Granitsten: Alt om granitsten

Den hårde og uopslidelige granit er som skabt til brolægninger. Hugges lige fint ud til store kantsten og små mosaiksten med flader tilpas ru, så du står sikkert på dem. Granitsten kombineres ofte med betonfliser.

Egenskab for granitsten

Granitsten er knaldhårde og meget slidstærke. Både de store brosten og de mindre chausse- og mosaiksten er hugget til, så størrelsen er rimeligt ensartet, ofte inden for 1 cm. Granitsten giver en smuk belægning, som kun bliver smukkere, efterhånden som belægningen får patina.

Typisk anvendelse af granitsten

De kantede granitsten bruges til små belægninger, som kant om eller adskillelse mellem andre sten og som afslutning omkring fx dæksler og stolper. Den smukke granitsten kan bruges alene, men er også populær i kombination med betonfliser, fx i den klassiske “rådhusbelægning”, hvor felter med en, fire eller ni fliser skilles af chaussesten.

Etablering af granitsten

Store brosten er tungt arbejde. Chausse- og mosaiksten er lettere at håndtere, men koster stadig mere arbejde og tid end fliser og sten i beton. Oven på den komprimerede bund trækkes et tykkere lag læggegrus end ved støbte sten, hvorpå du ved hver enkelt granitsten må justere gruslaget og banke ovenfra, til den passer i højden.

Holdbarhed for granitsten

Holder til slid, vand og frost. Med det rette underlag og lagt rigtigt holder granitsten næsten evigt.

Vedligeholdelse af granitsten

Hold fugerne fri for ukrudt. Græs eller andre små trædeplanter kan være fine mellem granitstenene, men ikke med kraftig rodvækst. Overfladen fejes jævnligt, så granitstenene er synlige. Algebegroning vaskes af, og fugerne fyldes jævnligt op.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Belægningssten