Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Plugs - overblik på 5 minutter

Print Gem artikel

Der findes et utal af forskellige plugs, men du kan nøjes med ganske få. Se de 10 vigtigste plugs her.

Plugs: De 10 vigtigste plugs til gør det selv-arbejde

De store plugsproducenter har indviklede systemer med farvekoder og bogstavkombinationer, der skal vise, hvad de forskellige plugs kan. Desværre bruger de ikke samme systemer, så det kan være temmelig forvirrende at gå på indkøb efter plugs. Det råder vi bod på her, hvor du kan se de 10 vigtigste plugs til gør det selv-arbejde.

I princippet kan du klare dig med universalpluggen, men så skal du undgå de billigste “no name”-typer fra lavpris-butikkerne. De billige plugs er af plastic, og de mister bæreevnen med tiden, i modsætning til de dyrere nylonplugs. Hold dig til kendte mærker som Essve, Expandet, Fischer, Thorsman m.fl.

De 10 vigtigste plugs

 1. Universalplug
 2. Gipsroset
 3. Hulrumsplug, metal
 4. Gipsplug
 5. Kipplug med krog
 6. Ekspansionsplug, nylon
 7. Ekspansionsbolt
 8. Facadeplug
 9. Letbetonplug
 10. Sømplug

Universalplug

Plugs: Universalplug

PLUGS: Universalplugs kan anvendes i alle materialer.

En plug, som kan anvendes i alle materialer. Når skruen skrues i, udvider pluggen sig, og er der et hulrum, danner den en knude.

En stor fordel ved denne plug er, at du ikke behøver specialskruer, men kan anvende almindelige 3-12 mm træ- og spånpladeskruer samt kroge og øskner. Brug denne plug til fastgørelse af alt fra gardinstænger og billeder til boghylder og knagerækker.

Gipsroset

Plugs: Gipsroset

PLUGS: En gipsroset bruges, når du skal hænge tungere emner op på vægge af gips med hulrum bagved.

Rosetten bruges, når du skal hænge tungere emner som spejle, hylder og skabe op på vægge af gips med hulrum bagved. Findes til både et og to lag gips og med krog til loftsmontering af fx tunge lamper. Disse plugs trækkes sammen til en roset på bagsiden, og kan bære helt op til 70 kg.

Hulrumsplug, metal

Plugs: Hulrumsplug, metal

PLUGS: Hulrumsplugs i metal bruges især til mdf- og spånplader.

Disse plugs bruges især til mdf- og spånplader. Når skruen strammes, trækker den metalpluggen sammen, så den udvider sig på bagsiden af pladen og giver en høj bæreevne. For at undgå, at pluggen drejer rundt med skruen, har den små spidser på kraven, som slås fast i pladen, før man skruer. Fås i forskellige størrelser, som afpasses efter pladernes tykkelse.

Gipsplug

Plugs: Gipsplug

PLUGS: Gipspluggen er, som navnet antyder, genial, når der skal hænges lette ting op på gipsvægge.

Denne plug gør det fantastisk nemt at hænge lette ting op på gipsvægge, fx billeder, gardinstænger og lamper. Det grove gevind skærer sig ind i gipspladen og bider sig fast. Herefter er det blot at skrue emnet fast midt i pluggen med en almindelig skrue. Disse plugs fås til forskellige belastninger.

LÆS OGSÅ: Varianter af gipsplugs

Kipplug med krog

Plugs: Kipplug med krog

PLUGS: Kippluggen er genial til lettere ting op i fx gipspladelofter.

Kippluggen er perfekt, hvis du vil hænge en ikke alt for tung lampe op i fx et gipspladeloft. Den kan også bruges i en væg. Bor hul gennem pladen, stik vippearmen gennem hullet, og skru gevindstangen ind i vippearmen, som vipper på plads af sig selv.

Ekspansionsplug, nylon

Plugs: Ekspansionsplug, nylon

PLUGS: Ekspansionsplugs i nylon kan bruges i alle faste byggematerialer.

Bruges i alle faste byggematerialer. Ekspansionsplugs findes i flere varianter, fra de helt enkle, som blot udvider sig, når skruen skrues i, til de mere avancerede som den viste, hvor skruen trækker pluggen sammen, så den udvider sig ekstra meget. Pas på prisen, de billigste plugs er ikke af nylon og kan som regel ikke tåle stor belastning.

Ekspansionsbolt

Plugs: Ekspansionsbolt

PLUGS: En ekspansionsbolt er genial, når der skal hænges tunge ting op i beton.

Skal du hænge tunge ting op i beton, bør du vælge en ekspansionsbolt. Brug den ikke til murværk og letbeton, da de kan springe. Her skal du bruge nylonplugs. Når bolten spændes, trækkes enden af bolten op i en metalclips, der udvider sig og kiler sig fast i hullet.

Facadeplug

Plugs: Facadeplug

PLUGS: Facadeplugs bruges ikke kun udendørs. De kan fx også bruges til montering af køkkenskabe.

Navnet er forvirrende, da denne plugs, som leveres komplet med tilhørende skrue, også kan bruges indendørs. Fx til montering af køkkenskabe. Plugsene fås op til 26 cm lange og til brug i alle materialer undtagen plader.

Letbetonplug

Plugs: Letbetonplug

PLUGS: Til letbeton skal pluggen have store vinger eller et meget groft gevind, for at plugsene kan få fat i det porøse materiale.

Letbeton er et meget porøst materiale, og derfor kræves der store vinger eller et meget groft gevind, for at plugsene kan få fat. Brug kun nylonplugs, aldrig metal, i letbeton, så du ikke risikerer at rive betonen i stykker, så pluggen mister grebet. Og husk, at skruen skal være lidt længere end pluggen.

Sømplug

Plugs: Sømplug

PLUGS: Sømplugs anvendes i massive materialer som beton og i mere porøse materialer som letbeton og hulsten.

Levereres komplet med både plugs og søm med gevind (sømskrue). Anvendes i massive materialer som beton og i mere porøse materialer som letbeton og hulsten. Disse plugs er gode, når det skal gå stærkt, fx når der skal sættes lister, sokler og kabelkanaler fast. Bor igennem emnet, der skal sættes fast, og direkte ind i væggen. Slå pluggen i, og du er færdig. Da sømmet har krydskærv, kan det skrues ud, hvis det bliver nødvendigt en dag. Sømpluggen fås i grå , sort, brun og hvid

LÆS OGSÅ: Hvilken rawplug skal jeg vælge?

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
null: Plugs - overblik på 5 minutter
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage