Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Disse 10 skruer gør arbejdet nemmere

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

De fleste skruer er opbygget af de samme grundelementer. På afstand ligner skruerne hinanden, men går du helt tæt på, er der store forskelle.

Skruer2

Lige meget hvad du skal bygge eller reparere, så findes der en specialskrue, der er perfekt til netop den opgave. Der er tale om superavanceret ingeniørkunst, og bag hver en detalje ligger mange timers arbejde og et hav af tests.

I artiklen kigger nærmere på disse 10 specialister, der gør det meget nemmere at gøre det selv:

 • CAMO C4 - Skjul skruerne i terrassen
 • ESSVE Programa – Justerbar karmskrue
 • FISCHER FDF-ST YZP - Til de hårdeste plader
 • FISCHER FBS-SP - Fodlister i en fart
 • EXPANDET Extra Hårdttræsskrue - Til den eksotiske terrasse
 • EXPANDET Gulv-Jack - Støtteben til trægulvet
 • EXPANDET Extra Terrasseskrue - Alsidig specialist
 • NKT Gipsskrue – Perfekt gipsmontering
 • FISCHER FTF-ST YZP - Hold fast på massive gulve
 • ESSVE Niveauskrue - Vindueskarm i vater

De fleste skruer er opbygget af de samme grundelementer. På afstand ligner skruerne hinanden, men går du helt tæt på, er der store forskelle.

Skjul skruerne i terrassen

CAMO C4

Glem alt om propper, når terrassens skruer skal gemmes af vejen. Med et specialudviklet stykke hjælpeværktøj vinkles skruen ind i siden på brædderne, og skruen gemmes væk i samlingen.

Skruens flade spids fræser sig ned i træet, så du slipper for at bore for. Gevindet er groft og giver den rette monteringsstyrke i den underliggende konstruktion, mens det modsatrettede gevind under hovedet trækker terrassebrættet fast og giver et rent skruehul. Hovedet er så smalt, at det graver sig ind og gemmer sig i træet.

Materiale: Dimensioner: Pris, ca.:

Coatet stål 4 x 48 – 4 x 60 mm 220 kr. for 350 stk.

Den flade spids fræser træet væk i stedet for at skubbe det til siden.

Til de hårdeste plader

FISCHER FDF-ST YZP

MDF-plader er særdeles kompakte, og det gør dem svære at skrue i uden at bore for. Fischers løsning på problemet er en MDF-pladeskrue med dobbelt gevind på spidsen, der sørger for, at skruen hurtigt bider sig fast, mens træets fibre skæres op. Fræserillerne længere oppe på skaftet reducerer modstanden under iskruningen. Under hovedet er der fræseribber, der undersænker skruen i de hårde plader. Selvom der er tale om en specialist, kan skruens egenskaber komme til gavn et hav af steder.

Materiale: Dimensioner: Pris, ca.:

Gulforzinket stål 3,5 x 40 – 4,0 x 60 mm 115 kr. for 200 stk.

Skæret bryder nemt fibrene i de hårde og kompakte plader.

Justerbar karmskrue

ESSVE Programa

I stedet for at bøvle med opklodsning, når du skal montere døre og vinduer, kan du vælge den avancerede karmskrue, Programa, som gør det muligt at justere, når karmen er monteret.

Programa består af en bøsning med udvendigt gevind med en gennemgående stålskrue, som frit kan rotere i bøsningen. Skruen monteres med et specialværktøj, der kan rotere de to dele uafhængigt af hinanden. Ved kun at skrue på bøsningen, når skruen er monteret, kan man justere karmen indad eller udad.

ESSVE Programa

Materiale: Dimensioner: Pris, ca.:

Blankforzinket stålskrue med bøsning i zink 15 x 50 – 15 x 140 mm 160 kr. for 8 stk. og værktøj

Indvendigt i bøsningen og udvendigt på skruen kan specialværktøjet få fat, så bøsning og skrue kan justeres enkeltvis.

Fodlister i en fart

FISCHER FBS-SP

Når fodlister skal monteres, er det en klar fordel, hvis man kan slippe for først at skulle mærke op gennem små huller i listen. Arbejdet går meget hurtigere, hvis man kan bore direkte gennem listen og ind i væggen.

Derfor har Fischer valgt helt at droppe pluggen, så skruen skrues direkte ind i muren i forberedte huller. Ved at droppe pluggen skal der nemlig kun bores for med et 3,5 mm bor og ikke et 5 eller 6 mm bor, som pluggen kræver, og som let kan flække den tynde liste.

Betonskruen har to sideløbende gevind, som kan gribe i både blødt træ og alle slags hårde murværker. Det lille gevind giver godt greb i fx mursten og beton, samtidig med at det sikrer, at murstenen ikke overbelastes og flækker.

Materiale:

Dimensioner: Pris, ca.:

Elforzinket, gulkromatiseret stål 4,2 x 25 – 4,2 x 75 mm 140 kr. for 200 stk.

Det lille gevind sikrer, at murstenen ikke overbelastes og flækker.

Til den eksotiske terrasse

EXPANDET Extra Hårdttræsskrue

Beklædes terrassen med hårdt træ fra troperne, kræver det en helt speciel skrue. Hos Expandet har det resulteret i en avanceret sag. Det lave gevind og den øgede kernediameter ville ikke kunne gribe tilstrækkeligt i fyrretræ, men i det hårde tropetræ får den godt fat og gør det samtidig muligt at skrue skruen i uden at lægge alle kræfter i.

Den glatte hals gør, at eventuel luft mellem terrassebrættet og underlaget udlignes. Halsen er så tyk, at brættet trækkes med ned til underlaget. Inden skruen skrues helt i, skærer det øverste gevind sig ind i træet og sikrer, at skruen ikke overspændes. Den brede hals presser splinterne ned i hullet, og den smalle krave lukker effektivt af for vand. Skruen er voksbelagt og kan anvendes i aggressive og saltholdige miljøer.

Materiale: Syrefast, voksbehandlet rustfrit stål

Dimensioner: 5,5 x 60 – 5,5 x 70 mm

Pris, ca.: 350 kr. for 200 stk.

Den brede hals presser splinterne ned i træet, mens den tynde krave lukker hullet som en prop.

Støtteben til trægulvet

EXPANDET Gulv-Jack

En del specialskruer har egenskaber, der kan bruges flere steder, men Gulv-Jack har et eneste formål - at redde et trægulv, der synker. Med en stor ydre diameter, lille kerne og meget groft gevind får skruen godt fat i gulvstrøen, hvilket giver en bæreevne på op til 900 kg pr. skrue.

Først bores et 20 mm hul i trægulvet, hvor strøen gemmer sig under. Gennem selve strøen bores med et 12 mm bor, og Gulv-Jack skrues ned gennem hullet, mod betonunderlaget, og presser gulvet op. Når gulvet er rettet op, lukkes hullet med en prop i træ.

Materiale: Stål

Dimensioner: 16 x 60-200 mm

Pris, ca.: 300 kr./stk.

Det lange skær skærer sig ind i gulvstrøen og gør det nemmere at skrue den meget store og grove skrue i.

Alsidig specialist

EXPANDET Extra Terrasseskrue

Skal du lave terrasse i lidt blødere træsorter, skal skruen have et grovere gevind, der griber godt i træet og giver en hurtig iskruning. Samtidig skal den kunne modstå vind og vejr. Vælger du samtidig en med voksbehandlet overflade og en fræsespids, får du en skrue, der er supernem at skrue i - både i terrassen og de fleste andre steder. Derfor kan terrasseskrue fra Expandet give de fleste almindelige spånskruer baghjul. Der er tale om en specialist, der kan klare de fleste opgaver.

Materiale: Syrefast, voksbehandlet rustfrit stål

Dimensioner: 4,3 x 42 – 4,8 x 75 mm

Pris, ca.: 300 kr. for 200 stk.

Fræseribberne gør det en del nemmere at undersænke skruen.

Perfekt gipsmontering

NKT Gipsskrue

Det ses hurtigt, at der er tale om en specialist. Skruen er lavet til montage af gipsplader på træ. Borespidsen fræser sig gennem gipsen, så den ikke revner, hvorefter gevindet hurtigt trækker skruen i. Det grove gevind giver et godt greb i væggens træskelet, som ofte er lavet i fyrretræ. Det modsatrettede gevind under hovedet renser hullet, og det trompetformede hoved undersænker skruen og trækker pappet med ned i pladen.

Materiale: Gulkromateret stål

Dimensioner: 4,9 x 47 – 4,9 x 62 mm

Pris, ca.: 260 kr. for 200 stk.

Spidsen fræser sig gennem gipspladen, så den ikke flækker.

Hold fast på massive gulve

FISCHER FTF-ST YZP

Skal du lægge gulv i massive planker, har Fischer en lille skrue, der kan gemmes af vejen nede mellem samlingerne. Det smalle hoved på 6 mm har en spids vinkel på 60°, som er designet til at grave sig ned i træet, så det ikke sidder i vejen i samlingen.

Da en del massive gulve lægges i meget hårdt træ, har skruen et skær langs spidsen, der skærer træets fibre over, så det hårde træ ikke flækker.

Selvom skruen er lavet til lægning af trægulve, kan den også redde trægulve, der knirker. Skruen skrues ned gennem det knirkende gulv og fæstner det til underlaget. Det smalle hoved undersænkes helt og efterlader kun et lille hul, der er nemt at skjule med plastisk træ eller lignende.

Materiale: Gulforzinket stål

Dimensioner: 3,5 x 35 – 3,5 x 55 mm

Pris, ca.: 230 kr. for 200 stk.

Det smalle hoved er nemt at undersænke i selv hårde trægulve og efterlader kun et lille hul på 6 mm.

Vindueskarm i vater

ESSVE Niveauskrue

Når vinduet skal monteres, er det altafgørende med et stabilt underlag i vater. Derfor er disse niveauskruer helt geniale. Skruerne skrues i murværket, inden vinduet monteres, og fungerer som et underlag, der efterfølgende kan finjusteres fra siden med et svensknøglelignende værktøj. De kan justeres fra 7 til 35 mm i højden, og hver skrue kan belastes med 110 kg.

Skruen har langt gevind, der sikrer godt greb, mens det store hoved sikrer, at skruen ikke graver sig ind i karmen.

Til et vindue bruges typisk to eller tre skruer.

I træ skrues skruen i uden forboring. I beton forbores der med et 6 mm hul, mens der i mursten forbores med et 5 mm hul. Skruen skrues direkte i uden plug. Er muren i letbeton, skal der bruges en letbetonplug.

Materiale: Blankforzinket kulstål

Dimensioner: 7 x 65 mm

Pris, ca.: 150 kr. for 20 stk.

Skruen monteres i første omgang med en torxkærv og kan efterfølgende finjusteres fra siden med et svensknøglelignende specialværktøj.

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel (abonnement): Disse 10 skruer gør arbejdet nemmere
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage