1. Flækket rundstok
Problem:
Det kan være svært at lime en flækket trappetremme eller et flækket bordben, da de to dele ofte vil glide fra hinanden.
2. Lad tapen holde
Problem: Det kan være svært at holde et konstant tryk på en 90-graders hjørnesamling af to pladestykker til fx en kasse, en skuffe eller en æske uden synlige skruer eller stifter.
Løsning: Pladestykkerne lægges tæt sammen og fikseres med kraftig tape på bagsiden, hvorefter de vendes om. Smigfladerne forsynes med lim, og emnerne “klappes sammen” og holdes fast i en vinkel på 90 grader med tape.
4. Hold styr på 8-kanten
Problem:
At lime seks- eller ottekantede rammer er ikke så ligetil. Det er nemlig svært at opretholde et stabilt tryk på alle flader, mens limen størkner.
Løsning:
Lav en lille hjørneklods af tape og to træklodser for hvert hjørne på rammen. Spænd dernæst forsigtigt det hele sammen med en bagagestrop med skralde.
5. Læg tryk på gulvet
6. Læg tryk på midten
Problem:
Presset skal lægges inde på midten af et pladestykke, hvor almindelige skruetvinger ikke kan nå ind.
Løsning:
Brug vægtstangsprincippet. Fiksér et stykke liste oven på en klods i pladestykkets ene side, og placér en løs klods oven på limstedet. Spænd til sidst efter med en tvinge i pladestykkets modsatte side.
7. Spænd hjørnesamlingen
Problem:
Det kan være svært at lime firkantede rammer med 45-graders smig og 90-graders hjørnesamlinger uden brug af stifter eller skruer.
Løsning:
Fremstil små spændeklodser - én med et 90-graders snit og én, der modsvarer indsnittet. Når spændeklodserne er placeret korrekt, spændes der efter med tvinger.
8. En ekstra hånd
Problem:
Ved fremstilling af eksempelvis en kasse, hvor to pladestykker skal mødes i en 90-graders samling, er det vanskeligt at holde på emnerne, mens der skrues. Det betyder, at emnerne skrider i den våde lim - en tredje hånd ville være rar!
Løsning:
Et lille pladestykke saves som en retvinklet trekant og forsynes med to huller. Med et par små tvinger fikserer den lille hjælpetrekant de to pladestykker i hjørnesamlingen, så du kan skrue pladerne sammen i ro og mag.
9. Snorlige stolpe
Problem:
Når flere lægter skal limes sammen til eksempelvis en limtræsstolpe, kan man godt bruge et par ganske almindelige skruetvinger, men faren for, at brædderne skrider i den våde lim, når tvingerne spændes, er ganske stor.
10. Beskyttelsesklodser med magneter
Problem:
Tvingernes lille trykfod presser på et lille, koncentreret område, hvilket kan give grimme trykmærker i bløde træsorter. Vi lægger derfor små finerklodser under tvingen på begge sider af emnet. Problemet er bare, at det er bøvlet at placere klodserne, mens tvingerne spændes.