Ved hjælp af tømrervinkelen streges der op til et lille stykke gipsplade, som kan dække hullet. Derefter skæres stykket ud med en fukssvans. Her skal vi bruge to lige store stykker, så når det første stykke gipsplade er skåret, benyttes det til at strege det næste op med.
Brug en fukssvans
Den ene plade holdes op foran midten af hullet, hvorefter omkredsen streges op. Til at save stykket ud benytter tømreren en gammel fukssvans. Her er det en fordel at holde den ene hånd på klingen, så saven bliver mere stabil. Når man først er kommet igennem de to lag gips, går resten af savearbejdet ubesværet.
Alternativ til fukssvansen
Som et alternativ til fukssvansen kan man bore et hul i det ene hjørne. I hullet er der lige plads til en nedstrygerklinge, som benyttes til at save langs opstregningen. Når der er skåret igennem begge plader, skal alle kanter affases.
Kanterne affases
Det gøres med en skarp hobbykniv. Affasningen sikrer, at der senere kan spartles mellem væg og lap, så overgangen bliver usynlig. Lapperne skal have noget at sidde i. Derfor holder tømreren et bræt op til hullet og streger op, så det bliver ca. 10 cm længere end hullet. Der skæres tre stykker ud i samme længde.
Brædderne lirkes ind mellem den inderste gipsplade og isoleringen. De skal placeres, så de både kan skrues fast i væggen og der er plads til at fastgøre lappen. Brættet skrues fast med almindelige gipsskruer.
Det samme gentager sig med brættet i bunden og i midten af hullet. Den første lap kan nu skrues i. Bemærk, at der er lavet en pil, der viser, hvilken vej pladen skal vende. Kanterne på den anden lap skal som kanterne i hullet affases, så der senere kan spartles.
LÆS OGSÅ: Sådan vælger du den rigtige gipsskrue!
Sidste plade
Den yderste plade skrues fast med gipsskruer til træ. Skruerne skal være minimum 41 mm, så de kan få ordentlig fast i brættet. Køres tommestokken hen over lappen, er det tydeligt, at den er i præcist samme niveau som væggen. Nu skal der blot spartles, og reparationen er fuldendt.