Sandspartel - Gode råd til dig om sandspartel

Hvad er sandspartel?

Sandspartel, eller sandspartelmasse, er ofte det der tænkes på, når der bliver sagt spartelmasse.

Sandspartelmasse er ofte en lysegrå masse med en luftig konsistens og en hårdhed som smør. Sandspartel findes i et hav af varianter, men findes ofte i spande af 3, 5, 9 eller 10 liter.

Hvor bruger man sandspartelmasse?

Sandspartelmasse er velegnet til en lang række opgaver. Du kan for eksempel bruge sandspartel til at lukke huller i væggen, hvis de ikke er for dybe.

Du kan også bruge sandspartel til gipspladesamlinger og skruehuller i gipsplader. Husk dog at trykke en strimmel armeringstape ned i sandspartelmassen i gipspladesamlingerne for optimal styrke, inden du skraber den overskydende spartelmasse af.

LÆS OGSÅ: Sådan spartler du gipsplader

Hvor meget sandspartelmasse skal man bruge? Hvis du for eksempel skal fuldspartle en væg, fordi du skal opsætte filt, glasvæv eller tapet, så er det altafgørende for det endelige resultat, at du har en jævn overflade. Det betyder, at alle huller og ujævnheder skal spartles ud, ligesom løst puds eller lignende skal fjernes og spartles på ny.

LÆS OGSÅ: Sådan fuldspartler du

Sandspartel: Løst tapet skal fjernes, inden du spartler – evt. med en manual skraber som her.

Løst tapet skal fjernes, inden du spartler – evt. med en manual skraber som her.

Hvad er grov sandspartel?

Grov sandspartel har en stor fyldeevne og er velegnet til indendørs spartling af murede overflader og vægge med en god portion huller og ujævnheder. Når du arbejder med grov spartelmasse, bør du forsøge at holde dig til en lagtykkelse på maks. 15 mm. Påfører du mere end det, vil spartelmassen være meget længe om at tørre.

Hvad er medium sandspartel?

Skal du for eksempel spartle gipsplader eller gasbeton er en medium sandspartelmasse som regel et godt valg. Medium sandspartel er en glimrende allround-spartelmasse og som regel et godt valg, hvis du kun skal købe én spand. Den kan påføres i lag på op til ca. 4 mm, uden at den sprækker og dens struktur gør, at den kan slibes pæn og glat. Den fungerer således fint som underlag for både filt, glasvæv og tapet.

En girafsliber er genial, når du skal slibe lofter, vægge og andre store overflader. Her kan du læse mere om den effektive girafsliber.