Drop skruerne - Lim det fast

Der er rigtig mange steder, hvor det kan være smart at udskifte søm og skruer med lim. Det vigtigste er, at du har styr på underlaget.

LÆS OGSÅ: Hvordan virker et limanker?

Der er flere fordele ved at bruge lim i stedet for søm og skruer. En af de mest oplagte er, at du slipper for at bore huller i underlaget og undgår søm- og skruehoveder på overfladen – og så går det jo lynhurtigt.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Montagelim er bomstærk

I dag kan du købe et meget stort udvalg af færdigmalede lister, plader og mange andre emner, som ikke skal efterbehandles. Og her er det oplagt, at søm eller skruehoveder vil være mere i vejen end til gavn.

Skal vi se lidt på ulemperne ved lim, er der selvfølgelig tørretiden, og at emnerne kan være svære at få af igen uden at ødelægge underlaget. Derimod skal du ikke bekymre dig om, hvorvidt det holder, for der er virkeligt sket noget med limkvaliteten over årene.

De moderne monteringslime er i sig selv superstærke og kan i princippet holde til alt, begrænsningen ligger i bund og grund i de to overflader, limen skal holde sammen. Der er fx ikke meget idé i at lime en knage op på en løs flise eller et fodpanel fast på porøs puds. Men selv på gode og faste underlag har overfladen indflydelse på, hvilken type lim du skal vælge. Se her, hvordan du vælger rigtigt!

To typer monteringslim du skal kende

Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i de forskellige varianter af monteringslime, men groft sagt er der tale om to, som det er vigtigt at holde styr på. Derudover er det et spørgsmål om styrke, hårdhed, hærdetid og andre variationer inden for de to grupper. Hold dig til den rigtige type, så går det ikke helt galt!

Polymerlim
(MS-modificeret silanpolymer eller hybridpolymer) er den stærkeste, men også dyreste, af de to typer. Den kan bruges til de fleste materialer og underlag - både sugende og tætte. Limen er ufarlig at arbejde med og kræver ikke beskyttelse af åndedræt eller fingre. Støder du på en af de ældre typer baseret på polyuretan, har den de samme egenskaber, men her skal du være opmærksom på, at de af giver giftige dampe, indtil de er gennemhærdet. Frisk polymer- og polyuretanlim flernes med benzin eller terpentin. Mens hærdet lim kun kan flernes mekanisk.

Akrylbaseret lim
(vandbaseret dispersionslim) er ofte billigere end polymertyperne, men kræver til gengæld, at mindst den ene del (emne eller underlag) er sugende. Det skyldes, at akryllimen “tørrer” og skal bruge noget, der kan trække vandet ud, hvorimod polymertyperne “hærder”. De akrylbaserede lime er da også bedst indendørs. Ikkehærdet lim vaskes af med vand. Hærdet lim fjernes mekanisk eller opløses med fx acetone.

Ophæng

Til små emner som knager og kroge kan du i mange tilfælde undgå at bore og skrue. Særligt på badeværelset og andre steder, hvor underlaget er hårdt og glat, er limen en fordel. Du slipper for at bore i en hård flise, som kan knække, og du undgår at bryde en evt. vådrumsmembran.

Sådan gør du:
Underlaget skal være rent og fri for fedt og sæbe. Limen påføres emnet og trykkes fast mod underlaget.

Egnet monteringslim:
På steder, hvor hverken emne eller underlag er sugende (kan optage fugt), skal du bruge en polymerlim. Til knagerækker i træ og på sugende underlag kan du nøjes med en god kvalitet akryllim.

Træ- og fiberplader

Til tynde træ- og fiberplader er monteringslim ideelt, og de første typer monteringslime, ofte kaldet sættelim, var da også fremstillet til netop det formål. Skal du montere vægpaneler, eller skal loftet fornyes, kalder de tynde, lette træpladers store overflade stadig på montering med lim. Og i dag har du bare langt flere og bedre lime, uden opløsningsmidler, at vælge mellem. Til pladearbejdet behøver du ikke vælge den dyreste lim. Pladerne skal nok blive hængende med den rette teknik.

Sådan gør du:
Limen påføres pladen eller underlaget. Til plane underlag bruges mange tynde limstreger. Er underlaget ujævnt, påføres limen i færre, men tykkere, limpølser. Pladen trykkes på plads, og fiksering er sjældent nødvendigt.

Egnet monteringslim:
Du behøver ikke “sættelim”, som indeholder opløsningsmidler. Vælg bare en billig akrylmonteringslim til pladearbejdet, den klarer opgaven.

På helt plane flader bruger du tynde limstreger.

Lister

Lim er oplagt til montering af alle former for dæklister, som ikke skal bære andet end deres egen vægt. Det gælder både de mindste fejelister, fodpaneler og hulkel-listen på køkkenbordet. Lister af plast, MDF, aluminium og andre formstabile materialer er mindst lige så oplagte. Lister i træ er oftest ikke helt lige og kan vride sig lidt - og kræver ofte fiksering.

Sådan gør du:
Limen påføres listen i en eller flere langsgående pølser i passende tykkelse. Listen trykkes på plads. Hvis det er nødvendigt, fikseres listen med en lille dykker eller evt. tape.

Egnet monteringslim:
Er blot den ene flade sugende, kan du nøjes med en god akryllim. Ved tætte underlag som aluminium på fliser skal du ofre penge på en polymerlim.

Gipsplader

Normalt er opsætning af gipsplader lig med en god mængde skruer og en masse spartelarbejde. Men skal pladerne sidde direkte på en eksisterende væg eller uden på en anden plade, kan du sagtens bruge lim, og skal gipsplader sidde på træ eller stålskelet, kan monteringslim reducere dit forbrug af skruer til et minimum.

Sådan gør du:
Ved fast underlag påføres limen pladen eller underlaget i striber for hver 10-20 cm. Pladen trykkes på plads og understøttes evt. med en klods eller to. På forskalling påføres limen forskallingen i zigzagmønster. Pladen trykkes på plads og fikseres med nogle få skruer.

Egnet monteringslim:
Der findes specielle monteringslime beregnet til arbejde med gipsplader, men en almindelig allround akrylmonteringslim kan sagtens bruges til opgaven.

Gipslag nr. 2 kan du med fordel lime på.

Bil og båd

De moderne lime er så resistente over for vind og vejr, at du kan lime udstyr direkte på bilen eller båden. Det kræver en stærk polymer- eller polyuretanlim, fiksering og tid til at hærde.

Sådan gør du:
Både emne og underlag rengøres og affedtes. Limen kommes på emnet, som trykkes fast mod underlaget og fikseres. Lad limen hærde i flere døgn.

Egnet monteringslim:
Fugthærdende polymer-monteringslim eller polyuretan-monteringslim/fugemasse med høj klæbeevne.

Borehuller i både og biler vil man jo helst undgå, og her er limen ofte et godt alternativ.

Isolering

Polystyren, flamingo eller “hvid” isolering, kært barn har mange navne. Fælles for de celleplastbaserede isoleringsmaterialer er lav vægt og formstabil facon med glatte flader, der gør det muligt at lime pladerne sammen og ikke mindst lime dem på vægge, facader og sokler. Ved at lime undgår du at perforere isoleringen eller beskadige evt. dampspærre med skruer, søm eller beslag.

Sådan gør du:
Underlaget skal være rent og støvfrit. Monteringslimen påføres plade eller underlag og evt. samlinger. Isoleringen trykkes på plads. Fiksering er normalt ikke nødvendigt.

Egnet monteringslim:
De fleste monteringslime uden opløsningsmidler er velegnede.

Med lim slipper du for at lave huller i isoleringen.

Glas/spejle/stål

Som nævnt er de polymerbaserede monteringslime som skabt til glatte overflader, og et par striber lim er rigeligt til at holde spejlet over vasken eller den rustfri plade oppe bag komfuret. Limen holder sikkert fast og giver mulighed for at sætte spejl, glas og metalplader helt tæt til væggen.

Sådan gør du:
Underlaget rengøres og affedtes. Spejl og metalplader limes med lodrette striber pr. ca. 10 cm. Limstriberne forbindes ikke, hvilket giver luften mulighed for at cirkulere. Glas limes kun langs kanten. Lad et stykke stå åbent i top og bund af hensyn til ventilation. Fiksering er ofte nødvendigt, for at spejl eller glasplade ikke skrider. Limen skal hærde i et par døgn, før fikseringen kan fjernes.

Egnet monteringslim:
En polymerlim er det rigtige valg, hvis du arbejder med ikkesugende flader. Er underlaget sugende, kan du bruge en akrylbaseret monteringslim.

Sættes spejlet op med lim, kan det komme helt tæt på væggen.

Toilet

Tidligere var det store sk ruer og kraftige plugs, der holdt toilettet på plads. I dag kan du købe et toilet uden skruehuller. Og det kan du, fordi de nyeste monteringslime snildt kan holde toilettet til gulvet. Limning gør selvsagt rengøringen lettere, og så risikerer du ikke at bore i fx gulvvarmen.

Sådan gør du:
Rens gulvet for kalk, sæbe og andet snavs. Stil toilettet på plads, og dæk af omkring bunden. Flyt toilettet igen, og kom en kraftig limpølse på gulvet lige inden for afdækningen. Sæt toilettet ned i limen. Fjern overskydende lim og afdækning, og lad limen hærde.

Egnet monteringslim:
En polymer eller polyuretan-monteringslim med en god klæbeevne klarer her nemt opgaven.

1

Drop plugs og skruer - lim toilettet fast.

2

De nyeste monteringslime snildt kan holde toilettet til gulvet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Lim