Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan vælger du den rigtige gipsskrue!

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Når man taler om gipsskruer, kan man groft sagt dele dem i to kategorier. Se hvilken gipsskrue du skal vælge til dit projekt.

Gipsskruer: Det er vigtigt, at du bruger den rigtige gipsskrue, når du arbejde med gips.

Det er vigtigt, at du bruger den rigtige gipsskrue, når du arbejde med gips.

© Peter Svendsen

Når man taler om gipsskruer, kan man groft sagt dele dem i to kategorier:

  • En gipsskrue som bruges, når du bygger en gipsvæg eller gipsloft. Disse skruer til gipsvæg kaldes også en gipspladeskrue, og den har til formål at holde gipspladerne fast på underlaget – ofte et skelet af træ eller stål.
  • En gipsskrue som bruges, når forskellige emner skal monteres i/på gipspladerne – fx ved ophængning af billeder eller lamper.

Gipsskruer – når du bygger med almindelige gipsplader

Når du bygger med almindelig gipskartonplader, skal gipsskruens hoved undersænkes i pladen, så du efterfølgende nemt kan spartle dig til en helt plan gipsvæg. Samtidig må gipsskruen ikke ødelægge pappet, som holder pladen sammen. Sker det, mister gipsskruen nemlig sit tag i pladen, så den ikke længere holdes fast mod underlaget.

LÆS OGSÅ: Sådan spartler du gipsplader

Gipspladeskruens opbygning:

  • Gipsskruens hoved - er ofte trompetformet, så det nemt kan undersænkes i pladen, uden at ødelægge pappet. Gipsskruens gevind - skal ikke holde i pladen men er i stedet tilpasset underlaget, som gipspladen skal skrues op på. Til stål er det behov for et fint gevind, mens skruer til træ skal have et grovere gevind. Gipsskruens længde - afgøres af, om den skal gennem en eller to gipsplader, samt om den skal gribe i træ eller stål. I stål skal gipsskruen blot gennem reglaren for at få godt fat. I træ skal skruen et stykke ned for at få et ordentligt greb.
Gipsskruer til stålskelet og til træskelet

A: Gipsskruer til stålskelet har et fint gevind. Det går helt ud på spidsen, så gipsskruen nemmere kan gennembryde de hårde stålreglar.

B: Gipsskruer til træskelet har et groft gevind. Det giver et godt og sikkert greb i de bløde reglar i træ.

Gipsskruen – når du bygger på specialgips

Specialgips som fx vådrumsgips er væsentligt hårdere end en almindelig gipsplade. Derfor skal du også bruge nogle andre gipsskruer. Gipsskruerne til den hårde gips har typisk et mindre hoved, som er lettere at undersænke i pladen. Derudover har gipsskruen ofte et modsatrettet gevind (fræseriller) lige under hovedet, som letter undersænkningen og sikrer, at gipspladen presses mod underlaget, så pladen ikke flækker, når gipsskruen skrues i. Med hensyn til gipsskruens længde gælder samme regler som for de almindelige gipsskruer.

Gipsskruer: Gipsskruerne til vådrumsgips har et helt specielt gevind for at kunne skære ned gennem den hårde plade, uden at den flækker.

Gipsskruerne til vådrumsgips har et helt specielt gevind for at kunne skære ned gennem den hårde plade, uden at den flækker. Under hovedet erstattes gevindet af fræseriller, som letter undersænkningen i den kompakte plade. Derudover er hovedet også smallere end hos gipsskruer til almindelige gipskartonplader.

Sådan monterer du gipsskruen i den rette dybde

Når du monterer gipskartonplader, er det meget vigtigt, at skruerne monteres i den helt rigtige dybde. Det gøres nemmest med en speciel gipsskruemaskine. En billigere løsning er en specialbit, som passer i en almindelig skruemaskiner.

Gipsskruer til ophængning

Hvor gipsskruer til montage af gipsplader skal gribe i skelettet bag pladen, skal gipsskruer til ophængning uden brug af plugs gribe i selve pladen. Det kræver et meget groft gevind. Bæreevnen er dog ret begrænset, da gipspladen kerne er relativt porøs. Skal du hænge tunge emner op på din gipsvæg anbefaler vi derfor brug af en gipsplug eller et gipsanker, som på den ene eller anden måde danner en stjerne på bagsiden af gipspladen.

Gipsskruer: Gipsskruer til ophængning uden brug af plugs har et meget groft gevind, som kan gribe i den porøse plade. Et eksempel er denne Wall Dog fra DeWalt. Skal du hænge tunge ting op, bør du dog vælge en speciel gipsplug eller et gipsanker.

Gipsskruer til ophængning uden brug af plugs har et meget groft gevind, som kan gribe i den porøse plade. Et eksempel er denne Wall Dog fra DeWalt. Skal du hænge tunge ting op, bør du dog vælge en speciel gipsplug eller et gipsanker.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Sådan vælger du den rigtige gipsskrue!
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage