Når man skal lime paneler fast til væggen, er det en god idé at lade limen tørre en smule, inden man sætter panelet fast.

Når man skal lime paneler fast til væggen, er det en god idé at lade limen tørre en smule, inden man sætter panelet fast.

3 TIPS når du skal lime:

1. Rene og faste flader Den flade, du limer på, skal være ren og fast. Med nogle lime skal fladen også være tør.

Inden du limer, skal du fjerne fedt, snavs og løst materiale. Med de fleste lime er det stadig også en god idé at slibe fladen let. Så får limen bedre fat.

Skal du fx lime på tapet eller malet træ, bør du fjerne tapetet eller malingen, så limen kan komme ind og binde på et fast materiale.

2. Tid og temperatur Lim er ofte et døgn om at nå den maksimale klæbeevne. Limer du fx en knagerække eller et spejl fast, vil limen klæbe hurtigt, men du må ikke belaste knagen før efter et døgn. Og et tungt spejl skal måske støttes, indtil limen opnår den fulde klæbeevne.

Dette gælder ikke for nogle af de nye hurtigtvirkende limprodukter (quick-lime). De binder på et minut – eller mindre – og de har fuld klæbeevne på mindre end en time.

Mange lime virker også bedst ved en bestemt temperatur. Derfor kan det være nødvendigt at lune limefladen, før du smører limen på.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Montagelim er bomstærk

3. Hvordan fjernes lim? I dag er de fleste lime vandbaserede – også de stærke, der kan belastes med flere hundrede ton pr. kvadratmeter. Mens limen er fugtig, kan overskydende lim altså fjernes med en fugtig klud. Når limen først er tør, er du nødt til at skrabe den af.

LÆS MERE: De 7 mest nødvendige slags lim

10 ting, der kan limes:

  1. Knagerække
  2. Tagsten
  3. Espalier
  4. Spejl
  5. Holder til toiletrulle
  6. Husnummer og navneskilt
  7. Fliser
  8. Stakitstave
  9. Toilet
  10. Paneler

LÆS OGSÅ: Hvordan virker et limanker?

DOWNLOAD HELE ARTIKLEN og se, hvilken lim du skal bruge til de forskellige opgaver.