Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

8 ting du (sandsynligvis) ikke vidste om maling

Print Gem artikel

Vidste du fx, at der er forskel på glans 10? Eller at temperaturen i rummet er vigtig, når du maler indendørs? Her får du 8 facts om maling.

Det vidste du ikke om maling: Her får du 8 facts om maling.

1. Hvid er ikke bare hvid

Hvid maling fås nemlig i mange forskellige nuancer. Modehvid, kalkhvid og råhvid – kært barn har mange navne, og der er faktisk forskel på farven. Selv ikke hvis du vælger den hvide kaldet RAL 9010, som er branchens bud på en hvid maling, er du sikret den helt samme hvide farve. Der kan nemlig også være små variationer fra producent til producent.

2. Temperaturen er vigtig

Når du maler indenfor, er det en fordel at holde en konstant, lav temperatur. De fleste maler ved almindelig stuetemperatur (omkring 20-22 grader), men det er faktisk for varmt. Hvis du kan male i en temperatur på cirka 15 grader, flyder malingen pænere sammen.

3. Den dyre maling er ikke altid den bedste

Det er oplagt at tænke, at dyrest er bedst, men i Gør Det Selv nummer 10/2019 testede vi 14 forskellige hvide malinger, og vinderen var ikke feltets dyreste. Testvinderen blev en maling til 8,41 kroner pr. m² eller 360 kroner for 10 liter.

SE TESTEN: Gør Det Selv kårer Danmarks bedste vægmaling

4. Der er forskel på glans 10

Når du vælger maling, vælger du også en glans, altså hvor mat eller hvor skinnende malingen skal være. Jo lavere glans, desto mattere er farven. Men desværre kan du ikke altid regne med, at det er det samme fra producent til producent. Det varierer fra maling til maling, hvor mat den er. Hold dig altid til den samme maling på alle vægge i rummet.

5. Nyt træ skal også grundes

Det er oplagt at forestille sig, at nyt træ er klar til at blive malet med det samme. Bum, færdig! Men sådan forholder det sig ikke. Nyt træ skal nemlig males med grundmaling, inden du maler med slutmalingen. Grundmaling sikrer en bedre vedhæftning, og det betyder, at du skal male færre lag slutmaling. Det sparer dig også for en del penge, for grundmaling er nemlig billigere end slutmaling.

6. Du kan godt male på rust

Rust er ikke pænt, men heldigvis kan du godt male over det. Al løstsiddende rust og maling skal fjernes med en stålbørste, og bagefter kan du male på det rustne metal med maling som Hammerite.

7. Bindemidlet giver navn til typerne

Maling består af fire ting: pigment, fyldstof, opløsningsmiddel og bindemiddel. Det er bindemidlets opgave at holde sammen på pigment og fyldstof, og derfor udgør bindemidlet også en vigtig del af malingen. De hyppigst anvendte former for bindemiddel er alkyd eller akryl, og det er oftest de to grupper, man inddeler malingen i. Akrylmaling har plastformen akrylat som bindemiddel, mens alkydmaling har alkyd og olie som bindemiddel.

8. Maling kan blive for gammel

Det betyder vel ikke så meget, at malingen har stået i nogle år, tænker du måske. Men maling kan blive for gammel, og du er ikke i tvivl, hvis en maling har overskredet sidste salgsdato. Malingen stinker nemlig forfærdeligt af råd. Den skiller, og den fungerer ikke optimalt. Den kan ændre farve eller have problemer med at hærde ordentligt. Udløbsdatoen står på bøtten.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel: 8 ting du (sandsynligvis) ikke vidste om maling
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage