gips mellem to lag pap. Vådrumsgips er dog også glasfiberarmeret og imprægneret med silikone, som gør det i stand til at modstå fugt og bære vægten af evt. fliser. Vådrumsgips monteres i to lag med forskudte samlinger og med maks. 45 cm mellem stolperne. Langs kanterne må der højst være 20 cm mellem skruerne, mens afstanden andre steder må være op til 30 cm.
Pris: Ca. 40 kr. pr. m²
Anvendelse: Væg og loft
Tykkelse: 12,5-13 mm
Dimensioner: Typisk 90 x 240 cm
Vægt: Ca. 12 kg/m²
Fordele: Billig, nem at arbejde med, formstabil
Ulemper: Tungere end almindelig gipsplade
NEM AT ARBEJDE MED
Arbejdet med vådrumsgips er ikke så forskelligt fra at arbejde med almindelige gipsplader. Du kan fx bruge et almindeligt kopbor til at bore huller, og pladerne tilpasses nemmest ved at skære i pappet med en hobbykniv og derefter knække pladen over en kant.
Fibergips
Fibergips minder meget om gipsplader. Men i stedet for karton er det fiberarmering, som holder pladerne sammen. Afstanden mellem stol -perne må være op til 45 cm, og skrueafstanden op til 25 cm. Plader på 12,5 og 13 mm monteres i to lag med forskudte samlinger. Da fibergips er stærkere end fx vådrumsgips, har du også mulighed for at nøjes med et lag. Så skal pladerne dog have en tykkelse på 15 mm, og afstanden mel -lem stolperne skal reduceres til 30 cm. Fibergips findes i de samme store dimensioner som vådrumsgips. Men da vægten er højere, kan det være en fordel at vælge de mindre plader, som er nemmere at løfte og manøvrere på plads.
Pris: Ca. 60 kr. pr. m²
Anvendelse: Væg, loft og gulv
Tykkelse: 12,5, 13 eller 15 mm
Dimensioner: Typisk 90 x 120 cm eller 90 x 240 cm
Vægt: Ca. 15 kg/m2 (12,5 mm)
Fordele: Nem at skære til, formstabil, brandhæmmende
Ulemper: Tung
FREM MED SAVEN
Pladerne kan ikke knækkes, men kan i stedet saves med dyk-, stik- eller rundsav. Det støver meget, så det er en fordel at save pladerne udenfor eller montere en støvsuger på saven.
LIM PLADERNE SAMMEN
Har dine fibergipsplader spartelkanter som andre gipsplader, samles de på samme måde med armerings armeringsstrimler i spartelmassen. Har de i stedet rette kanter uden fals, limes pladerne sammen med en speciel lim, der holder pladerne fikseret i forhold til hinanden. Limede samlinger spartles uden brug af armeringsstrimler.
Kalciumsilikat
Pladerne kan være fremstillet af cement, siliciumoxid, kalk eller lignende og er normalt armeret med ca. 5 % fibre. Til forskel fra træ- og gipsplader er plader i stenmateri-ale uorganiske og kan tåle opfugtning. De er derfor meget velegnede til brug i vådrum. I vægkonstruktioner monteres der to lag med forskudte samlinger. Der må maks. være 45 cm mellem stolperne. Skrueafstanden langs kanterne må ikke overstige 20 cm, mens den andre steder må være op til 30 cm.
Pris: Ca. 140 kr. pr. m²
Anvendelse: Primært til vægge
Tykkelse: 12-13 mm
Dimensioner: Typisk 90 x 120 cm eller 90 x 240 cm
Vægt: Ca. 15 kg/m²
Fordele: Uorganisk materiale, skruefast, brandisolerende
Ulemper: Høj pris, tung
KNÆK PLADEN
Umiddelbart virker de stenbaserede plader meget hårde og svære at arbejde med. Men du kan faktisk godt skære gennem armeringen med en hobbykniv og knække kernen, på samme måde som man gør med en gipsplade. Pladerne kan også saves med en rundsav med diamantklinge, mens kortere, buede snit kan klares med stiksav.
Skumplast
Skumplastpladen er byggepladernes tusindkunstner. Den findes i mange forskellige tykkelser og kan både bruges til at beklæde vægge, isolere gulve og bygge inventar af. Kernen er af polystyren, som på begge sider er forsynet med en glasfiberarmeret mørtelbelægning.
Skumplastplader findes under flere forskellige navne som Litex, Lux og Wedi. MK-godkendelsen og krav om opbygning og anvendelse kan dog variere fra producent til producent. Det er derfor vigtigt at undersøge pladens specifikationer og godkendelser, inden du går i gang.
Til skeletvægge skal Wedi-plader mindst have en tykkelse på 20 mm. Skruerne til fastgørelse skal mindst være 20 mm længere end pladetykkelsen. Underlaget udgøres af et træskelet med 45 × 70-mm-stolper med en afstand på op til 60 cm.
Pris: Ca. 200 kr. pr. m2 (20 mm)
Anvendelse: Primært til vægge og gulve - pladen kan dog også bruges til at bygge inventar
Tykkelse: 4-100 mm
Dimensioner: Typisk 60 x 250 cm eller 900 x 240 cm
Vægt: >1 kg/m²
Fordele: Alsidig, lav vægt, nem at skære til, isolerende
Ulemper: Høj pris
HUSK SKIVEN
Pladerne af polystyren kan ikke holdes på plads af en almindelig skrue alene. Alle skruer skal derfor udstyres med en speciel skive, som ikke forsvinder ind i pladen.
Skiven sikrer, at skruen ikke forsvinder ind i pladen.
NEMME AT SKÆRE TIL
Pladerne er enormt nemme at skære til, og det klares uden problemer med en udtjent fukssvans. Sav gerne en eller to millimeter for meget af, så der er plads til lidt klæber på kanten.
Du kan bygge dit eget inventar
Skumplastpladen er enormt nem at bygge med, og de tykkere plader på op til 10 cm er velegnede til fritstående vægge og badeværelsesmøbler.
Møbler og fritstående vægge bygges op af skumplastplader, som limes sammen med speciallim. Mens limen tørrer, holdes de enkelte dele sammen med lange skruer.