Sandspartel - Gode råd til dig om sandspartel

Hvad er sandspartel?

Sandspartel, eller sandspartelmasse, er ofte det der tænkes på, når der bliver sagt spartelmasse.

Sandspartelmasse er ofte en lysegrå masse med en luftig konsistens og en hårdhed som smør. Sandspartel findes i et hav af varianter, men findes ofte i spande af 3, 5, 9 eller 10 liter

Hvor bruger man sandspartelmasse?

Sandspartelmasse er velegnet til en lang række opgaver. Herunder kan du læse om 3 typiske opgaver med sandspartel.

Hvor meget sandspartelmasse skal man bruge?

Hvis du for eksempel skal fuldspartle en væg, fordi du skal opsætte filt, glasvæv eller tapet, så er det altafgørende for det endelige resultat, at du har en jævn overflade. Det betyder, at alle huller og ujævnheder skal spartles ud, ligesom løst puds eller lignende skal fjernes og spartles på ny.

LÆS OGSÅ: Sådan fuldspartler du

Alternativer

Sandspartelmasse er rigtig godt og let at arbejde med, men det dur kun indendørs i tørre rum. Så skal man spartle garagevæggen eller en væg i udestuen, skal man i stedet bruge en cementbaseret spartelmasse, der tåler både fugt/vand og temperatursvingninger.

På nettet findes desuden en række meget flotte og spændende effektspartelmasser til brug indendørs. Nogle af dem, som fx Kaos Designspartel, findes i over 1.000 forskellige farver og kan efterbehandles, så de kan bruges i vådrum.

Kaos Designspartel kan hæfte på alt, lige fra glas og fliser til møbler og lamper. Det giver et væld af muligheder for den kreative.

Vigtigt om spartling!

Et sugende underlag skal grundes først, fx med en mikrodispers. Det hindrer, at fugten trækkes ud af spartelmassen, før du når at glatte den ud. Og det får spartelmassen til at hænge bedre fast.

Særligt ved rullespartel

Hvis man ikke har mod på at smøre litervis af spartelmasse på væggene med en bred stålspartel, kan man i stedet bruge en rulle og den særlige rullespartelmasse. Man slipper dog ikke helt for stålspartlen, når overfladen skal glattes, men det er knap så hårdt.