Skruer eller lim

Moderne lim kan bære det mest utrolige – men der er masser af opgaver, hvor det er langt bedre at skrue tingene fast. Her er 5 opgaver for limen – og 5 for skruerne.

Lim og tape er hurtigt at arbejde med, når bare underlaget er glat, fast og rent. Men det kan være umuligt at pille tingene ned igen uden at splitte underlaget ad.

LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige trælim

Du kan i dag sætte alt fra knager og fodpaneler til gipsplader og spejle op med lim og tape – men hold du endelig fast ved din gode skruemaskine, for en skrue vil i nogle situationer altid være et hoved foran klæbemidlerne. Og det skyldes pudsigt nok ikke, at limen ikke er stærk nok. Det er den så at sige altid, bare du vælger den rigtige lim og er klar til at betale for den – så kan du klæbe en bil fast i garageloftet, hvis du skulle få lyst til det. Problemet for limen er, at den skal kunne få fat i overfladen på både den ting, du vil hænge op, og den overflade, du vil hænge tingen på – og at overfladen skal klare belastningen.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Montagelim er bomstærk

Underlaget er afgørende

For mens skruen kan gribe fat inde i underlaget – og med hjælp fra plugs få fat bag tynde plader – så har limen kun overfladen at arbejde i. Derfor er skruer som hovedregel det mest sikre og solide valg – mens lim som hovedregel er mere hurtig at bruge. Du har især brug for lim på glatte, hårde overflader som fliser og beton, og nogle steder vælger du limen, fordi du slipper for at bore, finde plugs, finde den rigtige skrue og bit og rydde op. Men lim kræver, at kontaktfladen er god og tilpas stor. Og husk så, at har du limet op på andet end glas eller fliser, er det næsten umuligt at fjerne det igen.

Her er det klogt at skrue

Skruer går dybt og kan derfor gribe solidt fast i de fleste materialer uanset overfladen og låse tingene fast øjeblikkeligt. Derfor er det ofte værd at bruge tid på bor, plugs og bits.

Gipsplader på forskalling

På et skelet skrues pladerne fast - kontaktfladen er så lille, at lim alene ikke holder. Sammen med lim er ni skruer nok til hver plade.

Fodpaneler af massivt træ

Massivt træ arbejder i skiftende fugtighed. Lange lister som fodpaneler må låses med skruer, så de ikke vrider sig ud fra væggen.

Lamper på gipslofter

Hænger du noget i loftet, bliver trækket direkte, og så skal du på gipslofter have fat i bagsiden af pladen med skruer og rosetter.

Knager på vægge med tapet

Knager bærer sjældent den store vægt, men en limet knage kan hurtigt trække tapet eller maling af væggen - den får en skrue.

Lister til at bære hylder

Små ting af træ kan ofte limes op på en væg, men skal en liste bære en hylde eller en bordplade, skal der skruer i væggen.

Her er det smart at klæbe

Hvis overfladerne på de ting, du vil samle, er rene og solide, kan du lynhurtigt klæbe utallige ting op nu om dage - limen i sig selv skal nok holde. Og så slipper du for at bore, støve og spartle efter.

Gips på store flader

Skal en plade op på en væg eller anden plade, er det hurtigt, let og stærkt at lime, fordi de store flader fordeler belastningen.

Fodpaneler i mdf og plast

Modsat trælister har paneler af mdf og plast ingen spændinger. De er hurtigt limet op - uden at lave huller i den pæne overflade.

Knager på fliser og glas

I badeværelset er det ofte bedst at klæbe ting op. På glas og fliser får limen godt fat, og du undgår at ødelægge fugtspærren.

Lister der bare skal dække

Fejelister og andre små dæklister er oplagte at lime op. Limen modstår deres spændinger, og du risikerer ikke at flække dem.

Lamper på betonlofter

Hvis du springer de helt tunge lysekroner over, kan du undgå at bore i de meget hårde betonlofter, når lampen skal hænges op.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Materialer