Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ny lim er stærkere end sten

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Det ligner magi, men det er kemi, når en tokomponent forankringsmasse kan lime din carport fast til jorden eller hænge en tung havelåge op på din mur. Nogle af produkterne er så stærke, at de er godkendt til at kunne modstå jordskælv.

Når de to komponenter presses ud, blandes de i den særlige snegl inde i fugespidsen. De første 10-20 cm af den klæber, der kommer ud, er ikke nødvendigvis blandet optimalt, så det bør du kassere.

Når de to komponenter presses ud, blandes de i den særlige snegl inde i fugespidsen. De første 10-20 cm af den klæber, der kommer ud, er ikke nødvendigvis blandet optimalt, så det bør du kassere.

Sådan virker det

En almindelig lim, fx en trælim, hærder, når der tilføres fugt fra træet eller luften. Det gælder ikke for en tokomponent lim eller forankringsmasse. De to komponenter, som altid er adskilt, når du køber produktet, kan slet ikke lime hver for sig. Hvis du adskiller dem, kan de ligge i fri luft uden nogensinde at blive til andet end noget blødt snask.

Men i det øjeblik, de to komponenter blandes, så begynder hærdningsprocessen (og det går som regel stærkt). I 20 graders varme har du cirka 7 minutter, inden massen bliver for hård til, at du kan sætte en gevindstang fast i den.

Massen kan bruges i alle temperaturer fra minus 10 til plus 40 grader. Du kan bruge den til at lime noget fast i tørre huller, men selv i huller, der står under vand, virker den uden problemer.

Forankringsmassen her kan modstå en brand i minimum to timer, hvis du har limet et gevindjern fast i beton. Armeringsjern, der er klæbet fast, kan holde i flammerne i minimum fire timer.

Her kan du bruge forankringsmasse

Du kan fx bruge forankringsmasse til at sætte bundremmen fast til fundamentet, når du bygger en tilbygning. Lim gevindstænger ned i betonen, og lav huller til dem i remmen.

Du kan også fastgøre postkassen eller carporten til jorden ved at støbe et betonfundament, bore huller og klæbe gevindstænger i med klæbemassen.

Postkassens fødder spændes fast til gevindstænger, der klæbes ned i hullerne.

Postkassens fødder spændes fast til gevindstænger, der klæbes ned i hullerne.

Forankringsmasse kan også bruges til at sætte havelågen fast til murværket. Har du porøse mursten, er dette langt bedre end ekspansionsbolte, der kan sprænge murstenene.

Stolpen til lågen sættes på gevindstænger, der er klæbet ind i hullerne.

Stolpen til lågen sættes på gevindstænger, der er klæbet ind i hullerne.

Forankringsmassen kræver forberedelse

Det er simpelt, men det kræver alligevel omhyggelighed at bruge den tokomponente klæber. Rengøring af hullet er afgørende for resultatet.

Bor huller til gevindstængerne. Hullernes diameter skal passe til gevindstangen.

1. Bor huller til gevindstængerne. Hullernes diameter skal passe til gevindstangen.

Rens hullet for støv. Du kan købe en børste og en håndpumpe til formålet eller bruge trykluft. Klæberen kan ikke hæfte på støv.

2. Rens hullet for støv. Du kan købe en børste og en håndpumpe til formålet eller bruge trykluft. Klæberen kan ikke hæfte på støv.

Fyld hullet med klæber. Sørg for at fylde det fra bunden og næsten helt op.

3. Fyld hullet med klæber. Sørg for at fylde det fra bunden og næsten helt op.

Skru gevindstangen ned i klæberen. Den skal ikke skubbes i, men skrues. Så fordeler klæberen sig bedre, og forankringen bliver stærkere.

4. Skru gevindstangen ned i klæberen. Den skal ikke skubbes i, men skrues. Så fordeler klæberen sig bedre, og forankringen bliver stærkere.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Ny lim er stærkere end sten
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage