Hvilke bjælkesko skal jeg vælge?

Bjælkeskoen bærer vandrette bjælker langt bedre end et par vinkelbeslag. Den skal passe til bjælkens dimension og findes i mange forskellige udgaver – både til synlig og skjult montering. Få overblikket over typerne her.

Bjælkesko: Sådan bruges bjælkesko

STYRKE: En bjælkesko med udvendige flige er den mest almindelige og sørger for en supersolid samling.

HVAD BRUGES BJÆLKESKO TIL?

BJÆLKESKO TIL TERRASSE
Bjælkesko er oplagte til din terrasse, når strøerne skal monteres til en ramme eller direkte på husets facade.

BJÆLKESKO TIL SKUR, DRIVHUS, ANNEKS M.M.
Til bundrammen i småbyggeri er bjælkesko ikke til at komme udenom, ligesom de er oplagte til et tag, hvor en bjælke lægges mellem to bjælkesko som tagrygning.

BJÆLKESKO TIL PERGOLA OG OVERDÆKNING
Skal man bygge en pergola op ad en fast side, kan man med fordel lægge forreste rem op i en bjælkesko, der monteres på den faste side.

HVORDAN BRUGES BJÆLKESKO?

Skal bjælkeskoen bruges til at fastgøre en strø på en rem, fx til en terrasse eller et gulv i et skur, er det vigtigt at placere beslaget, så overkanten af strøen kommer til at flugte med overkanten af remmen.

Først mærkes bjælkeskoens placering af på overkanten af remmen, og dernæst måles op, og den nøjagtige højde mærkes af på indersiden af remmen.

Bjælkeskoens flige gøres fast til remmen med beslagskruer – og forstærkes evt. med en bræddebolt fra ydersiden som her. Hernæst lægges strøen ned i bjælkeskoen og gøres fast i begge sider. Man kan vælge at sætte skruer i alle hullerne, men skal der ligge et tag eller et gulv ovenpå, er et par skruer nok til at holde strøen på plads i bjælkeskoen.

VARIANTER AF BJÆLKESKO

BJÆLKESKO MED UDVENDIGE FLIGE
Denne type bjælkesko er den mest almindelige og bruges typisk til at samle bjælker i samme plan.

BJÆLKESKO MED INDVENDIGE FLIGE
Bjælkesko med indvendige flige er mere diskrete end dem med de udvendige flige. Disse bjælkesko kan sidde tættere på hjørner og som her på en lodret søjle.

BJÆLKESKO MED RIBBER
Denne type bjælkesko er en forstærket udgave af bjælkesko med udvendige flige. Som selvbygger er det sjældent, at man har brug for den ekstra stivhed.

ENDETRÆSBESLAG
Denne type bjælkesko bruger man, hvis en bjælke skal sættes diskret på en anden bjælke eller stolpe. Skrå skruer øger beslagets greb i træværket.

ENDETRÆSBESLAG MED VANDRET FLIG
Dette er en variant af de skjulte samlinger. Fligen fræses ned i bjælken.

SKJULT BJÆLKEBÆRER
Skal beslaget være helt usynligt, kan dette beslag bruges. En slids skæres øverst i den bjælke, det skal bære. Øverste dorn sættes i, før bjælken lægges i beslaget.

BRÆTHOLDERE
En helt enkel variant af bjælkesko med en smal bund. Beslaget bruges typisk i konstruktioner, hvor brædderne lægges løst ned, fx kompostbeholdere.

Læs mere om: Beslag og vinkelbeslag

Bjælkeskoens dimensioner

Det er vigtigt at sikre, at bjælkeskoene passer stramt om det tømmer, som de skal holde fast. Det må ikke kunne rykke sig, og skruer eller søm må ikke kunne arbejde sig løs.

De mest almindelige typer, dvs. bjælkesko med udvendige og bjælkesko med indvendige flige, fås normalt i byggemarkedet i størrelser, der passer til det mest almindelige standardtømmer. Øvrige typer bjælkesko kan bestilles hjem.

Dimensioner: Bjælkesko med udvendige flige

Bjælkesko med udvendige flige fås bl.a. i følgende dimensioner:

  • 45 x 88 mm
  • 45 x 168 mm
  • 51 x 84 mm
  • 76 x 122 mm
Dimensioner: Bjælkesko med indvendige flige

Bjælkesko med indvendige flige fås bl.a. i følgende dimensioner:

  • 45 x 93 mm
  • 51 x 94 mm

VIGTIGT!

De fleste huller i bygningsbeslag måler 5 mm, og de passer til 5 mm beslagskruer og – lidt ulogisk måske – til 4 mm kamsøm. Både søm og skrue har faktisk en 4 mm “krop”, men skruen benævnes efter den korte, lidt tykkere hals. I tilfælde, hvor der er brug for ekstra styrke, kan man supplere med bræddebolte, der monteres bagfra.

Bjælkesko: Bygningsbeslag og bjælkesko

Sømmene til 5 mm huller hedder 4 mm kamsøm.

Bjælkesko: Bygningsbeslag og bjælkesko

Skruerne til 5 mm huller hedder 5 mm beslagskruer.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Beslag