SUPERSTÆRKT: Laminatpladens hårde overflade fremstilles af lim og mange lag papir eller pap, der presses sammen under ekstremt højt tryk og varme.

SUPERSTÆRKT: Laminatpladens hårde overflade fremstilles af lim og mange lag papir eller pap, der presses sammen under ekstremt højt tryk og varme.

HVORDAN ARBEJDER DU MED LAMINAT?

Arbejdet med laminatplader er langt hen ad vejen det samme, som når du arbejder med andre plader af træ. Men du kommer dog ikke langt med en fukssvans.

Den hårde overflade har brug for en elektrisk sav, der med sine hurtige bevægelser og en fintandet klinge kan æde sig igennem materialet. Regn i øvrigt med at slide flere klinger op, hvis du skal tilpasse mange plader.

Modsat de fleste andre træplader er du nødt til at save nedefra. Et flosset snit i det yderste hårde slidlag er nemlig umuligt at undgå. Er du nødt til at arbejde fra oversiden, fx hvis du skal fræse ud til en vinkelsamling af to bordplader, kan du sætte tape på pladen. Det hindrer, at laminaten splintrer under fræsningen.

VIGTIGT OM LAMINAT!

Gulve af laminat giver en del trinlyd og rumklang. Det stiller krav til underlaget. Der findes forskellige slags skumplast og foam til formålet. Og der findes brædder med et ekstra lag støjdæmpende materiale på bagsiden.

SÆRLIGT VED LAMINAT

Uanset om kernen er af hård træfiberplade (hdf) eller lidt billigere spånplade, skal synlige savsnit forsegles – både af hensyn til udseendet og for at undgå, at fugt kan trænge ind. Du kan enten lakere eller lime en laminatstrimmel på.

DIMENSIONER PÅ LAMINAT

Laminatplader til bordplader, hylder, vinduesplader osv. fås som standard i tykkelser fra 15-30 mm. Længde og bredde varierer afhængig af fabrikat, men her er en nogle af de mest typiske:

? 30 x 120 cm ? 30 x 250 cm ? 60 x 260 cm ? 61 x 365 cm ? 63 x 186 cm ? 63,5 x 410 cm

Gulvbrædder/fliser af laminat fås i tykkelser fra 6 -15 mm. Længde og bredde varierer. Men Pergo, som er en af de største forhandlere herhjemme, kører med 4 standardstørrelser:

? 19 x 120 cm ? 19 x 138 cm ? 20,5 x 205 cm ? 40,8 x 122,4 cm

MANGE MULIGHEDER MED FARVER OG MØNSTRE

Laminatens kunstige overflade giver producenterne stort set frit valg med hensyn til farver og mønstre. Du kan således få overflader, der ligner alt fra træ og fliser til skifer og kork.

Tidligere har laminat været lidt dårligt selskab på grund af den kunstige overflade. Men det forsøger producenterne også at råde bod på med overfladestrukturer, som får især gulvbrædderne til at virke mere ægte.