Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bliv ekspert i gipsplader på 5 minutter

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Gipsplader findes i et utal af varianter og kan bruges til mange forskellige formål. Her giver dig et overblik over de forskellige typer gipsplader og hvordan du arbejder med dem.

Gipsplader: Hvad bruges gipsplader til?

Gipsplader er ikke bare gipsplader. De findes i et hav af varianter og kan bruges til både væg, loft og gulv.

Kvikguide til gipsplader

Idéen med at lade to lag kraftigt pap omslutte en kerne af hårdt sammenpresset gips dukkede op i USA i år 1894. Først i 1940’erne blev pladerne dog almindelige i byggeriet. Da gipspladerne er både lydisolerende og brandhæmmende, er de ideelle til skillevægge, lofter og gulve.

Når der skal rejses en skillevæg i en fart, er gipsplader geniale. De er lette at skære til, lette at montere og findes i mange udgaver. Her gennemgår vi de forskellige varianter af gipsplader og deres anvendelsesområder. Vi gennemgår det nødvendige tilbehør og viser dig, hvordan du arbejder med gipspladerne og skærer dem.

Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

HVAD BRUGES GIPSPLADER TIL?

Gipsplader: Gipsplader til vægge

GIPSPLADER TIL VÆGGE
Gipsvæggen bygges af et skelet, som pladerne skrues på. Mellem pladerne lægges et lag isolering. Skelettet bygges enten af trælægter eller metalskinner.

Gipsplader: Gipsplader til lofter

GIPSPLADER TIL LOFTER
Pladerne kan skrues direkte på et eksisterende træloft. Eller de kan skrues på lægter af træ eller metal. Det giver mulighed for at sænke loftet.

Gipsplader: Gipsplader til gulve

GIPSPLADER TIL GULVE
Skal der lægges klinker, etableres gulvvarme eller lydisoleres ned mod underboen, lægges et lag gulvgips (fibergips) før den egentlige belægning.

Hvordan skrues gipsplader fast?

Når gipsplader skrues fast, skal man være forsigtig, så skruehovedet ikke går igennem paplaget. Skrues skruerne for dybt i, sidder gipspladerne ikke ordentligt fast.

Derfor skal der bruges særlige gipsskruer, hvor undersiden af hovedet er buet, så det ikke ødelægger paplaget.

Skal der monteres to lag gipsplader, bruges en kort skrue til det inderste lag, og en længere til det yderste. Den lange skrue skal være lang nok til at gå igennem begge lag gips og helt ind i skelettet bagved.


Skruerne må ikke rage ud over paplaget, for så kan de ikke spartles væk. De må heller ikke skrues for dybt i. Derfor kan du med fordel bruge en særlig skruebit med dybdestop. Den slipper grebet om skruen lige præcis i den rigtige dybde.

Redaktionen anbefaler: Sådan får du nyt gipsloft - lynhurtigt!

VARIANTER AF GIPSPLADER

Varianter af gipsplader: Standard gipsplader

STANDARD GIPSPLADER
To lag kraftig karton limet fast på hver side af et lag hårdt sammenpresset gips. Flere tykkelser; den mest almindelige på ca. 13 mm vejer ca. 13 kg/m². Findes også i en letvægtsudgave på ca. 7 kg/m².

Varianter af gipsplader: Gipsplader med spartelkanter

GIPSPLADER MED SPARTELKANTER
Pladesamlingerne skal spartles væk, og det gøres lettest, hvis man vælger plader med forsænkede kanter (spartelkanter). Disse kanter giver plads til en armeringsstrimmel og et lag spartelmasse.

Varianter af gipsplader: Lyddæmpende gipsplader

LYDDÆMPENDE GIPSPLADER
De fleste har set de hullede loftsplader, som effektivt fjerner rumklang og dæmper støjniveauet i et lokale. Pladerne fås i mange udformninger; nogle har endda så små huller, at de knap er synlige.

Varianter af gipsplader: Fibergipsplader

FIBERGIPSPLADER
Består ikke af gips med to lag pap udenpå, men derimod af 80 % gips iblandet 20 % papirfibre. Det giver ene meget stærk gipsplade, som er lige så stærk som to almindelige plader.

Varianter af gipsplader: Formbare gipsplader

FORMBARE GIPSPLADER
Nogle gipsplader er specielt velegnede til at lave runde former med. De kan bøjes temmelig meget, når de er gjort fugtige. Det kræver dog noget øvelse at opnå et perfekt resultat.

Varianter af gipsplader: Gipsplader til vådrum

GIPSPLADER TIL VÅDRUM
Gipsplader til vådrum er opbygget som almindelige gipsplader. Blot er de glasfiberarmerede, og pappet er imprægneret med silikone, så det kan modstå fugt og bære vægten af evt. fliser.

Vigtigt om gipsplader i vådrum!

Almindelige gipsplader må ikke anvendes i vådrum. Pappet er organisk og kan opsuge fugt, hvis vådrumssikringen gennembrydes. Sker det, er der risiko for dannelse af sundhedsfarlig skimmelsvamp.

TILBEHØR TIL GIPSPLADER

Tilbehør til gipsplader: Pladehejs

PLADEHEJS
Skal der monteres store gipsplader i loftet, er en gipspladehejs nærmest uundværlig. Når pladen ligger på hejsen, køres den op under loftet, og man har begge hænder fri til skruen og skruemaskinen. Kan lejes.

Tilbehør til gipsplader: Hjørneforstærkning

HJØRNEFORSTÆRKNING
Gipsplader har mange gode egenskaber, men de er ikke specielt stærke; navnlig hjørnerne er skrøbelige. Derfor monterer man en beskyttelsesskinne af plast eller metal, som dækkes af spartelmasse.

Tilbehør til gipsplader: Hjørnehammer

HJØRNEHAMMER
Hjørneforstærkning af plast limes fast, mens metalskinnerne kan skrues fast. Det bedste er dog at bruge

en særlig hjørnehammer, der med et slag fæstner skinnen til gipshjørnet. Kan lejes i byggemarkeder.

Sådan arbejder du med gipsplader

Der er mange gode ting at sige om gipsplader, men en af de bedste er, at de er så lette at skære i. Glem alt om at save – medmindre du skal lave buede snit eller huller – for det sviner temmelig meget. Det er meget hurtigere at bruge en helt almindelig hobbykniv med et kraftigt blad. Er du uerfaren, kan du med fordel øve dig på et par stumper gips, inden du kaster dig over en hel plade.

Gipsplader: Skær i gipsplader

NEMT: Gipspladen er på mange måder nemmere at arbejde med end andre byggeplader. Det meste af tilpasningen klares med håndværktøj.

SÅDAN SKÆRES GIPSPLADERNE TIL

Sådan skæres gipsplader til: En føringsskinne er en rigtig god lineal til lange snit, og gummibagsiden gør, at den ikke skrider for dig.

1. En føringsskinne er en rigtig god lineal til lange snit, og gummibagsiden gør, at den ikke skrider for dig. En gipsvinkel er et glimrende alternativ, og en helt almindelig tømmervinkel kan også bruges.

Sådan skæres gipsplader til: I køkken og bryggers er der brug for vandtætte fuger mellem bordplade og væg.

2. I køkken og bryggers er der brug for vandtætte fuger mellem bordplade og væg. Og det er også en god idé at forsegle savsnittet til vasken med silikone.

Sådan skæres gipsplader til: Bræk pladen hen over kanten af dit underlag, så vil gipspladen knække lige der, hvor du har skåret.

3. Bræk pladen hen over kanten af dit underlag, så vil gipspladen knække lige der, hvor du har skåret.

Sådan skæres gipsplader til: Skær derefter den anden kartonside igennem med hobbykniven.

4. Skær derefter den anden kartonside igennem med hobbykniven. Du kan sagtens skære fra den samme side, så slipper du også for at vende pladen om.

Sådan skæres gipsplader til: Til sidst rettes kanten af med kniven eller med en særlig gipshøvl, så brudfladen bliver helt jævn.

5. Til sidst rettes kanten af med kniven eller med en særlig gipshøvl, så brudfladen bliver helt jævn.

TIPS: BRUG FULD LÆNGDE

Både til nye vægge og beklædning oven på en eksisterende væg skal du købe gipsplader, der kan nå fra gulv til loft. Så slipper du nemlig for en masse skærearbejde og for at samle de korte kanter, hvor gipspladerne ikke har en spartelfals.

Du får et meget pænere slutresultat, fordi det er svært at få kortkantsamlinger helt usynlige. Kan du ikke undgå samlinger på de korte kanter, så kan du med fordel bruge loftsplader, der er forsynet med fals på alle kanter. De giver et fint resultat.

FIBERGIPS: SÅDAN SKÆRER DU PLADERNE

Superstærke fibergipsplader er oplagte, hvis du skal hænge noget tungt på væggen. Og du kan endda nøjes med kun ét lag. Til gengæld kræver det lidt flere kræfter, når pladerne skal skæres.

Gipsplader: Pladen skæres først næsten helt igennem med en rundsav. Lad den sidste halve centimeter være, den knækker du over til sidst. Arbejdet støver meget, så husk at tilslutte en støvsuger til saven – eller gå udenfor.

Pladen skæres først næsten helt igennem med en rundsav. Lad den sidste halve centimeter være, den knækker du over til sidst. Arbejdet støver meget, så husk at tilslutte en støvsuger til saven – eller gå udenfor.

VÆRKTØJ TIL SKÆRING AF GIPSPLADER

1. HOBBYKNIV
En skarp hobbykniv i kraftig kvalitet og med et stift blad er uundværlig. Skift blad ofte, for gips slider på skæret, og en sløv kniv flænser i stedet for at skære.

2. GIPSVINKEL/TØMMERVINKEL
Den specielle gipsvinkel gør arbejdet lettere, hurtigere og mere præcist, når du mærker op og skærer gipsplader. Du kan sagtens bruge en almindelig tømmervinkel, men specialvinklen (typisk 125 cm lang) er både tommestok, tømmervinkel og anslagsvinkel på en og samme tid og derfor lynhurtig. Generelt velegnet til alle mulige byggeplader.

3. STIKSAV/FUKSSVANS/KOPBOR
Lige snit helt fra kant til kant i gipsplader klarer du fint ved at skære kartonlaget med hobbykniven og knække gipskernen, men til buede og bølgede snit kan du bruge en stiksav med en almindelig klinge til træ. Små justeringer klares nemt med en fukssvans eller en multicutter, mens et kopbor er oplagt til huller, fx til eludtag.

4. GIPSHØVL
Gipshøvlen er et godt supplement til hobbykniven. Den er let at styre og effektiv, når du skal finjustere og glatte knækkede pladekanter.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage