Gipsplader: Hvad bruges gipsplader til?

Gipsplader er ikke bare gipsplader. De findes i et hav af varianter og kan bruges til både væg, loft og gulv.

Kvikguide til gipsplader

Idéen med at lade to lag kraftigt pap omslutte en kerne af hårdt sammenpresset gips dukkede op i USA i år 1894. Først i 1940’erne blev pladerne dog almindelige i byggeriet. Da gipspladerne er både lydisolerende og brandhæmmende, er de ideelle til skillevægge, lofter og gulve.

Når der skal rejses en skillevæg i en fart, er gipsplader geniale. De er lette at skære til, lette at montere og findes i mange udgaver. Her gennemgår vi de forskellige varianter af gipsplader og deres anvendelsesområder. Vi gennemgår det nødvendige tilbehør og viser dig, hvordan du arbejder med gipspladerne og skærer dem.

Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

Hvordan skrues gipsplader fast?

Når gipsplader skrues fast, skal man være forsigtig, så skruehovedet ikke går igennem paplaget. Skrues skruerne for dybt i, sidder gipspladerne ikke ordentligt fast.

Derfor skal der bruges særlige gipsskruer, hvor undersiden af hovedet er buet, så det ikke ødelægger paplaget.

Skal der monteres to lag gipsplader, bruges en kort skrue til det inderste lag, og en længere til det yderste. Den lange skrue skal være lang nok til at gå igennem begge lag gips og helt ind i skelettet bagved.

Skruerne må ikke rage ud over paplaget, for så kan de ikke spartles væk. De må heller ikke skrues for dybt i. Derfor kan du med fordel bruge en særlig skruebit med dybdestop. Den slipper grebet om skruen lige præcis i den rigtige dybde.

Redaktionen anbefaler: Sådan får du nyt gipsloft - lynhurtigt!

Vigtigt om gipsplader i vådrum!

Almindelige gipsplader må ikke anvendes i vådrum. Pappet er organisk og kan opsuge fugt, hvis vådrumssikringen gennembrydes. Sker det, er der risiko for dannelse af sundhedsfarlig skimmelsvamp.

Sådan arbejder du med gipsplader

Der er mange gode ting at sige om gipsplader, men en af de bedste er, at de er så lette at skære i. Glem alt om at save – medmindre du skal lave buede snit eller huller – for det sviner temmelig meget. Det er meget hurtigere at bruge en helt almindelig hobbykniv med et kraftigt blad. Er du uerfaren, kan du med fordel øve dig på et par stumper gips, inden du kaster dig over en hel plade.

Gipsplader: Skær i gipsplader

NEMT: Gipspladen er på mange måder nemmere at arbejde med end andre byggeplader. Det meste af tilpasningen klares med håndværktøj.

TIPS: BRUG FULD LÆNGDE

Både til nye vægge og beklædning oven på en eksisterende væg skal du købe gipsplader, der kan nå fra gulv til loft. Så slipper du nemlig for en masse skærearbejde og for at samle de korte kanter, hvor gipspladerne ikke har en spartelfals.

Du får et meget pænere slutresultat, fordi det er svært at få kortkantsamlinger helt usynlige. Kan du ikke undgå samlinger på de korte kanter, så kan du med fordel bruge loftsplader, der er forsynet med fals på alle kanter. De giver et fint resultat.

FIBERGIPS: SÅDAN SKÆRER DU PLADERNE

Superstærke fibergipsplader er oplagte, hvis du skal hænge noget tungt på væggen. Og du kan endda nøjes med kun ét lag. Til gengæld kræver det lidt flere kræfter, når pladerne skal skæres.

Gipsplader: Pladen skæres først næsten helt igennem med en rundsav. Lad den sidste halve centimeter være, den knækker du over til sidst. Arbejdet støver meget, så husk at tilslutte en støvsuger til saven – eller gå udenfor.

Pladen skæres først næsten helt igennem med en rundsav. Lad den sidste halve centimeter være, den knækker du over til sidst. Arbejdet støver meget, så husk at tilslutte en støvsuger til saven – eller gå udenfor.

VÆRKTØJ TIL SKÆRING AF GIPSPLADER

1. HOBBYKNIV
En skarp hobbykniv i kraftig kvalitet og med et stift blad er uundværlig. Skift blad ofte, for gips slider på skæret, og en sløv kniv flænser i stedet for at skære.

2. GIPSVINKEL/TØMMERVINKEL
Den specielle gipsvinkel gør arbejdet lettere, hurtigere og mere præcist, når du mærker op og skærer gipsplader. Du kan sagtens bruge en almindelig tømmervinkel, men specialvinklen (typisk 125 cm lang) er både tommestok, tømmervinkel og anslagsvinkel på en og samme tid og derfor lynhurtig. Generelt velegnet til alle mulige byggeplader.

3. STIKSAV/FUKSSVANS/KOPBOR
Lige snit helt fra kant til kant i gipsplader klarer du fint ved at skære kartonlaget med hobbykniven og knække gipskernen, men til buede og bølgede snit kan du bruge en stiksav med en almindelig klinge til træ. Små justeringer klares nemt med en fukssvans eller en multicutter, mens et kopbor er oplagt til huller, fx til eludtag.

4. GIPSHØVL
Gipshøvlen er et godt supplement til hobbykniven. Den er let at styre og effektiv, når du skal finjustere og glatte knækkede pladekanter.