MULIGHEDER: Du har meget at vælge imellem, når du skal købe maling: typer, kvalitet, glans og farver

MULIGHEDER: Du har meget at vælge imellem, når du skal købe maling: typer, kvalitet, glans og farver

HVAD BETYDER MALINGENS GLANSGRAD?

Malingens glansgrad fortæller, hvor blank eller mat overfladen bliver. Skalaen går fra 0 til 100, hvor O er helmat, og 100 er superblank.

Maling med lav glansgrad er ikke særlig slidstærk, men god til at skjule små ujævnheder.

Maling med høj glansgrad får en blankere og mere rengøringsvenlig overflade. Til gengæld ses ujævnheder meget tydeligt.

Maling med glans 1-2 er populær til loftet, hvor der er minimal slitage. Glans 3, 5 og 10 er det mest almindelige valg til vægge. Her er belastningen stadig relativt lav, men det er en fordel, hvis overfladen kan tåle en klud.

Maling til væg og loft

Maling med høj glansgrad er velegnet til badeværelset, hvor væggene ofte tørres af.

Til overflader, der skal tåle stort slid, fx køkken og bad, er glans 20- 30 oplagt.

Til træværk har du mulighed for alt fra glans 5 til typisk 70. Her afhænger valget til dels af, hvor robust overfladen skal være. Men det kan også handle om udseende, fx hvis du maler en fyldningsdør blank, og i kontrast til en mat væg.

VIGTIGT OM MALING!

Farvetoning i blandeanlæg rammer farven meget præcist, men der kan være små nuanceforskelle fra bøtte til bøtte. Ved maling af større rum er det derfor en god idé at male en hel væg med maling fra samme bøtte.

SÆRLIGT VED MALING

Maling skal opbevares køligt, tørt, frostfrit og uden for direkte sollys. Og så skal emballagen være tæt tillukket. Under disse omstændigheder lover de fleste producenter mellem to og fem års holdbarhed. Er malingen blevet for gammel, kan du normalt lugte det.

Maling til væg og loft

ALMINDELIG MALING Slutmaling til væg og loft fås i mange glansgrader. Glans 1-2 er helmat og refleksfri og populær til lofter. Glans 5-10 er det mest typiske til vægge. Glans 20-25 er god til udsatte vægge.

Maling til væg og loft

GRUNDMALING/VÆVFYLDER Overflader beklædt med væv eller filt suger meget, så en grunder inden slutmaling er en god investering. Kan også bruges på puds, beton og sandspartelmasse inden slutmaling.

Maling til væg og loft

SPÆRRENDE MALING På vægge og lofter med nikotin og vandskjolder er en maling med en særlig spærrende effekt en god løsning. Kan typisk bruges på puds, gips, sandspartelmasse, tapet, glasvæv og filt.

Maling til væg og loft

VÅDRUMSMALING De fleste producenter har en variant særligt beregnet til maling i vådrum. Malingen hæmmer mug- og skimmelvækst og giver en rengøringsvenlig og stærk overflade.

Maling til væg og loft

PRIMER TIL GLATTE OVERFLADER Vil du male glatte overflader, fx fliser og industrilakerede låger, kræver det en hæftegrunder. Den sikrer, at slutmalingen sidder godt fast. De glatte overflader slibes matte inden påføring.

Maling til væg og loft

MALING TIL TRÆBEKLÆDNINGER Høje paneler og vægge/lofter af profilbrædder kræver maling specielt beregnet til træ. Fås både som alkyd (olie) og akryl (vandbaseret) i en heldækkende, halvdækkende og transperant variant.

Maling til væg og loft

MALING TIL STEN OG BETON Til beton, murværk og gasbeton – især på fugtudsatte kældervægge – er det oplagt at bruge en maling, der sikrer, at overfladen kan ånde. I fagsprog kaldes det for diffusionsåben maling.

STØRRELSER OG FARVER PÅ MALING

Når det gælder mængden af maling, er der små forskelle fra producent til producent. Og producenterne har ikke al maling i alle størrelser. Men du kan godt regne med, at de mest populære slags maling findes i mange forskellige størrelser.

De mest typiske er: 0,35/0,37 liter 0,75 liter 3 liter 4 liter 9 liter 10 liter

Der er så godt som frit valg, når det gælder farver til indendørsmaling. De fleste producenter har en farvevælgerfunktion på deres hjemmeside. Den giver et godt overblik over mulighederne. Er du stadig i tvivl, kan det godt betale sig at købe små farveprøver, der typisk dækker 1-2 kvadratmeter