granitsten

Granit er temmelig kostbar og giver en lidt for ujævn belægning til terrassens møbler, så den lægges ofte sammen med betonfliser. Foto: Lasse Hansen, Kristian Septimius Krogh, Lars Dalsgaard, Sten-design m.fl.

Egenskab for granitsten

Granitsten er knaldhårde og meget slidstærke. Både de store brosten og de mindre chausse- og mosaiksten er hugget til, så størrelsen er rimeligt ensartet, ofte inden for 1 cm. Granit giver en smuk belægning, som kun bliver smukkere, efterhånden som belægningen får patina.

Typisk anvendelse af granitsten

De kantede granitsten bruges til små belægninger, som kant om eller adskillelse mellem andre sten og som afslutning omkring fx dæksler og stolper. Den smukke sten kan bruges alene, men er også populær i kombination med betonfliser, fx i den klassiske “rådhusbelægning”, hvor felter med en, fire eller ni fliser skilles af chaussesten.

Etablering af granitsten

Store brosten er tungt arbejde. Chausse- og mosaiksten er lettere at håndtere, men koster stadig mere arbejde og tid end fliser og sten i beton. Oven på den komprimerede bund trækkes et tykkere lag læggegrus end ved støbte sten, hvorpå du ved hver enkelt sten må justere gruslaget og banke ovenfra, til den passer i højden.

Holdbarhed for granitsten

Holder til slid, vand og frost. Med det rette underlag og lagt rigtigt holder granit næsten evigt.

Vedligeholdelse af granitsten

Hold fugerne fri for ukrudt. Græs eller andre små trædeplanter kan være fine mellem stenene, men ikke med kraftig rodvækst. Overfladen fejes jævnligt, så stenene er synlige. Algebegroning vaskes af, og fugerne fyldes jævnligt op.

GUIDE: Se hele den store guide til belægningssten