TYPISKE OPGAVER MED MALING
VÆGGE OG LOFTER MED TAPET/FILT
Maling af tapetserede vægge og lofter er en klassiker. Værktøj og maling af en god kvalitet og respekt for tørretider er vigtigt for et godt resultat.
VÆGGE OG LOFTER AF TRÆ
Træværk suger anderledes end vægge og lofter med tapet og filt og kræver derfor sin egen type maling. Et af kravene er, at den har evnen til at flyde flot sammen.
HVAD BETYDER MALINGENS GLANSGRAD?
Malingens glansgrad fortæller, hvor blank eller mat overfladen bliver. Skalaen går fra 0 til 100, hvor O er helmat, og 100 er superblank.
Maling med lav glansgrad er ikke særlig slidstærk, men god til at skjule små ujævnheder.
Maling med høj glansgrad får en blankere og mere rengøringsvenlig overflade. Til gengæld ses ujævnheder meget tydeligt.
Maling med glans 1-2 er populær til loftet, hvor der er minimal slitage. Glans 3, 5 og 10 er det mest almindelige valg til vægge. Her er belastningen stadig relativt lav, men det er en fordel, hvis overfladen kan tåle en klud.
Til overflader, der skal tåle stort slid, fx køkken og bad, er glans 20- 30 oplagt.
Til træværk har du mulighed for alt fra glans 5 til typisk 70. Her afhænger valget til dels af, hvor robust overfladen skal være. Men det kan også handle om udseende, fx hvis du maler en fyldningsdør blank, og i kontrast til en mat væg.
VIGTIGT OM MALING!
Farvetoning i blandeanlæg rammer farven meget præcist, men der kan være små nuanceforskelle fra bøtte til bøtte. Ved maling af større rum er det derfor en god idé at male en hel væg med maling fra samme bøtte.
SÆRLIGT VED MALING
Maling skal opbevares køligt, tørt, frostfrit og uden for direkte sollys. Og så skal emballagen være tæt tillukket. Under disse omstændigheder lover de fleste producenter mellem to og fem års holdbarhed. Er malingen blevet for gammel, kan du normalt lugte det.
ALMINDELIG MALING
Slutmaling til væg og loft fås i mange glansgrader. Glans 1-2 er helmat og refleksfri og populær til lofter. Glans 5-10 er det mest typiske til vægge. Glans 20-25 er god til udsatte vægge.
GRUNDMALING/VÆVFYLDER
Overflader beklædt med væv eller filt suger meget, så en grunder inden slutmaling er en god investering. Kan også bruges på puds, beton og sandspartelmasse inden slutmaling.
SPÆRRENDE MALING
På vægge og lofter med nikotin og vandskjolder er en maling med en særlig spærrende effekt en god løsning. Kan typisk bruges på puds, gips, sandspartelmasse, tapet, glasvæv og filt.
VÅDRUMSMALING
De fleste producenter har en variant særligt beregnet til maling i vådrum. Malingen hæmmer mug- og skimmelvækst og giver en rengøringsvenlig og stærk overflade.
PRIMER TIL GLATTE OVERFLADER
Vil du male glatte overflader, fx fliser og industrilakerede låger, kræver det en hæftegrunder. Den sikrer, at slutmalingen sidder godt fast. De glatte overflader slibes matte inden påføring.
MALING TIL TRÆBEKLÆDNINGER
Høje paneler og vægge/lofter af profilbrædder kræver maling specielt beregnet til træ. Fås både som alkyd (olie) og akryl (vandbaseret) i en heldækkende, halvdækkende og transperant variant.
MALING TIL STEN OG BETON
Til beton, murværk og gasbeton – især på fugtudsatte kældervægge – er det oplagt at bruge en maling, der sikrer, at overfladen kan ånde. I fagsprog kaldes det for diffusionsåben maling.
STØRRELSER OG FARVER PÅ MALING
Når det gælder mængden af maling, er der små forskelle fra producent til producent. Og producenterne har ikke al maling i alle størrelser. Men du kan godt regne med, at de mest populære slags maling findes i mange forskellige størrelser.
De mest typiske er:
0,35/0,37 liter
0,75 liter
3 liter
4 liter
9 liter
10 liter
Der er så godt som frit valg, når det gælder farver til indendørsmaling. De fleste producenter har en farvevælgerfunktion på deres hjemmeside. Den giver et godt overblik over mulighederne. Er du stadig i tvivl, kan det godt betale sig at købe små farveprøver, der typisk dækker 1-2 kvadratmeter