Betonfliser: Alt du skal vide om betonfliser

Betonfliser er meget brugt både alene og sammen med fx granit og skærver. Betonfliser har en fast tykkelse og størrelse som gør dem nemme at lægge, nemme at gå på og nemme at holde rene og fri for sne. Betonfliser er oftest lysegrå, men kan være indfarvet.

Egenskaber ved betonfliser

Betonflisernes ensartede størrelse, tykkelse og jævne overside giver en plan og tæt belægning, der er let at holde ren og rydde for sne. Det er vigtigt at ofre en tæt og hård betonkvalitet, som ikke suger vand, for tørre betonfliser får færre alger og har mindre risiko for frostsprængninger.

Anvendelse af betonfliser

Betonfliser bruges til alt fra indkørslen til enkelte trædesten i staudebedet. Til terrasser, stier og trædesten kan du nøjes med 5 cm tykke betonfliser, men kommer der også biler ind på belægningen, skal betonfliserne være mindst 6 cm tykke.

Etablering af betonfliser

Let og hurtigt lagt ud på et afrettet underlag. Store betonfliser er meget tunge, og det er et hårdt fysisk arbejde – men det går hurtigt. Typisk er forsiden mere plan og skridsikker end bagsiden.

Holdbarhed for betonfliser

Betonfliser holder meget længe. Den største trussel mod dem er vand. Er betonfliserne af dårlig beton eller slidte og porøse, risikerer de at springe i frostsvejr.

Vedligeholdelse af betonfliser

Fej jævnligt belægningen ren for skidt og blade. Det holder algevæksten nede, og giver betonfliserne mulighed for at tørre. Undgå kraftig spuling med højtryksrenseren, særligt på ældre betonfliser. Strålen kan gøre overfladen porøs og dermed sårbar for fugt og endnu sværere at holde ren og algefri.

Sådan skærer du betonfliser

Skal betonfliser tilpasses, kan man med den rette teknik klare arbejdet med en mukkert og et kantjern. I videoen herunder kan du se, hvordan du skærer betonfliser til.

LÆS OGSÅ: Herregårdssten: En sten - 1.000 muligheder

Først skal der tegnes op, hvor meget der skal hugges af flisen. Her vil vi hugge 5 cm af betonflisen. Det er vigtigt at finde jernets støttepunkt, dvs. at det hviler på begge kanter.

Herefter vippes jernet en lille smule, så den ene kant ligger præcist på stregen. Man slår nemlig kun med den ene kant af jernet. For ikke at ødelægge kanten på hjørnet slår fagmanden et enkelt slag på kanten af betonflisen i forlængelse af stregen.

Herefter slår han så hjørnet af i en 45 graders vinkel, inden han slår langs opstregningen. Underlaget skal være helt plant, så betonflisen ikke vipper. Og når der slås, sker det med et hårdt slag, så flise-stykket slås af.

Når fagmanden er nået næsten igennem betonflisen, starter han fra den anden ende. Igen slås der på den smalle kant for at beskytte hjørnet, inden han slår det sidste af. Nu hvor hele kanten er slået af, vil der stadig være nogle grater, som stikker ud i forhold til kanten.

LÆS OGSÅ: Lej en genial vakuumløfter

De skal naturligvis også slås af. Til det benytter brolæggeren en almindelig mejsel. Denne teknik kan benyttes som alternativ til vinkelsliberen, som både larmer og støver.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Belægningssten