Sådan bruger du epoxylim

Epoxylim kan bruges til en lang række opgaver – inde såvel som ude. Og den kan bruges på stort set alle hårde materialer, fx metal, sten, træ, glas og beton.

Epoxylim hører til i den helt tunge klasse, når det gælder klæbeevne.

Den kan bruges på stort set alle hårde materialer, fx metal, sten, træ, glas, beton og hård PVC – og er lige så god udendørs som indendørs.

Hvad bruges epoxylim til?

SAMLING AF MØBELDELE
Epoxylim klæber effektivt og kan tillige fylde hulrum ud. Det gør limen oplagt til reparation af leddeløse stole og andre dele, der ikke passer sammen længere.

SPARTLING AF HULLER
Med en fortykket blanding af epoxylim kan du spartle mørt, ormædt eller råddent træ op til sin gamle form og styrke.

REPARATION AF BÅD, TAGBOKS M.M.
Sammen med glasfiber er epoxylim et perfekt materiale til reparation af revner i båden, huller i tagboksen og skaden på bilens kofanger.

Hvordan bruges epoxylim?

For at sikre optimal vedhæftning skal alle overflader være tørre, rene og fedtfri.

Gamle, løse møbelsamlinger renses for limrester, lak og maling med et stemmejern. Er det båden, tagboksen eller kajakken, der skal lappes, renses området grundigt med acetone eller rensebenzin.

Almindelige rengøringshandsker beskytter ikke godt nok. Du skal bruge den godkendte blå type, der går under navnet 4H-handsker. Dem kan du fx købe på apoteket. Støvmaske er kun nødvendig ved slibning af hærdet lim.

Tynd eller tyk epoxylim?

Epoxylim er som udgangspunkt flydende som en tynd sirup, og i den form har den en stærk klæbeevne og er nem at fordele med en pensel.

Skal du bruge limen til at erstatte manglende materiale, skal den være tykkere og påføres derfor med en spartel.

Vil du læse mere om lim? Her finder du vejledning og hjælp til, hvilken slags lim, du skal bruge, og hvordan du skal bruge den.

Varianter af epoxylim

SÆT MED TO BØTTER
Til større opgaver kan det bedst betale sig at blande epoxy lim selv. Bøtterne, fx med 75 ml i hver, fås i byggemarkeder, hos bådudstyrsforretninger og i butikker med autotilbehør.

SÆT MED TO TUBER
Sæt med to små tuber fås i flere fabrikater og er standardvarer i byggemarkedet. Blandes nøjagtigt efter anvisningerne på pakken. Rørepind og blandingsbøtte medfølger som regel.

DOSERINGSSPRØJTE
Epoxylim kan også købes som separate tuber samlet i en smart dobbeltsprøjte. Det gør det supernemt at dosere limen korrekt. Fås i forskellige størrelser, fx 6, 14 og 25 ml.

EPOXYKLÆBER I STÆNGER
Epoxyklæber findes også i en form som modellervoks, der købes i stænger. Fås i grå og hvid og klæber på næsten alt. Æltes godt sammen og bruges med det samme. Husk handsker.

Hvordan blander man epoxylim?

Bland de to komponenter efter anvisningerne. Med en køkkenvægt beskyttet med plastfolie bliver det præcist.

Rør grundigt i to minutter – helt ud til kanterne. Lad blandingen stå 2-3 minutter. Herefter er den klar til brug.

Når revner og hulrum skal fyldes op, kan du gøre limen tykkere ved at tilsætte et hvidt fortykkelsespulver.

Er epoxylim farligt?

Mange er stadig lidt skræmte ved ordet “epoxy”, for vi husker avisoverskrifter, kræftfremkaldende dampe og arbejdere i “rumdragt” med gasmasker. Men det var i 1970’ rne.

I dag er epoxy blevet stueren. Du behøver ikke åndedrætsværn, for epoxy indeholder ingen opløsningsmidler og afgiver dermed ingen damp . Epoxy lugter heller ikke.

Du skal dog undgå at få epoxylim på huden ved at bruge specielle gummihandsker fra apoteket.

LÆS OGSÅ: Epoxy gulvmaling

Epoxylim: Fra træbåde til vindmøller og fly

Epoxylim blev omkring 1970 udviklet til limning af træbåde og snart også til avancerede kapsejladsbåde og master, fly, vindmøllevinger mv. sammen med glasfiber og kulfiber.

Ved avancerede konstruktioner lægges skiftevis våd epoxylim og glasfiber over en form.

Det giver mulighed for både stærke og tynde konstruktioner, som tåler enorme belastninger.

    Andre læser lige nu ...