Gode råd til dig om sandspartel

Sandspartel er ofte det, der tænkes på, når vi siger spartelmasse. Du kan få det perfekte resultat, hvis du vælger den rigtige type og følger vores gode råd.

Hvad er sandspartel?

Sandspartel, eller sandspartelmasse, er ofte det der tænkes på, når der bliver sagt spartelmasse.

Sandspartelmasse er ofte en lysegrå masse med en luftig konsistens og en hårdhed som smør. Sandspartel findes i et hav af varianter, men findes ofte i spande af 3, 5, 9 eller 10 liter

Hvor bruger man sandspartelmasse?

Sandspartelmasse er velegnet til en lang række opgaver. Herunder kan du læse om 3 typiske opgaver med sandspartel.

3 OPGAVER MED SANDSPARTEL

SANDSPARTEL TIL GIPSPLADER PÅ VÆGGE/LOFTER Sandspartel kan sagtens bruges til samlinger og huller i gipsplader. Husk dog at trykke en strimmel armeringstape ned i sandspartelmassen i gipspladesamlingerne for optimal styrke, inden du skraber den overskydende spartelmasse af.

SANDSPARTEL TIL FULDSPARTLING AF VÆGGE Gipsvægge, pudsede vægge, murstensvægge – alle typer fuldspartles let med sandspartel.

SANDSPARTEL TIL VÅDRUM Sandspartel fås i en variant til vådrum, der tåler fugt. Den tåler dog ikke direkte vandpåvirkning og skal derfor males med maling til brug i vådrum.

Hvor meget sandspartelmasse skal man bruge?

Hvis du for eksempel skal fuldspartle en væg, fordi du skal opsætte filt, glasvæv eller tapet, så er det altafgørende for det endelige resultat, at du har en jævn overflade. Det betyder, at alle huller og ujævnheder skal spartles ud, ligesom løst puds eller lignende skal fjernes og spartles på ny.

LÆS OGSÅ: Sådan fuldspartler du

Hvordan bruges sandspartel?

Allerførst skal dybe huller og revner fyldes ud med grov spartelmasse. Brug en mindre spartel til dette, og lad spartelmassen få et døgn at tørre i.

Næste dag slibes væggen, hvorefter den børstes ren for støv med en kost. Et tyndt lag sandspartelmasse (Medium) trækkes på med en bred stålspartel og i store, bløde sving, så man undgår, at spartlen laver riller og kanter i spartelmassen. Når væggen er dækket med spartelmasse, skal den tørre 1-2 døgn.

Når væggen er helt tør, slibes og afstøves væggen igen. Ønskes en helt glat væg, gås overfladen efter med en fin sandspartelmasse. Inden maling eller filt mættes væggen med forankringsgrunder.

VARIANTER AF SANDSPARTEL

FIN SANDSPARTEL Den finkornede spartelmasse bruges til slutspartling af vægge, der enten skal males direkte eller beklædes med glasfilt, indendørs i tørre rum. Godkendt til spartling af samlinger mellem gipsplader. Males med akryl- eller alkydmaling.

MEDIUM SANDSPARTEL Skal du for eksempel spartle gipsplader eller gasbeton er en medium sandspartelmasse som regel et godt valg. Medium sandspartel er en glimrende allround-spartelmasse og som regel et godt valg, hvis du kun skal købe én spand. Den kan påføres i lag på op til ca. 4 mm, uden at den sprækker og dens struktur gør, at den kan slibes pæn og glat. Den fungerer således fint som underlag for både filt, glasvæv og tapet.

MEDIUM EXTRA SANDSPARTEL Mellemgrov spartelmasse, der er udviklet til spartling af gipspladesamlinger med armeringstape. Kan også bruges til fuldspartling og overmales som de øvrige spartelmasser. Fylder mere og svinder minimalt.

GROV SANDSPARTEL Grov sandspartel har en stor fyldeevne og er velegnet til indendørs spartling af murede overflader og vægge med en god portion huller og ujævnheder. Når du arbejder med grov spartelmasse, bør du forsøge at holde dig til en lagtykkelse på maks. 15 mm. Påfører du mere end det, vil spartelmassen være meget længe om at tørre.

RUSTIK SANDSPARTEL Færdigblandet spartelmasse tilsat farve. Anvendes indendørs i tørre rum, hvor man ønsker et dekorativt element. Kombinationen af sand og farve giver en særlig effekt, når massen er påført. Findes i forskellige farver afhængigt af fabrikat.

RULLESPARTEL I stedet for at trække spartelmassen på med brede spartler kan den rulles på. Efterfølgende glattes der med et særligt glittebræt. Smart, når det gamle hessian- eller savsmuldstapet skal dækkes en gang for alle.

VÅDRUMSSPARTEL Denne type spartelmasse tillader ikke vand at trænge ind i konstruktionen, men er diffusionsåben, så væggen kan ånde. Bruges til fuldspartling af vægge og lofter samt til pladesamlinger.

Alternativer

Sandspartelmasse er rigtig godt og let at arbejde med, men det dur kun indendørs i tørre rum. Så skal man spartle garagevæggen eller en væg i udestuen, skal man i stedet bruge en cementbaseret spartelmasse, der tåler både fugt/vand og temperatursvingninger.

På nettet findes desuden en række meget flotte og spændende effektspartelmasser til brug indendørs. Nogle af dem, som fx Kaos Designspartel, findes i over 1.000 forskellige farver og kan efterbehandles, så de kan bruges i vådrum.

Kaos Designspartel kan hæfte på alt, lige fra glas og fliser til møbler og lamper. Det giver et væld af muligheder for den kreative.

Vigtigt om spartling!

Et sugende underlag skal grundes først, fx med en mikrodispers. Det hindrer, at fugten trækkes ud af spartelmassen, før du når at glatte den ud. Og det får spartelmassen til at hænge bedre fast.

Særligt ved rullespartel

Hvis man ikke har mod på at smøre litervis af spartelmasse på væggene med en bred stålspartel, kan man i stedet bruge en rulle og den særlige rullespartelmasse. Man slipper dog ikke helt for stålspartlen, når overfladen skal glattes, men det er knap så hårdt.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Materialer