Epoxy lim: Sådan bruger du epoxy lim

MULTIKUNSTNER: Epoxy kan både bruges som lim og som reparationsmasse. Formålet bestemmer blandingens tykkelse.

HVORDAN BRUGES EPOXYLIM?

For at sikre optimal vedhæftning skal alle overflader være tørre, rene og fedtfri.

Gamle, løse møbelsamlinger renses for limrester, lak og maling med et stemmejern. Er det båden, tagboksen eller kajakken, der skal lappes, renses området grundigt med acetone eller rensebenzin.

Almindelige rengøringshandsker beskytter ikke godt nok. Du skal bruge den godkendte blå type, der går under navnet 4H-handsker. Dem kan du fx købe på apoteket. Støvmaske er kun nødvendig ved slibning af hærdet lim.

Pas på huden

Får du epoxy på huden, skal det – som mange andre limtyper – straks fjernes med vand og sæbe. Eller med acetone, som også er usundt, men lidt bedre end epoxy.

Tynd eller tyk epoxylim?

Epoxylim er som udgangspunkt flydende som en tynd sirup, og i den form har den en stærk klæbeevne og er nem at fordele med en pensel.

Skal du bruge limen til at erstatte manglende materiale, skal den være tykkere og påføres derfor med en spartel.

Vil du læse mere om lim? Her finder du vejledning og hjælp til, hvilken slags lim, du skal bruge, og hvordan du skal bruge den.

VIGTIGT OM EPOXYLIM!

Efter blanding af epoxy lim har du 15-20 minutter at arbejde i – ved en rumtemperatur på 20 grader. Ved 10 grader hærder limen langsommere, hvilket giver dig lidt længere tid – 30-40 minutter.

SÆRLIGT VED EPOXYLIM

Modsat andre limtyper svinder epoxylim ikke ved hærdning, og den opnår så stor styrke, at den kan gøre det ud for manglende materiale.

Er et hul fx blevet for stort til en skrue, så kan du fylde det med tyk epoxylim, når skruen skal på plads, så limes den godt fast.

På ældre møbler med svindrevner eller afbrækket materiale kan epoxylim også bruges til at spartle træet op til den oprindelige form.

Epoxy lim: Særligt ved epoxy lim

LÆS OGSÅ: Epoxy gulvmaling

ER EPOXYLIM FARLIGT?

Mange er stadig lidt skræmte ved ordet “epoxy”, for vi husker avisoverskrifter, kræftfremkaldende dampe og arbejdere i “rumdragt” med gasmasker. Men det var i 1970’ rne.

I dag er epoxy blevet stueren. Du behøver ikke åndedrætsværn, for epoxy indeholder ingen opløsningsmidler og afgiver dermed ingen damp . Epoxy lugter heller ikke.

Du skal dog undgå at få epoxylim på huden ved at bruge specielle gummihandsker fra apoteket.

EPOXYLIM: FRA TRÆBÅDE TIL VINDMØLLER OG FLY

Epoxylim blev omkring 1970 udviklet til limning af træbåde og snart også til avancerede kapsejladsbåde og master, fly, vindmøllevinger mv. sammen med glasfiber og kulfiber.

Ved avancerede konstruktioner lægges skiftevis våd epoxylim og glasfiber over en form. Det giver mulighed for både stærke og tynde konstruktioner, som tåler enorme belastninger.