Disse 10 skruer gør arbejdet nemmere

De fleste skruer er opbygget af de samme grundelementer. På afstand ligner skruerne hinanden, men går du helt tæt på, er der store forskelle.

Lige meget hvad du skal bygge eller reparere, så findes der en specialskrue, der er perfekt til netop den opgave. Der er tale om superavanceret ingeniørkunst, og bag hver en detalje ligger mange timers arbejde og et hav af tests.

I artiklen kigger nærmere på disse 10 specialister, der gør det meget nemmere at gøre det selv:

De fleste skruer er opbygget af de samme grundelementer. På afstand ligner skruerne hinanden, men går du helt tæt på, er der store forskelle.

1. CAMO C4 - Skjul skruerne i terrassen

Glem alt om propper, når terrassens skruer skal gemmes af vejen. Med et specialudviklet stykke hjælpeværktøj vinkles skruen ind i siden på brædderne, og skruen gemmes væk i samlingen.

Skruens flade spids fræser sig ned i træet, så du slipper for at bore for. Gevindet er groft og giver den rette monteringsstyrke i den underliggende konstruktion, mens det modsatrettede gevind under hovedet trækker terrassebrættet fast og giver et rent skruehul. Hovedet er så smalt, at det graver sig ind og gemmer sig i træet.

Materiale: Coatet stål

Dimensioner: 4 x 48 – 4 x 60 mm

Pris, ca.: 220 kr. for 350 stk.

Den flade spids fræser træet væk i stedet for at skubbe det til siden.

2. ESSVE Programa – Justerbar karmskrue

I stedet for at bøvle med opklodsning, når du skal montere døre og vinduer, kan du vælge den avancerede karmskrue, Programa, som gør det muligt at justere, når karmen er monteret.

Programa består af en bøsning med udvendigt gevind med en gennemgående stålskrue, som frit kan rotere i bøsningen. Skruen monteres med et specialværktøj, der kan rotere de to dele uafhængigt af hinanden. Ved kun at skrue på bøsningen, når skruen er monteret, kan man justere karmen indad eller udad.

Materiale: Blankforzinket stålskrue med bøsning i zink

Dimensioner: 15 x 50 – 15 x 140 mm

Pris, ca.: 160 kr. for 8 stk. og værktøj

Indvendigt i bøsningen og udvendigt på skruen kan specialværktøjet få fat, så bøsning og skrue kan justeres enkeltvis.

3. FISCHER FDF-ST YZP - Til de hårdeste plader

MDF-plader er særdeles kompakte, og det gør dem svære at skrue i uden at bore for. Fischers løsning på problemet er en MDF-pladeskrue med dobbelt gevind på spidsen, der sørger for, at skruen hurtigt bider sig fast, mens træets fibre skæres op. Fræserillerne længere oppe på skaftet reducerer modstanden under iskruningen. Under hovedet er der fræseribber, der undersænker skruen i de hårde plader. Selvom der er tale om en specialist, kan skruens egenskaber komme til gavn et hav af steder.

Materiale: Gulforzinket stål

Dimensioner: 3,5 x 40 – 4,0 x 60 mm

Pris, ca.: 115 kr. for 200 stk.

Skæret bryder nemt fibrene i de hårde og kompakte plader.

LÆS OGSÅ: Karmskruer - Bliv ekspert på 5 minutter!

4. FISCHER FBS-SP - Fodlister i en fart

Når fodlister skal monteres, er det en klar fordel, hvis man kan slippe for først at skulle mærke op gennem små huller i listen. Arbejdet går meget hurtigere, hvis man kan bore direkte gennem listen og ind i væggen.

Derfor har Fischer valgt helt at droppe pluggen, så skruen skrues direkte ind i muren i forberedte huller. Ved at droppe pluggen skal der nemlig kun bores for med et 3,5 mm bor og ikke et 5 eller 6 mm bor, som pluggen kræver, og som let kan flække den tynde liste.

Betonskruen har to sideløbende gevind, som kan gribe i både blødt træ og alle slags hårde murværker. Det lille gevind giver godt greb i fx mursten og beton, samtidig med at det sikrer, at murstenen ikke overbelastes og flækker.

Materiale: Elforzinket, gulkromatiseret stål

Dimensioner: 4,2 x 25 – 4,2 x 75 mm

Pris, ca.: 140 kr. for 200 stk.

Det lille gevind sikrer, at murstenen ikke overbelastes og flækker.

5. EXPANDET Extra Hårdttræsskrue - Til den eksotiske terrasse

Beklædes terrassen med hårdt træ fra troperne, kræver det en helt speciel skrue. Hos Expandet har det resulteret i en avanceret sag. Det lave gevind og den øgede kernediameter ville ikke kunne gribe tilstrækkeligt i fyrretræ, men i det hårde tropetræ får den godt fat og gør det samtidig muligt at skrue skruen i uden at lægge alle kræfter i.

Den glatte hals gør, at eventuel luft mellem terrassebrættet og underlaget udlignes. Halsen er så tyk, at brættet trækkes med ned til underlaget. Inden skruen skrues helt i, skærer det øverste gevind sig ind i træet og sikrer, at skruen ikke overspændes. Den brede hals presser splinterne ned i hullet, og den smalle krave lukker effektivt af for vand. Skruen er voksbelagt og kan anvendes i aggressive og saltholdige miljøer.

Materiale: Syrefast, voksbehandlet rustfrit stål

Dimensioner: 5,5 x 60 – 5,5 x 70 mm

Pris, ca.: 350 kr. for 200 stk.

Den brede hals presser splinterne ned i træet, mens den tynde krave lukker hullet som en prop.

6. EXPANDET Gulv-Jack - Støtteben til trægulvet

En del specialskruer har egenskaber, der kan bruges flere steder, men Gulv-Jack har et eneste formål - at redde et trægulv, der synker. Med en stor ydre diameter, lille kerne og meget groft gevind får skruen godt fat i gulvstrøen, hvilket giver en bæreevne på op til 900 kg pr. skrue.

Først bores et 20 mm hul i trægulvet, hvor strøen gemmer sig under. Gennem selve strøen bores med et 12 mm bor, og Gulv-Jack skrues ned gennem hullet, mod betonunderlaget, og presser gulvet op. Når gulvet er rettet op, lukkes hullet med en prop i træ.

Materiale: Stål

Dimensioner: 16 x 60-200 mm

Pris, ca.: 300 kr./stk.

Det lange skær skærer sig ind i gulvstrøen og gør det nemmere at skrue den meget store og grove skrue i.

7. EXPANDET Extra Terrasseskrue - Alsidig specialist

Skal du lave terrasse i lidt blødere træsorter, skal skruen have et grovere gevind, der griber godt i træet og giver en hurtig iskruning. Samtidig skal den kunne modstå vind og vejr. Vælger du samtidig en med voksbehandlet overflade og en fræsespids, får du en skrue, der er supernem at skrue i - både i terrassen og de fleste andre steder. Derfor kan terrasseskrue fra Expandet give de fleste almindelige spånskruer baghjul. Der er tale om en specialist, der kan klare de fleste opgaver.

Materiale: Syrefast, voksbehandlet rustfrit stål

Dimensioner: 4,3 x 42 – 4,8 x 75 mm

Pris, ca.: 300 kr. for 200 stk.

Fræseribberne gør det en del nemmere at undersænke skruen.

8. NKT Gipsskrue – Perfekt gipsmontering

Det ses hurtigt, at der er tale om en specialist. Skruen er lavet til montage af gipsplader på træ. Borespidsen fræser sig gennem gipsen, så den ikke revner, hvorefter gevindet hurtigt trækker skruen i. Det grove gevind giver et godt greb i væggens træskelet, som ofte er lavet i fyrretræ. Det modsatrettede gevind under hovedet renser hullet, og det trompetformede hoved undersænker skruen og trækker pappet med ned i pladen.

Materiale: Gulkromateret stål

Dimensioner: 4,9 x 47 – 4,9 x 62 mm

Pris, ca.: 260 kr. for 200 stk.

Spidsen fræser sig gennem gipspladen, så den ikke flækker.

9. FISCHER FTF-ST YZP - Hold fast på massive gulve

Skal du lægge gulv i massive planker, har Fischer en lille skrue, der kan gemmes af vejen nede mellem samlingerne. Det smalle hoved på 6 mm har en spids vinkel på 60°, som er designet til at grave sig ned i træet, så det ikke sidder i vejen i samlingen.

Da en del massive gulve lægges i meget hårdt træ, har skruen et skær langs spidsen, der skærer træets fibre over, så det hårde træ ikke flækker.

Selvom skruen er lavet til lægning af trægulve, kan den også redde trægulve, der knirker. Skruen skrues ned gennem det knirkende gulv og fæstner det til underlaget. Det smalle hoved undersænkes helt og efterlader kun et lille hul, der er nemt at skjule med plastisk træ eller lignende.

Materiale: Gulforzinket stål

Dimensioner: 3,5 x 35 – 3,5 x 55 mm

Pris, ca.: 230 kr. for 200 stk.

Det smalle hoved er nemt at undersænke i selv hårde trægulve og efterlader kun et lille hul på 6 mm.

10. ESSVE Niveauskrue - Vindueskarm i vater

Når vinduet skal monteres, er det altafgørende med et stabilt underlag i vater. Derfor er disse niveauskruer helt geniale. Skruerne skrues i murværket, inden vinduet monteres, og fungerer som et underlag, der efterfølgende kan finjusteres fra siden med et svensknøglelignende værktøj. De kan justeres fra 7 til 35 mm i højden, og hver skrue kan belastes med 110 kg.

Skruen har langt gevind, der sikrer godt greb, mens det store hoved sikrer, at skruen ikke graver sig ind i karmen.

Til et vindue bruges typisk to eller tre skruer.

I træ skrues skruen i uden forboring. I beton forbores der med et 6 mm hul, mens der i mursten forbores med et 5 mm hul. Skruen skrues direkte i uden plug. Er muren i letbeton, skal der bruges en letbetonplug.

Materiale: Blankforzinket kulstål

Dimensioner: 7 x 65 mm

Pris, ca.: 150 kr. for 20 stk.

Skruen monteres i første omgang med en torxkærv og kan efterfølgende finjusteres fra siden med et svensknøglelignende specialværktøj.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Søm og skruer