Guide til træskruer

Byggemarkedets reoler med skruer kan virke ret uoverskuelige – selv når det kun handler om skruer til træ. Vi giver et overblik over de forskellige træskruer.

Byggemarkedernes store udvalg af skruer kan nemt virke meget uoverskueligt.

Der findes masser af specialister, men med en god håndfuld kan man klare langt de fleste gør det selv-opgaver i træ.

Hvad bruges træskruer til

UDENDØRS BYGGERI.
Næsten alt gør det selv-byggeri, der foregår udendørs, er i træ. Og her gælder det om at vælge den rigtige løsning til det valgte træ, fx hårdttræ, trykimprægneret træ eller lærketræ.

INDENDØRS BYGGERI.
Vinduer, døre, skillevægge, gulve ... listen over indendørs opgaver er lang. I langt de fleste tilfælde er spunskruen det rigtige valg, men der findes også skruer til helt specifikke opgaver.

MØBLER, OPHÆNG M.M.
Til samlinger af spånplade og fyrretræ er spunskruen det oplagte valg. Til MDF-plader og gipsplader, der skal skrues i træskelet, findes der specialskruer beregnet til formålet.

Forsænkning af træskruer i hårdttræ

I blødt træ forsænker moderne skruer sig selv rimelig godt, men i hårdttræ, melamin og MDF er man nødt til at forsænke rigtigt, så skruehovedet kommer i plan med overfladen.

Med et lille forsænkerbor, som spændes på et spiralbor til hårdttræ, borer man for og skærer en forsænkning til skruehovedet.

Herefter er det ligetil at montere skruen i plan.

Varianter af træskruer

SPÅNPLADESKRUE
Denne universaltræskrue af hærdet eller rustfrit stål kaldes ofte også for en spunskrue. Skruen kræver normalt både forboring og forsænkning, inden den skrues i.

TRÆSKRUE MED FIBERCUTSPIDS
Forbedret spånpladeskrue, der hverken kræver forboring eller undersænkning. Fibercutspidsen skærer træets fibre op, så risikoen for, at træet flækker, er minimal.

TERRASSESKRUE
Til en terrasse af lidt blødere træsorter er der brug for en skrue med et grovere gevind, der griber godt fat i træet og arbejder sig hurtigt ind.

TERRASSESKRUE TIL HÅRDTTRÆ
Borer i hårdttræ uden forboring. Først skærer gevindet på spidsen igennem træet, og derefter skærer gevindet under hovedet plads til skruens brede hals.

GIPSSKRUE TIL TRÆ
En specialist til montering af gipsplader på træskelet. Borespidsen fræser igennem pladen, så den ikke revner, hvorpå gevindet hurtigt trækker skruen ind i træet.

BESLAGSKRUE
Denne type skrue bruges til at holde bygningsbeslag fast i tømmer. Den brede, let skrående hals lukker tæt i beslagets huller, mens det runde hoved lægger sig fladt ovenpå.

TRÆSKRUE MED FRÆSESPIDS
Spidsen fanger hårde plader, fx MDF, mens fræseribberne lige over spidsen baner vej for resten af skruen – uden at materialet begynder at flække.

Vigtigt om træskruer

Almindelige vejrbestandige skruer kan i nogle tilfælde bruges til udendørs konstruktioner af træ.

Men de frarådes til konstruktioner af lærketræ, hårdttræ/tropetræ og trykimprægneret træ. Disse træarter indeholder en del syre, som med tiden vil angribe skruerne, så de er årsag til sorte skjolder på træet.

Til disse træarter anbefales det altid at bruge skruer, der er mærket “A4”. De er af syrefast rustfrit stål, der kan holde til både vand og syre i mange år frem.

A4-skruerne er en smule dyrere end ikke-syrefaste skruer. Men de tjener sig hjem i form af et pænere resultat – også på lang sigt.

Redaktionen anbefaler: Disse 10 skruer gør arbejdet nemmere

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Søm og skruer