Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

10 limtips til finurlige faconer

Print Gem artikel

Intet er umuligt! Her får du 10 tips til, hvordan du limer de emner, der ved første øjekast virker besværlige at give sig i kast med.

Limtips til finurlige faconer

Rundstokken bliver holdt i et jerngreb af de to speciallavede klodser.

En solid limsamling opnås, når emnerne er presset så tæt sammen, at limen har kontakt med alle limflader. Det er ganske nemt, når emnerne er retvinklede, eller når de er udformet, så man kan komme til at lægge et fornuftigt tryk på dem med almindelige skruetvinger.

Mere bøvlet bliver det dog, når emnerne har finurlige faconer eller afviger så meget i størrelsen, at det ikke kan lade sig gøre at anvende traditionelle tvinger uden diverse hjælpeklodser.

LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige trælim

I denne gør det selv-vejledning får du 10 limtips til emner med finurlige faconer. Du kan bl.a. læse om, hvordan du bruger lim til:

  • kantede rammer
  • skrå flader
  • hjørnesamlinger.

1. Flækket rundstok

Problem:
Det kan være svært at lime en flækket trappetremme eller et flækket bordben, da de to dele ofte vil glide fra hinanden.

Limtips til finurlige faconer

Løsning:
Fremstil to små klodser, der passer rundt om rundstokken. Klodserne skal desuden have en lige flade, så skruetvingerne har et stabilt underlag at spænde på.

2. Lad tapen holde

Problem: Det kan være svært at holde et konstant tryk på en 90-graders hjørnesamling af to pladestykker til fx en kasse, en skuffe eller en æske uden synlige skruer eller stifter.

Løsning: Pladestykkerne lægges tæt sammen og fikseres med kraftig tape på bagsiden, hvorefter de vendes om. Smigfladerne forsynes med lim, og emnerne “klappes sammen” og holdes fast i en vinkel på 90 grader med tape.

3. Skrå flader

Problem:
Hvis to emner er kileformede, er der fare for, at emnerne “glider” fra hinanden i den våde lim.

Løsning:
Fiksér kilerne med et par tynde stifter i begge ender, og spænd efterfølgende kilerne sammen med en skruetvinge. Efterfølgende fjernes stifterne, og hullerne spartles.

4. Hold styr på 8-kanten

Problem:
At lime seks- eller ottekantede rammer er ikke så ligetil. Det er nemlig svært at opretholde et stabilt tryk på alle flader, mens limen størkner.

Løsning:
Lav en lille hjørneklods af tape og to træklodser for hvert hjørne på rammen. Spænd dernæst forsigtigt det hele sammen med en bagagestrop med skralde.

5. Læg tryk på gulvet

Problem:
Det kræver lidt kreativitet at lægge tryk på et stykke reparationstræ midt på en bordplade eller midt på et gulv, hvor en almindelig tvinge ikke kan bruges.

Løsning:
En hjemmelavet “soldat” sættes i spænd mellem loft og reparationsstedet. Kilerne sørger for at levere et tilstrækkeligt tryk.

6. Læg tryk på midten

Problem:
Presset skal lægges inde på midten af et pladestykke, hvor almindelige skruetvinger ikke kan nå ind.

Løsning:
Brug vægtstangsprincippet. Fiksér et stykke liste oven på en klods i pladestykkets ene side, og placér en løs klods oven på limstedet. Spænd til sidst efter med en tvinge i pladestykkets modsatte side.

7. Spænd hjørnesamlingen

Problem:
Det kan være svært at lime firkantede rammer med 45-graders smig og 90-graders hjørnesamlinger uden brug af stifter eller skruer.

Løsning:
Fremstil små spændeklodser - én med et 90-graders snit og én, der modsvarer indsnittet. Når spændeklodserne er placeret korrekt, spændes der efter med tvinger.

Læg mærke til klodsernes lille runding, som sørger for, at de ikke kommer i kontakt med den overskydende lim, der trykkes ud fra rammen.

8. En ekstra hånd

Problem:
Ved fremstilling af eksempelvis en kasse, hvor to pladestykker skal mødes i en 90-graders samling, er det vanskeligt at holde på emnerne, mens der skrues. Det betyder, at emnerne skrider i den våde lim - en tredje hånd ville være rar!

Løsning:
Et lille pladestykke saves som en retvinklet trekant og forsynes med to huller. Med et par små tvinger fikserer den lille hjælpetrekant de to pladestykker i hjørnesamlingen, så du kan skrue pladerne sammen i ro og mag.

9. Snorlige stolpe

Problem:
Når flere lægter skal limes sammen til eksempelvis en limtræsstolpe, kan man godt bruge et par ganske almindelige skruetvinger, men faren for, at brædderne skrider i den våde lim, når tvingerne spændes, er ganske stor.

Løsning:
Små hjælpeklodser med klar pakketape på den ene side spændes på begge sider af brædderne, så de ikke kan skride ud. Tapen gør det nemt at fjerne klodserne, når limen er størknet.

10. Beskyttelsesklodser med magneter

Problem:
Tvingernes lille trykfod presser på et lille, koncentreret område, hvilket kan give grimme trykmærker i bløde træsorter. Vi lægger derfor små finerklodser under tvingen på begge sider af emnet. Problemet er bare, at det er bøvlet at placere klodserne, mens tvingerne spændes.

Løsning:
Vi fremstiller trykklodser med små ind trykklodser med små indbyggede magneter, byggede som bliver limet fast i hullerne. På den måde sikrer vi, at klodserne bliver på deres plads, når der spændes til.

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel (abonnement): 10 limtips til finurlige faconer
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage